Kara liste ifşa oldu! İkiyüzlü Twitter'dan gizli sansür

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kara liste ifşa oldu! İkiyüzlü Twitter'dan gizli sansür

Gündem Haberleri

FETÖ ve terör örgütü yandaşlarının hesaplarını koruma altına alan, LGBT karşıtı mesajları engelleyen Twitter, Cumhurbaşkanı ve bakanlara yönelik destek paylaşımlarına ise gizli sansür uygulamış.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Twitter’in yeni sahibi Elon Musk geçtiğimiz günlerde, Twitter üzerinden yeni belgeler yayınlayarak eski yönetim zamanında Twitter kullanıcılarına yönelik kara listeler oluşturulduğunu açıkladı. Söz konusu listelerle beğenilmeyen Tweet’lerin trend olmasının engellendiği, listeye dâhil tüm hesapların ve hatta trend olan konuların görünürlüğünün aktif olarak sınırlandığı kaydedildi.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump’un hesabını askıya alan eski Twitter yönetiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iletilerine de zaman zaman kısıtlama yoluna gittiği ortaya çıktı. FETÖ ve diğer terör örgütlerini koruma altına alan, LGBT aleyhine mesajları engelleyen, destekleyen paylaşımlara yol veren mavi kuş’un sansür listesinde yerli ve millî hesapların ağırlığı dikkat çekiyor.

"GÜÇ ZEHİRLENMESİ"

Twitter’ın ‘sansür’ ve ‘kısıtlama’ uygulamasını gazetemize değerlendiren Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, eski yönetimin şirket politikasına dikkat çekti. Ergün, şunları kaydetti: "Zamanında görevde olan ABD Başkanı’nın dahi hesabını askıya alma şeklinde bir cesaret sergilediler. Bunun da en büyük sebebi, kendilerini her şeyin üstünde görme şeklindeki politikalarıydı. ‘İfade özgürlüğünü sağlama’ adı altında yola çıkmış olan bu firma, belirli bir noktadan sonra güç zehirlenmesiyle hegemonya oluşturup, tekel hâline dönüşüp istedikleri ifadeyi ‘özgür’, istedikleri ifadeyi ‘özgür bırakmayacak’ şekilde bir noktaya geldi ve tamamen kendi inisiyatiflerinde konuyu değerlendirmeye başladı. Kendi siyasal görüşleri veya kendi ticari menfaatleri neyi öngörüyorsa ifade özgürlüğünü de bu yönde özgürleştirme veya kısıtlama noktasına gelebildiler."

"YENİ YÖNETİMİN ŞEFFAFLAŞACAĞINI ANLIYORUZ"

Kürşat Ergün, Twitter’ın eski yönetiminin Türk yargı mercilerinin bilgi ve belge taleplerini çoğunlukla cevapsız bıraktığını da hatırlattı. Ergün, sözlerine şöyle devam etti: "Türk yargı sistemini muhatap olarak kabul etmiyorlardı. Türkiye’ye karşı 3. dünya ülkesi bakış açıları vardı. Türk vatandaşlarının hukuki haklarına sessiz kalıyorlardı ve Türkiye’yi yönetenlerin sesini kısmak için birtakım eylemlerde bulunuyorlardı. Bir nevi dijital diktatörlük oluşturmuşlardı. Yeni yönetimin şeffaflaşacağını anlıyoruz, bu yönde adımlar atılıyor ve önümüzdeki günlerde daha somut bir takım bilgilerin de ortaya çıkacağını düşünüyorum. Herhangi bir ülkenin siyasetçisinin ve herhangi bir şirketin yöneticisinin sesini kısmak yerine bunların kendilerini çok daha rahat ifade edeceği bir platform oluşturulması gerektiği yönünde bir takım adımlar atıldığını görüyoruz. Bu iyi bir şey."

Kara liste ifşa oldu! İkiyüzlü Twitter'dan gizli sansürErdoğan hakkındaki birçok hashtag milyonlarca tweete rağmen engellendi

KARŞI KAMPANYALARA DESTEK ÇIKTILAR
ERDOĞAN 'HASHTAG'LERİ DEFALARCA ENGELLENDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili “hashtag”lere defalarca sansür uygulayan Twitter, karşı kampanyalara destek vermişti. İşte onlardan birkaçı:

>> Cumhurbaşkanı Erdoğan 2016’da NATO Güvenlik Zirvesi için ABD’ye giderken Twitter’da “#WeLoveErdogan” başlıklı “hashtag” Türkiye gündeminde 1’inci, dünya gündeminde ise 3. sıraya yükselmişti. Buna ancak birkaç saat tahammül edebilen Twitter, 300 bin Tweet atılan ve 149 bin 305 RT alan hashtag’i 1.sıradan düşürdükten sonra silmişti.

>> Twitter üzerinden 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek amacıyla “DEVAM” hashtag’i ile başlatılan kampanyaya sansür uygulandı. Erdoğan’a destek amacıyla atılan 1 milyondan fazla “DEVAM” Tweet’ine sansür uygulayan Twitter, hashtag’i trendler listesinden kaldırdı; ardından karşı kampanya olarak yapılan “T A M A M” paylaşımlarına ‘yurt dışı’ desteği sağladı.

>>Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın 2019’daki görüşmesi öncesinde “#TurkeyFightsISISandYPG” (Türkiye, IŞİD ve YPG ile mücadele ediyor) etiketi Twitter gündeminde birinci olmuştu. Kısa süre sonra etiket Twitter tarafından sansüre uğrayıp dünya gündeminden düşürüldü.

Kara liste ifşa oldu! İkiyüzlü Twitter'dan gizli sansür

ELON MUSK 'KARA LİSTE VAR' DEMİŞTİ

Elon Musk, şirketi devralmadan önce Twitter’ın “gizli bir kara listeye” sahip olduğunu söylemişti. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’la ilgili haberlerin sansürlendiğine yönelik gizli yazışmaları ifşa eden Musk, “gizli kara liste”de yer alan hesapların ve hatta trend olan konuların görünürlüğünün aktif olarak sınırlandığını kaydetti.

Musk ayrıca, yıllarca girilmeyen ve Tweet atılmayan 1,5 milyar hesabın da silineceğini açıkladı.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...