İyi Parti'nin yeni başkanı belli oldu! Müsavat Dervişoğlu seçim yarışını kazandı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

Politika Haberleri  / Anadolu Ajansı

Genel başkanlık yarışının yapıldığı İyi Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayı'nın ilk iki turundan sonuç çıkmadı. İlk tur oylamasın, Koray Aydın 472, Müsavat Dervişoğlu 370, Tolga Akalın 327 ve Günay Kodaz 2 oy aldı. Tolga Akalın adaylıktan çekildiğini duyurdu. Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu arasında geçen ikinci turda da başkan seçilemedi. Üçüncü tur oylamaya geçildi. Müsavat Dervişoğlu seçim yarışını üçüncü turda kazandı. Müsavat Dervişoğlu, "Ben bir yarış kazanmadım. Kimseyle yarışmadık" dedi.

Seçim yenilgisinin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İyi Parti'de beklenen gün geldi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in aday olmadığını açıkladığı kritik 5. Olağanüstü Kurultay'dan birinci ve ikinci turda sonuç çıkmadı. Üçüncü turda ise Müsavat Dervişoğlu delegelerin oylarının çoğunluğunu alarak İyi Parti'nin yeni genel başkanı oldu. Dervişoğlu, "İyi Parti'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

DESTİCİ'DEN TEBRİK TELEFONU

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu telefonla arayarak tebrik etti. Destici, görüşmede, Dervişoğlu'na kurultayın sonuçlarının şahsına, ailesine, İYİ Parti camiasına, Türk siyasetine ve ülkeye hayırlar getirmesi dilediğini söyledi.

DERVİŞOĞLU'NDAN ERDOĞAN AÇIKLAMASI

Dervişoğlu, Genel Başkan seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini arayarak tebrik ettiğini söyledi. Dervişoğlu, gazetecilerin sorusunu cevapladı.

Bir gazetecinin, tebrik için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini arayıp aramadığına ilişkin sorusuna Dervişoğlu, "Tebrik için aradı Sayın Cumhurbaşkanı, ben de kendisine teşekkürlerimi ve iyi dileklerimi ilettim." cevabını verdi.

ÖZEL YENİ BAŞKANI TEBRİK ETTİ, AKŞENER'E SAĞLIK DİLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Dervişoğlu'nu tebrik etti. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Özel, "İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda Genel Başkanlığa seçilen Sn. Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum. İYİ Parti'nin kuruluşundan bu yana Genel Başkanlık görevini üstlenen Sn. Meral Akşener'e bundan sonraki yaşamında sağlık ve mutluluklar diliyorum." dedi.

ERDOĞAN'DAN DERVİŞOĞLU'NA TEBİRK TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İyi Parti'de başkanlık yarışını kazanan Müsavat Dervişoğlu'nu arayarak tebrik etti. Erdoğan, kurultayın hayırlara vesile olması temennisini iletti.

PARTİ YETKİLİ KURULLARININ SEÇİMİ SÜRECEK

Kurultayda, partinin yetkili kurullarının seçimine geçilecek. Bu kapsamda da delege, 50'si asıl, 25'i yedek 75 Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ile 11'i asıl, 7'si yedek 18 Merkez Disiplin Kurulu üyesini belirleyecek.

AKŞENER'DEN YENİ BAŞKANA TEBRİK

Eski İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partinin genel başkanlığına seçilen Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik etti. Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "5. Olağanüstü Kurultayı'mızda İYİ Parti Genel Başkanı olarak seçilen Sayın Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik ediyor, başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ'NİN YENİ BAŞKANI BELLİ OLDU

İyi Parti'de başkanlık seçimi yarışını rakibi Koray Aydın'a karşı Müsavat Dervişoğlu kazandı. Seçiminin üçüncü turunda 611 delegenin oyunu alan Müsavat Dervişoğlu, İyi Parti'nin yeni genel başkanı oldu. Rakibi Koray Aydın ise 548 oy aldı.

İyi Parti'nin yeni başkanı belli oldu! Müsavat Dervişoğlu seçim yarışını kazandı - 1. Resim

Koray Aydın ve Tolga Akalın ile sahnede teşekkür konuşması yapan Müsavat Dervişoğlu, şunları söyledi:

"Ülke için dua ettim, milletimiz için dua ettim, parti için dua ettim ve sizler için dua ettim. Ben bir yarış kazanmadım. Çünkü kimseyle yarışmadık biz. Allah hepinizden razı olsun. En küçük bir tatsız olay yaşanmadı. Bu iyiler ve cesurlar hareketinin nasıl bir hareket olduğunu, nasıl siyasi ahlaka sahip olduğunun en büyük delilidir. Koray Aydın benim aile büyüğüm ve abimdir. Tolga Akalın da kardeşim ve ailemin ferdidir.

