Kıyı Kanunu’ndaki düzenlemelere iptal

Kıyı Kanunu’ndaki düzenlemelere iptal

GÜNDEM Haberleri

Anayasa Mahkemesi (AYM), TBMM’den geçirilen torba teklifte yer alan Çandarlı limanı, Rize İyidere Lojistik Merkez limanı, Rize dolgu alanı ve Bitlis Ahlat’taki kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla yapılan arazileri imara açacak olan düzenlemeyi 4’e karşı 10 oyla iptal etti.

Ebru Karatosun ANKARA

CHP’nin yaptığı iptal başvurusunu görüşen Yüksek Mahkeme, Kıyı Kanunu’nun 7’nci Maddesi’ne eklenen tartışmalı ek 2 maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi. AYM, düzenlemelere ilişkin yürürlüğün durdurulması talebini ise reddetti. Söz konusu alanlarda yapılacak yapı ve yapılaşmanın hangi ilkelere, kurallara ve sınırlamalara tabi olacağının düzenlenmediği aktarılan kararda “Alanlarda yapılacak yapılara ilişkin olarak kıyı hukuku rejimi yönünden tabi olunacak herhangi bir kural bulunmamakta ve bu konuda denetimsiz bir alan oluşmaktadır. Bu durum devlete verilen çevreyi ve kıyıları koruma görevinin yerine getirilmesine engel oluşmaktadır” denildi.
AYM ayrıca, Danıştay 6. Dairesinin başvurduğu Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun’a eklenen “Sivriada’da yapılacak planlama, imar ve inşaat uygulamaları ile diğer düzenlemeler 3621 sayılı Kıyı Kanunu hükümlerine ve diğer mevzuatta yer alan kısıtlama ve prosedürlere tabi değildir” hükmünü de iptal etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...