Hayvanları gizemli hastalık vurdu! Köylü çaresiz...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hayvanları gizemli hastalık vurdu! Köylü çaresiz...

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Muş'ta küçük baş hayvanları gizemli hastalık vurdu. Şu ana kadar 80 hayvan telef olurken aç kalan kuzular için köylü ne yapacağını şaşırdı. Besici ise kaybının büyük olduğunu belirterek yardım istedi.

Muş merkeze bağlı Kıyıbaşı köyünde besicilik yapan Mehmet Aydoğdu’ya ait 80 küçükbaş hayvan gizemli bir şekilde telef oldu.

Hayvanların ölümünü bir türlü durduramayan Aydoğdu, çaresiz kalırken köyde de büyük endişe başladı. Aç kalan yavrular ise komşulardan toplanan süt ile hayatta tutulmaya çalışılıyor.

EKİPLER İNCELEME BAŞLATTI

Hayvanların ölüm nedeni henüz tespit edilemezken, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, köyde detaylı inceleme başlattı. 

Geçimini hayvancılıkla sağlayan Mehmet Aydoğdu ise birkaç gün içinde hayvanlarının peş peşe ölmesinin ardından kalan hayvanları için nöbet tutmaya başladı.

Hayvanları gizemli hastalık vurdu! Köylü çaresiz... - 1. Resim

NÖBET TUTMAYA BAŞLADI

Aydoğdu, “Şu anda kadar 80 hayvanımız telef oldu. Bazı hasta hayvanlarımızı ise kesmek zorunda kaldık. Telef olan koyunları bazılarını toprağa gömdük bazıları ise, açıkta onları da kısa süre sonra toprağa gömeceğiz. Telef olan koyunları kuzularını biberonla besliyoruz. Onların da açlıktan telef olmasından endişe ediyoruz ”dedi.

Hayvanları gizemli hastalık vurdu! Köylü çaresiz... - 2. Resim

"ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR"

Tarım ve Orman Müdürlüğünden 3 defa veteriner ekibi geldiğini belirten Aydoğdu, “Gerekli tahlilleri aldılar bize kullanacağımız ilaçlar konusunda yardımcı oldular. Ancak bu güne kadar olumlu bir sonuç alamadık ve ölümler devam ediyor. Biz gece gündüz başlarında nöbet tutuyoruz. Çok zararım var mağdur durumdayım" şeklinde konuştu.

Hayvanları gizemli hastalık vurdu! Köylü çaresiz... - 3. Resim

İLK OTOPSİNİN SONUÇLARI ÇIKTI

Tarım ve Orman Müdürlüğü veterinerlerinden Emcet Akar ise gizemli hastalığa ilişkin şöyle konuştu;

“Bize iki gün önce yapılan ihbarı değerlendirerek buraya bir ekip gönderdik. Buradan aldıkları numuneleri Elazığ Veteriner Kontrol enstitüsü gönderdik. Bu gün otopsi yaptık. Yaptığımız otopsi bulguları akciğer enfeksiyonu yönünde, hayvan sahibine de gerekli teknik bilgileri verdik. İnşallah en kısa sürede sonuç alırız. Elazığ’dan gelen sonuçlarla burada yaptığımız analizleri birleştirerek net bir sonuç ortaya çıkaracağız. Bu süre içerisinde antibiyotik tedavi uygulayacağız.Hayvanları gizemli hastalık vurdu! Köylü çaresiz... - 4. Resim

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...