Motosiklet kazaları artıyor: Son 8 ayda 120 kurban, kullanımda yüzde 400 artış!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Motosiklet kazaları artıyor: Son 8 ayda 120 kurban, kullanımda yüzde 400 artış!

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'de motosiklet kullanımı her geçen gün artıyor. Artan ölümlü kazaların ardından, motosiklet camiasının uzman isimleri, kazaların sebepleri hakkında açıklamalar yaptı.

Türkiye'de motosiklet kullanımı giderek artıyor. Kentlerdeki yoğun trafik sorunu, vatandaşları motosiklet kullanmaya itiyor. Artan motosiklet kullanımıyla birlikte motor kazası haberleri sıklıkla karşımıza çıkıyor. Motosiklet camiasının uzman isimleri artan kazaların sebebiyle ilgili açıklamalar yaptı.

ESNAFLAR ÇAREYİ KAÇAK KURYELERDE BULDU

Türkiye Motokuryeler Federasyonu Genel Başkanı Onur Kocaoğlu, "Pandemi öncesi yaşanan trafik kazalarında motosikletlerin oranı yüzde 5 iken şuanda yüzde 35'lere ulaştı. Sektörün büyümesiyle birlikte bazı esnaflar çareyi kaçak çalışan kuryelerde buldu. Bu kuryeler eğitimsiz ve sertifikasız oldukları için büyük risk oluştururdu. Kuryeler kazanma hırsıyla uzun saatler çalışıyor.  Doğal olarak dikkat ve konsantrasyon kaybı oluşuyor. Bu durumda kazalara sebebiyet veriyor.

Motosiklet kazaları artıyor: Son 8 ayda 120 kurban, kullanımda yüzde 400 artış!

Kontrol edilemeyen bir moto-kurye ordusu oluştu. Çoğunluğu para ve kazanç odaklı sektöre dahil oldukları için sürüş ve eğitim seviyesindeki düşüklük nedeniyle ölümlü kaza oranlarında büyük artışlar meydana geldi. 2021'de, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 15,1'ini motosikletler oluştururken bu rakam 2022'de yüzde 22'ye çıktı. 2023 sonunda daha da yüksek çıkacak."

KAZALARIN EN ÖNEMLİ SEBEBİ AŞIRI ÖZGÜVEN

Motosiklet uzmanı Mevlüt Sağlam, "Kazalar konusunda motorcuların çuvaldızı önce kendilerine batırmaları gerekiyor. Motosiklette kaza yapmanın en önemli faktörlerinden ilki aşırı özgüven, ikincisi ise korkarak kullanmak. Bu aradaki ince çizgiyi korumak gerekiyor. 2020 de trafiğe çıkan motosiklet sayısı 208 bin iken bu rakam 2022'de 415, 2023'ün ilk altı ayında da 426 bine ulaştı.

Bu yılın ilk altı ayında trafiğe kaydı yaptırılan taşıtların yüzde 46,1'i motosiklet, yüzde 39,1'i otomobil. Avrupa ülkeleri arasında rekor kırdık. Motosiklet kullanım artışında birinci olduk. En yakın rakibimizle aramızda 2 kat fark attık. Motosiklet kullanımında yüzde 400'lük bir artış var. 2022'de ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasına karışan 321 bin 485 aracın yüzde 22,2'si motosikletlerden oluşuyor.

Motosiklet kazaları artıyor: Son 8 ayda 120 kurban, kullanımda yüzde 400 artış!

İnsanlar genelde, motosikleti herkesin kolaylıkla sürebileceği basit bir araç olarak görüyor. Hem farkındalığımız az hem de trafikte yol hakkımızın olmadığını düşünüyorlar. Bu da kazalara davetiye çıkartıyor. Motosiklet seçerken kilonuza ve boyunuza göre uygun motosiklet seçilmeli. Ekipmansız binilmemeli. Kaskı düzgün seçmediğinizde yolda rahatsızlık verir ve kazaya neden olur. Diğer yandan yolların bütün hakiminin de motorcular olmadığını anlamamız gerekiyor."

KAZA YAPMIYOR, YAPTIRILIYOR

Motosiklet Kullanıcıları Derneği Onursal Başkanı Yakup Sağlam (69), "Moto-kuryeler trafikte maalesef önemsenmiyor. Taksiciler, minibüsçüler, müşteri kapmak için arkadan gelen motosikleti görmezden geliyor. Bu nedenle kaza da kaçınılmaz oluyor. Kaza yapmıyor, yaptırılıyorlar, Motokurye kazalarında suçun büyüğü işverenlerde. Cebimizden fazla para çıkmasın diye düşük cc'li bir motoru tecrübesiz bir gence veriyor. Bunun ilkokul çağındaki bir çocuğa bisiklet alıp sokağa salmaktan hiç farkı yok. Eğitim Sertifikası almış, bu işin uzmanı olan yüzlerce kurye bulunurken,16 yaşında biri kurye yapılırsa ya ölümlü kaza, ya da sakatlanmalar kaçınılmaz oluyor. Ayrıca, geçen yıl Avrupa standartlarına uygunluk çerçevesinde Motokuryeler Eğitim Sertifikası uygulaması başlatıldı ama bunu sadece çalışanların yüzde 5'i aldı."

Motosiklet kazaları artıyor: Son 8 ayda 120 kurban, kullanımda yüzde 400 artış!

AVANTAJI KABUSA ÇEVİRİYORLAR

Mehmet Demirdoğan, 16 yıldır profesyonel motosikletçi olduğunu söyledi,  "Motosiklet bizim için hobiden ziyade yaşam tarzı. Kullanım kolaylığı sayesinde bir avantaj gibi görünse de, trafikteki bazı bilinçsiz sürücüler bizi yok sayıp, bu avantajı kabusa çeviriyor. Biz, iki teker üzerinde trafik kurallarına herkesten daha fazla riayet ediyoruz.

Motosiklet kazaları artıyor: Son 8 ayda 120 kurban, kullanımda yüzde 400 artış!

Çünkü kuralları çiğnememiz demek hayatımızla kumar oynamamız demek. Otomobilde yapılan bir kazada bir kişinin yaralı kurtulma şansı yüzde 50 ise motor kazasında kurtulma şansımız yüzde 10'dur. Otomobilde, kaza anında darbenin bir kısmını emerek, aslında sürücüye kalkan olan kaporta var. Motosikletin kaportası ise bizim bedenimiz. Ayrıca, motosikletçilerde aşırı özgürlük moduna girip, yaşam tarzımız olan motosiklet tutkusunu ölüm tarzımıza dönüştürmesin."

Motosiklet kazaları artıyor: Son 8 ayda 120 kurban, kullanımda yüzde 400 artış!

İYİ KAZANÇ SAĞLADIĞINI DUYAN BU MESLEĞE YÖNELDİ

Motokurye Tuğba Çanakçı, "Her geçen gün daha fazla kadın motosiklet kullanıcısı trafiğe çıkıyor. Ama yoğun trafikte motorlar önemsenmiyor ve fark edilmiyor. İyi kazanç sağladığını duyan herkes bu mesleğe yöneldi. Bu da sektöre birçok bilinçsiz ve acemi sürücülerin katılmasına sebep oldu. Diğer sürücülerin, bizi fark edip bize saygı göstermelerini istiyoruz."

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak:Sabah

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...