ABD'li ve İranlı bakanlar Hakan Fidan'ı tebrik etti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'li ve İranlı bakanlar Hakan Fidan'ı tebrik etti

POLİTİKA Haberleri

Türkiye'nin yeni yüzyılında MİT müsteşarı Hakan Fidan'a yeni görev düştü. Dışişleri Bakanı olan Fidan'a, İran'dan telefon geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, yeni mevkidaşı Fidan'ı arayarak tebrik etti. Ardından da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fidan'ı kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabineyi cumartesi akşamı duyurdu. Erdoğan'ın kabinesinden sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yerini korudu. Böylelikle bakanların geri kalanı değişti.

HAKAN FİDAN'A YENİ GÖREV 

Yeni kabinede en çok dikkat çeken isimler ise Mehmet Şimşek ile Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan oldu. Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı, Fidan da Dışişleri Bakanı görevini devraldı. 

İRAN'DAN TELEFON

Dış bağlantıları oldukça kuvvetli olan Hakan Fidan'ın bu göreve getirilmesi "dünyaya bir mesaj" şeklinde algılanırken ilk tebrikler de gelmeye başladı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, yeni mevkidaşı Hakan Fidan'ı arayarak tebrik etti.

ABD'Lİ BAKAN: FİDAN İLE ÇALIŞMAYI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Hakan Fidan'ı kutladı. Blinken, Twitter hesabından “Türkiye’nin yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı tebrik ediyorum” paylaşımında bulundu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile çalışmaya devam etmeyi dört gözle beklediğini belirten Blinken, Türkiye’nin NATO müttefiki ve ortağı olarak değerli olduğunu kaydetti.

https://twitter.com/SecBlinken/status/1665441673856286722

MACAR BAKAN DA ARADI

Bir telefon da Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'dan geldi. Szijjarto, Fidan'ı arayarak tebriklerini iletti.

HAKAN FİDAN KİMDİR?

1968'de Ankara'da doğdu. 1986'dan 2001'e kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) astsubay olarak çalıştı. Bu sırada Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu ve Kara Kuvvetleri Dil Okulunda eğitim aldı. Askerliği kendi isteğiyle bırakıp ABD'de Maryland Üniversitesine bağlı University of Maryland University College'dan yönetim ve siyaset bilimi alanından lisans dereceleri aldı.

Bilkent Üniversitesinde "Dış Politikada İstihbaratın Yeri" isimli teziyle yüksek lisans ve 2006'da da "Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Enformasyon Teknolojilerinin Kullanımı" başlıklı tez ile doktora yaptı. Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunda, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsünde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü. Hacettepe ve Bilkent Üniversitelerinde akademisyenlik yaptı.

Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunda, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsünde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyenlik yaptı. Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı'nda da çalışan Fidan 2001'den itibaren iki yıl Avustralya Türkiye Büyükelçiliği'nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak görev yaptı. 2003'te Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanlığına atandı.

Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı'nda da çalışan Fidan, 2001'den itibaren iki yıl Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak görev yaptı. 2003'te Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) başkanlığına atandı.

15 Nisan 2010'da Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirildi. Emre Taner'in görev süresinin dolmasının ardından, 27 Mayıs 2010 tarihinde MİT müsteşarlığı görevine atandı. O tarihte 42 yaşında olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinde göreve gelen en genç MİT müsteşarı oldu. Fidan, büyükelçi iken; MİT müsteşarlığına getirilen Sönmez Köksal'dan sonra teşkilat başkanlığına dışarıdan getirilen ikinci isim olarak da kayıtlara geçti.

ÖZEL YAŞAMI

Hakan Fidan, Nuran Fidan ile evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...