Marmara Denizi'nde kargo gemisi battı! Çok sayıda ekip mürettebatı kurtarma çalışması başlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

Marmara Denizi'de İmralı Adası'nın güneybatısında su alan 69 metre boyundaki kargo gemisi üzerine ekipler harekete geçti. Gemi kısa sürede battı, 6 kişilik mürettebat için kurtarma çalışması başlatıldı. Dalgalar 3 metreyi buldu, olumsuz hava koşulları sebebi ile helikopterler kalkamadı. Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelen açıklamada ise yapılan aramalarda içi boş bir can salının bulunduğu yer aldı. İşte bölgedeki son gelişmeler...

Marmara Denizi'nde su alan kargo gemisi battı. İhbarı alan ekipler harekete geçti. Ekipler, 6 mürettebatı için kurtarmak için çalışma başlattı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, adanın güneybatısında su alan "BATUHAN A" isimli 69 metre boyundaki genel kargo gemisi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait KEGM-6 ve KIYEM-4 hızlı tahlisiye botlarının olay yerine ivedilikle yönlendirildiği kaydedildi.

Marmara Denizi'nde kargo gemisi battı! Çok sayıda ekip mürettebatı kurtarma çalışması başlattı

BURSA VALİSİ AÇIKLADI: GEMİDE 6 KİŞİ VARDI

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, olayın ardından bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı iki ekibin yanı sıra Balıkesir'in Bandırma ilçesinden bir ekibin gönderildiğini söyledi. Vali Demirtaş, "Su alarak batan gemide, Türk vatandaşı oldukları değerlendirilen 6 kişilik mürettebatın kurtarılması için çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor." dedi.

DALGALAR 3 METREYİ BULDU

Geminin battığı bölgede dalgaların boyunun 3 metreye yaklaştığını aktaran Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanlığının Mudanya ilçesindeki yerleşkesinde çalışmaları koordine ettiğini dile getirdi.

Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin bölgede çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

BATUHAN A isimli gemideki 6 personel için denizden ve karada bulunan AFAD, Sahil Güvenlik ve Jandarma Timleri vasıtasıyla arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Marmara Denizi'nde kargo gemisi battı! Çok sayıda ekip mürettebatı kurtarma çalışması başlattı

KAYIP MÜRETTABATIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Kayıp mürettebatın isimleri de belli oldu. Gemide, kaptan Hasan Mehmet Uyanık (69), başmühendis-makinist Murat Çalışkan (33), usta gemici ve aynı zamanda geminin sahibi olan Murat Altıntaş (51), gemici olarak kayıtlarda yer alan aşçı Zeynep Kılınç (33), makine stajyeri Ahmet Atav (22) ve yağcı olarak görev yapan Doğuşcan Yaylak'ın (24) olduğu öğrenildi.

Marmara Denizi'nde kargo gemisi battı! Çok sayıda ekip mürettebatı kurtarma çalışması başlattı

"SİNYAL SAAT 07.12'DE KESİLDİ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan konu ile ilgili gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı: Marmara Denizinde İmralı Adasının güney batısında 59 m. boyundaki 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuruyük gemisinden 06.32'de  Cospat-Sarsat sitemimizden EPİRB acil durum sinyali alınmıştır. Bölgeye derhal Sahil Güvenlik Komutanlığı ve KEGM deniz ve hava unsurları yönlendirilmiştir. Bölgedeki gemilere  Türk Radyo aracılığı ile çağrılar yapılmaktadır. Saat 07.12 itibarı Batuhan A isimli gemiden alınan AIS sinyalide  kesilmiştir. Batuhan A isimli geminin çağrılara cevap verememesi nedeniyle, Arama Kurtarma Yönetmeliğinin (c) bendine göre "Tehlike safhası" ilan edilmiştir. Batuhan A isimli gemi son durum: TCSG 313 botu bölgeye ulaşmış olup bölgede gemiye dair bir bulguya rastlanılmamıştır. Söz konusu gemi, dün akşam saat 20:00 sularında Marmara Adasından Gemlik’e yüklü olarak seyre kalkmıştır. Arama ve Kurtarma Faaliyetleri tüm ilgili unsurlarca devam etmektedir.

Marmara Denizi'nde kargo gemisi battı! Çok sayıda ekip mürettebatı kurtarma çalışması başlattı

İÇİ BOŞ CAN SALI BULUNDU

Batuhan A isimli gemide son durum şu şekilde: Bölgeye intikal eden TCSG 25, TCSG 85, TCSG 313 botları aramalara devam etmektedir. Helikopter hava muhalefetinden dolayı kalkış yapamamıştır. Şu ana kadar yapılan aramalarda içi boş bir can salı bulunmuştur.

Marmara Denizi'nde kargo gemisi battı! Çok sayıda ekip mürettebatı kurtarma çalışması başlattı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından genel durum hakkında bilgilendirmede bulundu. Bakan Yerlikaya paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

Bu sabah 06.30’da Marmara Denizi’nde, Bursa Karacabey açıklarında içerisinde 6 mürettebat bulunan Batuhan A isimli bir ticari geminin ağır hava ve deniz şartları nedeniyle batmaya başladığı bilgisinin alınmıştır.

Olay mahalline derhal 2 Sahil Güvenlik Gemisi ve 2 Sahil Güvenlik Botu sevk edilmiş, eş zamanlı olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından da 2 adet römorkör bölgede görevlendirilmiştir.

Başlatılan arama kurtarma faaliyetleri neticesinde geminin battığı değerlendirilen bölgede 1 adet boş can salı tespit edilmiştir.

Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere 1 Sahil Güvenlik Korveti ve 1 Sahil Güvenlik Uçağı da bölgeye intikal etmek üzere görevlendirilmiştir.

Olumsuz hava şartları sebebiyle bölgeye intikal edemeyen 1 Sahil Güvenlik Helikopteri hazır olarak beklemekte, hava şartlarının müsade etmesi ile birlikte derhal intikale geçecektir.

Bölgede başlatılan arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir.

"GEMİYE DAİR BİR BULGUYA RASTLANMADI"

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Marmara Denizi'nde batan gemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uraloğlu, "Gemiye dair henüz bir bulguya rastlanmadı. Gemiden alınan sinyal kesildi, arama başlatıldı." dedi. 

Marmara Denizi'nde kargo gemisi battı! Çok sayıda ekip mürettebatı kurtarma çalışması başlattı

AYNI GEMİ DAHA ÖNCE KARAYA OTURMUŞ

"Batuhan A" gemisinin 2 Nisan 2021'de yük boşaltmak için Çanakkale'nin Biga ilçesinde Karabiga belde Belediyesine ait limana yaklaştığı sırada karaya oturmuştu.

Gemi, kaptanın çağrısı üzerine bölgeye giden Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait "Türkeli" isimli römorkör tarafından çekilerek, 2 gün sonra bulunduğu bölgeden kurtarılmıştı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...