Endonezya'da 8.6 büyüklüğünde deprem

- Güncelleme:
Endonezya'da 8.6 büyüklüğünde deprem

Dünya Haberleri

Açe Adası açıklarında 8,6 büyüklüğündeki deprem büyük korkuya sebep oldu. Depremin ardından 27 ülke için tsunami uyarısı verildi. Yaklaşık 4 saat sonra Endonezya, Maldivler, Sri Lanka ve Diego Garcia hariç pek çok bölge için yapılan uyarı iptal edildi. Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin 2. Dünya Savaşı'nda Nagazaki'ye atılan bombanın 5 bin katından fazla enerji ürettiğini söyledi. Bu arada depremin ardından artçı sarsıntılar da sürüyor. Son olarak 6.5, 8.1 ve 8.3 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldi. Depremin ardından ilk tsunami dalgaları güneydeki Nias adasına ulaştı.

Endonezya'nın Açe Adası açıklarında 8,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. nbsp;ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin büyüklüğünü 8,7 olarak açıkladı. Depremin büyüklüğü, daha önce 8,9 olarak kaydedilmişti. nbsp;Eyalet başkenti Banda Açe'nin 495 kilometre uzaklığında meydana gelen depremin, denizin 33 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi. nbsp;Tsunami Uyarı Merkezi, bu şiddette bir depremin bütün Hint Okyanusu kıyılarını etkileyebilecek büyüklükte tsunami dalgalarına yol açabileceğini açıkladı. nbsp;

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Açe'de yaşayanların, yüksek kesimlere doğru kaçmaya başladığı bildirildi. nbsp;Sosyal paylaşım sitesi Twitter kullanıcıları, depremin, Singapur, Tayland, Malezya ve Hindistan'da da hissedildiğini yazdı. Twitter kullanıcıları, Malezya'nın batı kıyılarındaki yüksek binaların yaklaşık bir dakika boyunca sallandığını ifade etti.

2004'TE 250 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

2004 yılı aralık ayında yine Açe açıklarında meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem, Hint Okyanusu'nda tsunamiye neden olmuştu. Kıyıları vuran dev dalgalar nedeniyle Endonezya da dahil 13 ülkede büyük bir facia yaşanmış, 250 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

5 BİN ATOM BOMBASINA EŞİT

Uzakdoğu'daki şiddetli depremi değerlendiren Prof. Dr. Okan Tüysüz, 8.6 şiddetindeki depremin 2. Dünya Savaşı'nda Nagazaki'ye atılan bombanın 5 bin katından fazla enerji ürettiğini söyledi. nbsp;Bu arada depremin ardından artçı sarsıntılar da sürüyor. Son olarak 6.5, 8.1 ve 8.3 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldi. nbsp;

TÜRK ÖĞRETMEN: YIKIM YOK

Açe şehrinde bulunan Türk öğretmen Hasan Yılmaz, deprem sonrasında şehirde yıkım meydana gelmediğini, ancak tsunami olabileceği endişesiyle panik yaşandığını söyledi. nbsp;AA'nın ulaştığı Türk öğretmen Yılmaz, depremin yaklaşık bir dakika sürdüğünü belirterek, "Banda Açe şehrinde herhangi bir yıkım olmadığını" söyledi. nbsp;Banda Açe, Endonezya'nın kıyı şehri olduğu için "insanların panik halinde tsunami endişesi yaşadığını" ifade eden Yılmaz, insanların şehri terk etmek için havaalanına doğru gitmeye çalıştığını kaydetti. nbsp;Banda Açe'de yaklaşık 20 Türk ailenin bulunduğunu belirten Yılmaz, irtibata geçtiği Türk vatandaşlarının sıkıntı yaşamadığını söyledi. nbsp;Yılmaz, bazı yerlerde elektrik kesintisi olduğunu ve internet imkanı da bulunmadığını belirtti. nbsp;Öte yandan, bir Türk yurdunun görevlisi Süleyman Almuddin, civarda depremin meydana getirdiği herhangi bir tahribat bulunmadığını, ancak tsunami tehlikesi nedeniyle tedbir amaçlı olarak yurtta kalan öğrencilerin ailelerinin yanına gönderildiklerini söyledi. nbsp;

BÜYÜKELÇİLİK: TÜRKLERİN DURUMU İYİ
nbsp;
Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği, Endonezya'daki deprem sonrasında, bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından yaralanan ya da hayatını kaybeden bulunmadığını bildirdi. nbsp;

1 metrelik tsunami dalgaları oluştu
nbsp; nbsp;
Depremin ardından ilk tsunami dalgaları güneydeki Nias adasına ulaştı. nbsp;Yerel saatle 15.38'deki şiddetli depremden hemen sonra Hint Okyanusu'nda kıyısı olan tüm ülkeler için tsunami alarmı verilirken, iki saat sonra meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki sarsıntı ile uyarı tekrarlandı. nbsp;Endonezya Jeofizik Enstitüsü, Açe eyaletinin kuzey ve batı kıyılarında deniz seviyesinin 80 santimetre yükseldiğini, depremin merkez üssüne yakın bölgede suyun 10 metre çekildiğini bildirdi. nbsp;ABD tsunami uyarı merkezinden Barry Hirshorn, okyanus ötesi bir tahribat beklemediklerini, ancak depremin merkez üssüne yakın bölgelerde, özellikle Sumatra'nın kuzeyinde yıkım olabileceğini kaydetti. nbsp;Alman Jeolojik Araştırmalar Merkezi (GFZ) ise ikinci büyük sarsıntıya rağmen tsunami tehlikesinin yüksek olmadığını belirtti. Bilim adamı Rainer Kind, depremin etkisinin yatay olduğunu, bu nedenle tsunamilerin fazla yüksek olmasını beklemediklerini söyledi. nbsp;


Dünyadaki büyük depremler

Endonezya'nın Açe eyaleti açıklarında meydana gelen 8,6 büyüklüğündeki deprem, kayıtlara geçen en şiddetli depremler arasında yer alıyor.

Son yüzyılda meydana gelen en şiddetli depremler şöyle:

Mayıs 1960: Şili - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.

Mart 1964: Alaska - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, 125 kişinin ölümüne yol açtı.

Aralık 2004: Asya - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kişi öldü ya da kayboldu.

Kasım 1952: SSCB - Kamçatka Yarımadasında 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami, Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.

Mart 2011: Japonya - Doğu kıyıları açıklarında meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 16 bin kişi hayatını kaybetti.

Ocak 1906: Ekvador - Kolombiya ve Ekvador kıyıları açıklarında 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami bin kadar kişinin ölümüne yol açtı.

Şubat 2010: Şili - 8,8 büyüklüğündeki depremde 524 kişi öldü.

Şubat 1965: Alaska - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes Adalarını etkiledi.

Mart 2005: Endonezya - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 1313 kişi hayatını kaybetti.

Mart 1957: Alaska - Andreanof adalarını vuran 8,6 büyüklüğündeki deprem önemli bir tsunami faciasına yol açtı.

Ağustos 1950: Hindistan - Assam eyaletinde meydana gelen 8,6 büyüklüğündeki depremde 1526 kişi yaşamını yitirdi.






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...