Başkan Erdoğan'dan Boğaz kararı! Artık onun himayesinde...

Düzenleyen:
Başkan Erdoğan'dan Boğaz kararı! Artık onun himayesinde...

GÜNDEM Haberleri

Erdoğan’ın zaman zaman gündeme getirdiği Boğaziçi’ndeki görüntü kirliliği konusunda yeni bir adım atıldı.

Yücek Kayaoğlu

Başta Boğaziçi olmak üzere, İstanbul’da silüeti bozan yapılar konusunda zaman zaman sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda önemli bir adım attı. Boğaziçi’ndeki imar planlarının yapılması, onayı ve tadili konusundaki yetki Cumhurbaşkanlığına geçti. İstanbul-Boğaziçi alanının kültürel, tarihi değerlerini ve tabii güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak, geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için yürürlükte bulunan Boğaziçi Kanunu’nda dikkat çekici bir değişikliğe gidildi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş sürecinde, Bakanlar Kurulunun çıkardığı son KHK’da İstanbul Boğaziçi’ndeki imar planların yapılması, onayı ve tadili ile ilgili onay merci olan Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu kaldırıldı. Bu kurul, Başbakan veya görevlendireceği Başbakan Yardımcısı’nın başkanlığında, ilgili tüm bakanların katılımı ile oluşturulmuştu. Boğaziçi sınırları içinde yapılacak her türlü imar değişiklikleri ve uygulamaları bu kurulun onayı ile yürürlüğe giriyordu. Ancak bütün sınırlamalara rağmen Boğaz ve çevresindeki yapılaşma ve görüntü kirliliğinin önlenememesine Cumhurbaşkanı Erdoğan da zaman zaman sert tepki göstermişti.


YETKİLER BAŞKAN’A GEÇTİ
9 Temmuz tarihli KHK ile kaldırılan Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’na yapılan atıfların, Cumhurbaşkanınca belirlenen kurul ve mercilere yapılacağı öngörüldü. Bir gün sonra çıkarılan Cumhurbaşkanlığı 1 No.lu Kararnamesi ile de Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Yerel Yönetim Politikalar Kurulu, Boğaziçi imar uygulamaları gereği kamu yatırımlarının planlanmasına ilişkin çalışmaları yapmakla görevlendirildi.

Ofisler, ihale yasasından muaf

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçiş sürecinde çıkarılan son KHK’da bir başka dikkat çekici bölüm, Kamu İhale Yasası’nda yapılan değişiklikler oldu. Buna göre, Cumhurbaşkanlığına bağlı ofisler ve başkanlıkların, Türkiye’nin tanıtımı, ülkedeki, yatırım veya finans kaynaklarının artırılması veya dijital dönüşüm teknolojik gelişiminin sağlanması amacıyla yaptıkları mal ve hizmet alımları Kamu İhale Yasası’ndan muaf tutuldu. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinin özelliği ve güvenlik şartlarına uygun şekilde yerine getirilme mecburiyeti sebebiyle Cumhurbaşkanlığınca gerçekleştirilecek her türlü mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine dair ihaleler, savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının mecburi olması şartıyla pazarlık usulü ile yapılabilecek.

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...