Anayasa değişikliği 376 oyla tamam

Düzenleyen:
Anayasa değişikliği 376 oyla tamam

GÜNDEM Haberleri

Çoğu HDP’li, hakkında dosya bulunan 138 milletvekiline CHP’nin karar değiştirip ‘evet’ demesiyle yargı yolu açıldı

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği CHP’nin de taktik değiştirip desteklemesiyle referanduma sunulmasına gerek kalmadan kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu, Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylaması için TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında dün saat 10.00’da toplandı. Toplantının açılışında, CHP’liler ile Kahraman arasında ‘laiklik’ tartışması yaşandı. Anayasa’daki laiklik ilkesi konusundaki açıklaması nedeniyle Kahraman’ı eleştiren CHP’liler ‘Türkiye laiktir laik kalacak’ sloganı atarak Genel Kurul’u terk etti.
CHP TAKTİK DEĞİŞTİRDİ
 Tartışmaların ardından, dokunulmazlıklarla ilgili gizli oylama yapıldı. İlk tur oylamada, blok halde ‘ret’ oyu kullanan CHP bu kez taktik değiştirdi ve grup yönetiminin talimatı ile 20 civarındaki CHP’li milletvekilli ‘Evet’ oyu kullandı. Kılıçdaroğlu ‘hayır’ diyerek yüzde 90 oranında dokunulmazlıkların kaldırılmasını destekleyen CHP seçmeni ile karşı karşıya gelmek istemedi.
Değişikliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, hakkında fezleke düzenlenen milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören birinci maddenin oylamasına 531 milletvekili katıldı. 373 milletvekili kabul, 138’i ret, 8’i çekimser, 9’u boş ve 3’ü geçersiz oy kullandı. Yürürlükle ilgili ikinci maddenin oylamasına ise 526 milletvekili katıldı. 374 milletvekili kabul, 136 ret, 4 çekimser, 11 boş, 1 de geçersiz oy çıktı.
Teklifi tümü üzerinde de 531 milletvekili oy kullandı. 376 milletvekilinin kabul verdiği oylamada, 140 ret, 5 çekimser, 7 geçersiz, 3 de boş oy çıktı. Böylece dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi referandumsuz kabul edilmiş oldu.
 5 BAKAN MAZERET BİLDİRDİ
 Meclis’teki oylamalara Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu programları nedeniyle mazeret bildirerek katılamadılar. Bu bakanların yerlerine diğer bakanlar ‘vekaletle’ oy kullandı. AK Parti kurmayları, vekalet veren 5 bakan dışında kendi milletvekillerinin tam kadro Genel Kurul salonunda bulunduğu dile getirdi. MHP’de de eksik olmadığı bildirildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düzenleme kendisine gönderilmesinden sonra önünde 15 günlük inceleme süresi bulunuyor. Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp yürürlüğe girmesi ile birlikte bu dosyalar tekrar ilgili savcılıklara gönderilecek ve hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin yargılanmasının önü açılmış olacak.
TBMM’de aralarında 138 vekil hakkında 674 fezlekesi bulunuyordu. Dokunulmazlık görüşmeleri sırasında CHP’li Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Okan Gaytancıoğlu, Kamil Okyay Sındır, MHP’li Mevlüt Karakaya, HDP’li Dilek Öcalan, Erdal Ataş, Mahmut Tuğrul fezlekeleri Meclis’e geldi. Böylece TBMM’deki fezleke sayısı 682’ye yükseldi. Adalet Bakanlığı’nda 105 tane fezleke bekliyor. Böylece toplam 787 milletvekili hakkında fezleke bulunuyor.  
Meclis’e gönderilen fezlekelerden 27’si AK Parti, 51’i CHP, 50’si HDP, 9’u MHP milletvekilleri, 1’i de Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya ait.
Hakkında fezleke bulunan 138 milletvekilinden 1 yıl veya daha fazla hapis cezası alanlar, en az 1 dönem milletvekili olmak için başvuramayacak.
Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması, üyeliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması, hakkında suç isnadıyla dosya düzenlenen milletvekili için yargı yolunu açıyor. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olacak. Kararın Genel Kurulda okunduğu anda milletvekilliği düşecek. 

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...