HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

264 ataşeden 165'i paralel çıktı

Düzenleyen:
264 ataşeden 165'i paralel çıktı
Ataşe, Haber

GÜNDEM Haberleri

FETÖ ile bağlantısı tespit edilen 165 ataşenin ihanet gecesinde ortak hareket ettikleri tespit edildi.

Ebru Karatosun

FETÖ’nün yurt dışı ayağına ilişkin yürütülen soruşturmada 264 ataşeden 165’nin örgütle bağlantısı olduğu tespit edildi. Bu ataşelerin 15 Temmuz gecesi birbirleriyle irtibata geçerek, ortak hareket ettikleri belirtildi. “Yurda dön” emri verilirken, hakkında yakalama kararı bulunan ataşelerden 87’sinin NATO’da görevli askerler gibi firari olduğu belirtildi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Mustafa Gökçe tarafından FETÖ’nün yurt dışı ayağına ilişkin yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Soruşturma kapsamında aralarında ABD, İngiltere, Rusya, Almanya, Fransa, Mısır ve Yunanistan’ında yer aldığı 68 ülkedeki Türk büyükelçiliklerinde görev yapan ataşeler incelendi. İnceleme sonunda deniz, hava, kara idari ve irtibat görevlilerinin de olduğu 264 isim tespit edildi. Söz konusu isimlerden 165 ataşenin FETÖ’yle bağlantısı olduğu kaydedildi. Ayrıca, FETÖ ile bağlantısı tespit edilen ataşelerin 15 Temmuz gecesi birbirleriyle irtibata geçerek, örgütlü hareket ettikleri vurgulandı. Savcılık tarafından tespit edilen isimler hakkında adli ve idari işlem başlatılırken, aynı zamanda “Yurda dön” emri de verildi. Emre uyan 24 kişi tutuklanırken, 54’ü de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan diğer 87’sinin de NATO’da görevli askerler gibi firari olduğu belirtildi. 

HEM BYLOCK’ÇU HEM KPSS’Cİ

Savcılık, mahkeme kararıyla şüpheli isimlerin görevli olduğu yerlerdeki büyükelçiliklerdeki çalışma ofislerinde arama işlemi gerçekleştirildi. Aramalarda TSK’dan ihraç edilen Cezayir Askerî Ataşesi Kurmay Albay Ş.E’nin çalışma ofisindeki kasada 2 adet 1 dolar bulundu. Ş.E’nin “dön” emrine uymayarak Türkiye’ye gelmediği ve firar ettiği öğrenildi. Savcılık, büyükelçiliklerden 15-20 Temmuz tarihlerine ilişkin güvenlik kameralarının kaydını da talep etti. Bazı büyükelçilikler kayıt yedekleme sürelerinin kısıtlı olduğunu bildirirken, birçoğundan alındığı belirtildi. Askerî ataşeler tarafından kullanılan ve ByLock gibi örgütün kripto haberleşme programı olan YATMES’den imaj alınması da talep edildi. Ankara Başsavcılığı’na söz konusu aramalarda yapılan belgelerin ve delil niteliği taşıyan şeylerle beraber dijital verilere el konularak diplomatik çantayla iletildiği kaydedildi. FETÖ’cü ataşelerden 18’inde örgütün kriptolu yazışma programı ByLock çıktığı ifade edilirken, bazılarının bunu aktif bir şekilde kullandığı anlamına gelen kırmızı kategoride olduğu tespit edildi. Yine bu şüphelilerden 18’inin eşinin KPSS şüphelisi olduğu bildirildi. Söz konusu eşlerin 15 Temmuz öncesi Genelkurmay Başkanlığına gönderilen 2010 KPSS şüphelisi 400 kişilik listede yer aldıkları vurgulandı.

HESAP VERECEKLER

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi gecesi AK Parti İstanbul İl Başkanlığını işgal etmeye çalışan 74 asker ile Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ele geçirilmesine teşebbüs eden 62 asker hakkında hazırlanan iddianameleri kabul etti. AK Parti İstanbul İl Başkanlığını işgal etmeye çalışan askerler 6 Şubat’ta, Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ele geçirmeye teşebbüs eden askerler ise 23 Şubat’ta Silivri Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki duruşma salonunda hâkim karşısına çıkacak. Heyet, her iki duruşmanın da birer hafta sürdürülmesine karar verdi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...