Hepsi bir ödülün peşinde

Düzenleyen:
Hepsi bir ödülün peşinde

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Heyecanla beklenen 88. Oscar Ödül Töreni 28 Şubat Pazar gecesi Hollywood & Highland Center Dolby Theatre’da düzenlenecek ve 225 ülkede canlı olarak izlenebilecek.

Oscar olarak bilinen Akademi Ödülleri sinema alanında verilen dünyanın en eski ve prestijli ödülleri. Her yıl dağıtılan Oscarlar ilk kez merkezi Beverly Hills, California da bulunan Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) organizasyonu  tarafından 1929’da dağıtıldı. Pricewaterhouse 1935 yılından itibaren Oscar ödüllerinin gizli oylama sürecini yönetiyor. Organizasyon 1941 yılından itibaren ise gizli zarf sistemiyle çalışmalarını sürdürüyor.
Oscar ismi nereden geliyor
Peki, dünyanın sinema alanında en prestijli ödülü sayılan heykelciğin ismi nereden geliyor? Ödülün orijinal ismi Academy Award of Merit idi. Ödüle neden Oscar dendiğinne dair pek çok söylenti var. Bir söylentiye göre Bette Davis’in heykelciği ilk kocası Harmon Oscar Nelson ile özdeşleştirmesi sonucunda, diğer bir söylentiye göre ise Akademi’nin kütüphanesinde görevli Margaret Herrick’in heykelciği amcası Oscar’a benzetmesi ile ödülün adı Oscar olarak kaldı. Akademi, Oscar ismini 1939 yılına kadar resmî olarak kullanmamıştır.
34 santim yüksekliğinde, 3,85 kilo ağırlığında ve 24 ayar altınla kaplı bu heykelciği kazananlar bu ödülü satamazlar. Eğer ödülden kurtulmak istiyorlarsa ancak Akademi’ye 1 dolar karşılığında satabilirler.

2016 adayları

En İyi Erkek Oyuncu: 
Bryan Cranston - Trumbo
Matt Damon - The Martian
Leonardo DiCaprio - The Revenant
Michael Fassbender - Steve Jobs
Eddie Redmayne - The Danish Girl

En İyi Kadın Oyuncu: 
Cate Blanchett - Carol
Brie Larson - Room
Jennifer Lawrence - Joy
Charlotte Rampling - 45 Years
Saoirse Ronan - Brooklyn

En İyi Yönemen:
Adam Mckay - The Big Short
George Miller - Mad Max: Fury Road
Alejandro G Inarritu - The Revenant
Lenny Abrahamson - Room
Tom McCarthy - Spotlight

En İyi Film Müziği: 
Bridge of Spies
Carol
The Hateful Eight
Sicario
Star Wars: The Force Awakens

EN'LER

En çok Oscar kazanan Walt Disney. 22 defa bu ödüle layık görülen Disney, 1954 yılında bir senede 4 Oscar kazanabilen tek oyuncu. ¥ Akademi ödülleri tarihinde üç film 11 tane Oscar kazandı: Ben- Hur (1959), Titanic (1997) ve Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003). ¥ Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003) filmi aday olduğu daldaki bütün Oscar’ları toplayarak bir rekor kırdı. ¥ John Ford yönetmenlik dalında 4 defa Oscar kazanarak bu alanda bir rekora sahip. ¥ Meryl Streep ödüle en fazla aday gösterilen isim oldu. 19 kez aday gösterilmekle beraber 3 kere ödülü almayı başardı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...