Üstat Necip Fazıl'ın ünlü şiiri görsel destekle canlandı

- Güncelleme:
Üstat Necip Fazıl'ın ünlü şiiri görsel destekle canlandı

Kültür - Sanat Haberleri

Edebiyatçı Necip Fazıl Kısakürek’in “Sakarya Türküsü” şiiri, AKM’de tecrübe edilebilecek bir sergiye dönüştü. Kısakürek’in torunları, sergiyi gazetemize anlattı…

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya…

Türk edebiyatının usta kalemi merhum Necip Fazıl Kısakürek’in bu mısralarla başlayan “Sakarya Türküsü”, bir neslin dilinden düşmedi ve destanlaştı… O mısralar, şimdi ise âdeta yaşanılan bir sergiye dönüştü. Kısakürek’in vefatının 40. yılında AKM’de açılan “Bir Şiir Bir Hayat/Sakarya Türküsü” adlı sergi, meşhur şiiri dijital enstalasyon, video ve nesnelerle tecrübe etme şansı veriyor. Önce bir vagonla şiirinin yazıldığı ortama giriliyor sonra video ve yerleştirmelerle mısralarda geçen ruh mücadelesi anlatılıyor. Büyük şairinin torunu Şeyma Kısakürek Sönmezocak’ın küratörlüğünü yaptığı sergide, nihayette Kısakürek’in şahsi eşya ve notları karşımıza çıkıyor…

Üstat Necip Fazıl'ın ünlü şiiri görsel destekle canlandı
Necip Fazıl Kısakürek’in  torunu Şeyma Kısakürek ve Emrah Kısakürek sorularımızı  cevapladı.

Sorularımızı cevaplayarak büyük şairi şiirleriyle tanıtmak istediklerini anlatan Şeyma Kısakürek, şunları söylüyor: Türkiye’de Necip Fazıl’ın fikirleri, şiirler üzerinden yayılıyor. Biz de “Bir Şiir Bir Hayat” konseptinde Üstadın şiirlerini sergilere dönüştürüyoruz. Onun “aslında bir telkin” dediği şiirler bizim için güzel birer vasıta oluyor. “Çile” ve “Zindandan Mehmed’e Mektup”tan sonra şimdi de “Sakarya Türküsü”nü sergiye dönüştürdük.

ŞİİRDE RUH MÜCADELESİ VAR

“Sakarya Türküsü”nün önemini anlatan Kısakürek “Necip Fazıl, bu şiirini 1949 yılında İstanbul’dan Ankara’ya giderken kaleme alıyor. Eseri ilk olarak Büyük Doğu dergisinde çıkarırken ‘İş bu şiir aşk, vecd ve iman gençliğine ithaf olunur’ diyor. ‘Sakarya Türküsü’ bitmeyecek bir destan. Necip Fazıl’ın bu şiirde remizleştirdiği bir ruh mücadelesi var. Kendisi Anadolu’dan filizlenmesini beklediği tohuma burada atıfta bulunuyor. Anlatılan mücadele ise fiziki planda değil, ruhi olarak vermemiz gereken bir mücadele... Necip Fazıl, aslında mısralarında modernizme karşı koyuyor!” diyor. 

Üstat Necip Fazıl'ın ünlü şiiri görsel destekle canlandı

Şeyma Kısakürek Sönmezocak “Bir yanda kendisini anlatıyoruz, diğer yanda onun fikrî mücadelesinin zeminini insanlara aktarmaya çalışıyoruz. Bir akışla insanların şiiri deneyimlemesini istiyoruz. Bu yüzden Necip Fazıl’ın şiirlerini hiç okumadan gelenler bile etkilenip ‘Bu yaşıma kadar neden okumamışım, kendimden çok utandım’ diyorlar” ifadelerini kullanıyor.

SADECE EDEBİYAT YAPMADI

Necip Fazıl’ın büyük torunu Emrah Kısakürek ise “Onun hayali olan Ayasofya’nın açılışında olduğu gibi bu sergi vesilesiyle de ayrı bir heyecan yaşadık. ‘Sakarya Türküsü’, Üstadın sıkıntılı zamanlardan çıkıp fikir mücadeleye başladığı yıllarda kaleme aldığı bir şiir. Üstat sadece edebiyat olsun diye şiir yazmıyor; mısralarında fikir, ideal hatta fen bilgisi var. Sakarya Türküsü de öyle…” diyor. 

"TORUNUM TORUNUM" DİYE SESLENİRDİ

Dedesi Necip Fazıl’la olan hatıralarını anlatan Emrah Kısakürek “Uzun yıllar Erenköy’de bir köşkte beraber yaşadık. Dedemin akşamları yattığım odaya doğru ‘Torunum torunum’ diye seslenmesi çok hoşuma giderdi. Çocukken dedemden harçlık isteme âdetim de vardı ve hep iki buçuk lira isterdim. 

Dedemin hep gelip gideni olurdu. Mesela Türkeş’in geleceğini kapıda dolaşan gençlerden anlardım. Özal da fikir istişare etmek için evi ziyaret ederdi. Onun yanında herkes protokolde gibi gergin otururken ben dedemin koltuğunun başında, omuzunun kenarındaydım” diye konuşuyor. 

KENDİSİNİ HEP YAZARKEN GÖRÜRDÜM

Dedesinin yazma âdetlerini de anlatan Kısakürek “Her sabah uyandığımda dedem ayakta olurdu ve hep yattığı odada bulunan masasında yazarken kendisini görürdüm. Çalışırken bir şey ihtiyacı olursa bastonuyla yere vururdu, aşağıdan hemen koşulurdu” ifadelerini kullanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...