HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Türbeye Hollanda işi taşıma

Düzenleyen: /
Türbeye Hollanda işi taşıma
Ilısu, Haber

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Ilısu Barajı’nın tamamlanması durumunda su altında kalacak olan türbe, Taşıyıcı Treyler Sistemi ile 2 kilometre uzağa nakledilecek.

Ilısu Barajı’nın tamamlanması hâlinde su altında kalacak 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, “Hollanda yöntemi” ismi verilen Taşıyıcı Treyler Sistemi ile Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınacak. Bu yönteme göre, ilk olarak türbenin çevresinde kazı yapılarak yapının temeli ortaya çıkarılacak. Ardından tespit edilen 28 noktaya yerleştirilecek çelik profiller aracılığıyla plaktan yeni temel oluşturulacak. Kaldıraçlar yardımıyla kaldırılacak türbe, tekerlekli trey üzerinde tek parça halinde yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınıp yeni yerine konulacak. Türbenin taşınması işlemi en geç 2017 yılı başında tamamlanacak. Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey’e ait türbe, 1462-1482 yıllarında Hasankeyf’te hüküm süren Akkoyunlulardan kalan tek eser olma özelliği taşıyor. Türbe, mimarisi ve çini mozaikleriyle dikkat çekiyor.  

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...