Türkiye 'El Nino' etkisine giriyor, kış bu kez erken geliyor! Kar yağışında tarih belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: TRT Haber
- Güncelleme:
Türkiye 'El Nino' etkisine giriyor, kış bu kez erken geliyor! Kar yağışında tarih belli oldu

GÜNDEM Haberleri  / TRT Haber

Kavurucu sıcaklarla geçen yaz mevsiminin ardından son günlerde etkili olan sağanak vatandaşların bir nebze olsun rahat nefes almasını sağladı. Sonbahar mevsiminin son haftalarında ve kış aylarında hava nasıl olacak merakla beklenirken, El Nino'nun etkili olacağını belirten meteorolojik kaynaklar, bazı kentlere mevsimin ilk kar yağışının yakında düşebileceğini belirterek tarih verdi.

Ekim ayının ilk günlerinde yurt genelinde etkili olan kuvvetli sağanak, pek çok ilde sel ve su baskınlarına neden olsa da kurak geçen yaz mevsiminin ardından barajlara adeta ilaç oldu. Özellikle susuzluk tehlikesi altında bulunan İstanbul'daki barajlarda doluluk oranında artış sağlanırken, bu sefer gözler önümüzdeki günlere çevrildi.

Kış mevsimine sayılı günler kala meteorolojik kaynaklar 'El Nino' etkisine değindi ve kar yağışının ne zaman etkili olabileceğine dair tahminlerini paylaştı. Türkiye'nin kurak dönemi geride bırakacağı belirtilirken, kar yağışı için tarihler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

"BAZI ŞEHİRLERE SEZONUN İLK KARI YAĞABİLİR"

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, 27-29 Ekim'de kuzeyden ciddi bir sistem beklediğini söyledi ve sıcaklıkların hissedilir derecede azalacağını belirtti. Bozyurt, "İç kesimlerde, mesela Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi bazı şehirlerde sezonun ilk karı yağabilir" dedi.

El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Türkiye’nin bol yağış aldığını söyleyen Bozyurt, sıcaklık detayına vurgu yaparak, "Bazı El Nino yıllarında bol yağışlı fakat ılık olmuş. Bazı El Nino yıllarında ise yine bol yağışlı fakat soğuk olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

YAĞIŞLAR İÇİN KASIM AYINI İŞARET ETTİ

"Bu sene özellikle sonbahar ve kış mevsimi bol yağışlı ve soğuk olacak gibi görünüyor" diyen Bozyurt, "Özellikle kasım ayından itibaren. Şimdi önümüzde ekim ayının ortasına kadar kısa bir kurak dönem var. Ekimin ortasından sonra yeniden yağışlı bir sistemin ülkemize sokulacağını düşünmekteyim" değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL'U NASIL BİR KIŞ BEKLİYOR?

Peki İstanbul'da yağışlar etkili olacak mı? Aralık ayına kadar çok üst seviyede yağışlar görülmeyeceğini söyleyen Bozyurt, Aralık ayından itibarense yoğun yağışlar beklediğini, özellikle Ocak ve Şubat aylarında deniz etkili kar yağışları olabileceğini belirtti. Bozyurt, önümüzdeki dönemde İstanbul'da beklenen hava durumuna dair şu değerlendirmede bulundu:

"Genelde yurdun kuzeybatı bölgelerinde bu kış yağışlı geçecek. Ama İstanbul ve çevresinde aralık ayına kadar çok üst seviyede yağışlar görülmüyor. Aralıktan itibarense yoğun yağışlar bekliyorum. Ocak ve şubat aylarında da deniz etkili kar yağışları olabilir.

Karın su tutma kapasitesi çok fazla ve dolayısıyla kar erimelerinde potansiyel su ortaya çıkıyor. Barajlarda da çok olumlu bir etkisi var."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: TRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Şaban Esen 7 Ekim 2023 07:41

Atmış.

Sonraki Haber Yükleniyor...