Murat Bardakçı'dan Ekşi Sözlük'ün kapatılmasını destekledi: Bu sansür değil, gereklilik

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Murat Bardakçı'dan Ekşi Sözlük'ün kapatılmasını destekledi: Bu sansür değil, gereklilik

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’de asrın felaketinin ardından asılsız ve yalan ihbarların yayılmasında etkili olan Ekşi Sözlük hakkında 21 Şubat’ta kapatma kararı alındı. Tarihçi Murat Bardakçı, Ekşi Sözlük’e erişim engeli kararının sansür değil gereklilik olduğunu belirterek "Kapatma teşebbüsünde geç bile kalındı" ifadelerini kullandı.  

Türkiye 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerle yerle bir oldu. Binlerce bina enkaz yığınına döndü, binlerce kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından Türkiye tek yürek yaraları sarmaya çalışıyor. Birliğin yanı sıra sosyal medya da provokasyon amaçlı çok sayıda paylaşımlar yapıldı. Yalan haberlerde yayılmaya başladı. Bu kapsamda, ilgili birimler de harekete geçti. Asılsız ve yalan haberlerin yayılmasında etkisi olan Ekşi Sözlük’e erişim engeli geldi.  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yaptığı açıklamayla Ekşi Sözlük hakkındaki kararını duyurdu. 21 Şubat 2023 tarihinde alınan bu karar sonrası Ekşi Sözlük sitesine giriş yapılamıyor.

"BU SANSÜR DEĞİL, GEREKLİLİK İDİ"

Tarihçi Murat Bardakçı, Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engelini Habertürk'teki köşesine taşıdı. Bardakçı yazısında "Kapatma teşebbüsünde geç bile kalındı." derken erişim engelinin bir sansür değil, gereklilik olduğunu da belirtti. 

Bardakçı, yazısının devamında şu ifadeleri kullandı;

“Bir internet sitesi düşünün: Yalan, iftira, kışkırtma gırla gidecek, üstelik bu kadarla da kalmayacaklar, şahıslara küfür ve hakaret artık rutin hâlini alacak ve bütün bu edepsizlikler takma isimlerin arkasına saklanılarak yapılacak... Sözlük yazarlarının çoğunu tenzih ederim ama hayatta bir halt olamadıkları için klavyenin başına geçince ağzından salyalar saçan küfürbaz sanal aslanlara dönüşen bir güruh, ezikliğini etrafa hakaretler yağdırarak tatmine çalışıyordu. Ekşi Sözlük’ün “düşünce özgürlüğü” iddiasının arkasına sığınan yönetimi, editörü, hukukçusu, vesairesi de böylelerini hizaya getirmeye uğraşmak yerine yapılanlara senelerden bu yana göz yumuyordu... Üstelik, bu şekildeki haysiyet cellâtlığından para bile kazanıyorlardı! Size edilen küfürler ve yağdırılan hakaretler terbiyesizlere reklam geliri olarak dönüyordu; yani yediğiniz küfür, adamların cebine para girmesine vesile olmakta idi!

'MAYHOŞ, KEKREMSİ VE TERBİYESİZ PLATFORM'

Bu tatsız, mayhoş, kekremsi ve terbiyesiz platform sadece kışkırtıcı yalanlarla ortalığın karıştırılmasına imkân sağladığı için değil; şahıslara ana-avrat küfredilmesi, iftiralar yağdırılması ve kişisel hakların pervasızca ayaklar altına alınması gibi hayâsızlıklara yol açtığı için kapatılmayı zaten çoktan haketmişti; kapatılması da sansür falan değil, bir gereklilik idi!"

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...