Sizlerin adayları olarak bu yolculuğa çıktık. Siz çok büyük bir ailesiniz. Bugün itibariyle birbirimize sarılarak yaralarımızı saracağız. Ondan sonra da Allah’ın izniyle iktidar yolculuğunu Koray Aydın ve Akalın’la bu dava için alın teri döken sizlerle yolculuğumuza devam edeceğiz. Herkes emin olsun, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak."

SEÇİM ÜÇÜNCÜ TURA KALDI

İyi Parti'de başkanlık seçimi için ikinci tur tamamlandı. Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu arasında geçen ikinci turda da başkan seçilemedi. İkinci turda Koray Aydın 565, Müsavat Dervişoğlu 570 oy aldı. Adaylıktan çekilen Tolga Akalın'a 15, Günay Kodaz'a 3 oy çıktı. Üçüncü turda salt çoğunluk aranacak.

İyi Parti'nin yeni başkanı belli oldu! Müsavat Dervişoğlu seçim yarışını kazandı - 1. Resim

TOLGA AKALIN YARIŞTAN ÇEKİLDİ

İyi Parti'de ilk turda 327 oy alan Tolga Akalın, Koray Aydın lehine adaylıktan çekildiğini duyurdu. İkinci tur Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu arasında geçecek. 1302 kayıtlı delegenin yarısından bir fazlasının oyunu alan, yani 652 oya ulaşan ilk aday genel başkan seçilecek. 

İyi Parti'nin yeni başkanı belli oldu! Müsavat Dervişoğlu seçim yarışını kazandı - 2. Resim

İkinci tur oylaması sırasında açıklamada bulunan Akalın, şunları söyledi:

"Bir irade ortaya koydu, bir fotoğraf verdi. Bu fotoğraftan benim okumam şudur ki delege 'Benim ferasetime güvenin' dedi. Ben bugüne kadar siyasi meşruiyetini taban siyaseti yaparak elde etmiş, otoriteye karşı mücadele etmiş bir dava arkadaşınız olarak delegemizin ferasetine inanıyorum. Bundan sonraki süreci de siz saygıdeğer, değerli delegelerimizin ferasetine takdim ediyorum."

İŞTE ADAYLARIN ALDIĞI OYLAR

Adayların aldığı oy oranları ise şu şekilde sıralandı. 

Koray Aydın 472

Müsavat Dervişoğlu 370

Tolga Akalın 327

Günay Kodaz 2 oy aldı

İyi Parti'de seçim ikinci tura kaldı: İşte adayların aldıkları oy sayıları - 1. Resim

İLK KONUŞMAYI DERVİŞOĞLU YAPTI

Müsavat Dervişoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar:

Çıktığımız yolculuk kolay değildi. 

Ve biz, 2018'de başlayarak, son yerel seçime kadar çeşitli ittifakların içinde bulunduk. 2019'da muhalefetin de kazanabileceğini ve hatta bu iktidarın gidebileceğini büyük milletimize gösterdik. Biz, o seçimdeki ittifakı 2023 yılındaki genel seçim için yapmıştık.

'STRATEJİK HATALAR YÜZÜNDEN SEÇİM KAYBEDİLDİ'

İktidarın yenilebileceğini gösterip, ondan sonra da 2023 seçimlerinde iş başında bulunan iktidarın artık siyasi ömrünün tamamlanmasını sağlamaya çalışacaktık. Ama süreç öyle akmadı. Hepinizin bildiği gibi, İyi Parti'nin tüm çabalarına rağmen, maalesef birtakım stratejik hatalar yüzünden 2023 seçimleri kaybedildi ve Türkiye bu seçimin akabinde bir yerel seçime gitti. Bu seçime partimiz, özgün kimliğini muhafaza edebilmek ve 2028 genel seçimlerine layıkıyla hazırlanabilmek adına, tüm yetkili organlarını toplayarak, müstakilen girme kararı aldı. Bu kararın alınmasıyla birlikte, yine İYİ Parti, çeşitli saldırıların muhatabı kılınmaya çalışıldı. Onun sonucudur ki, o sürecin akabinde, girmiş olduğumuz yerel seçimlerde maalesef başarılı olamadık ve bu başarısızlığı henüz değerlendirmeden, özeleştirimizi yapamadan bu kongreyle karşı karşıya kaldık. 

İyi Parti'de seçim ikinci tura kaldı: İşte adayların aldıkları oy sayıları - 2. Resim

Aslında, meselenin doğru anlaşılması, doğru yorumlanabilmesi ve uzun vadede partimize kazandıracaklarının hatırlanması lazımdı. Bunları yapamadık ve netice itibariyle de bu kongre salonunda toplandık. Sayın genel başkanımız, milletimize verdiği sözün gereği olarak aday olmayacağını açıklamak suretiyle, bu kurultayın zeminini oluşturdu. 

Biz, buna 3 aday olarak, bu kritik süreçte tarihi sorumluluk üstlenmek suretiyle sizlerin huzuruna geldik. Bu adaylardan bir tanesi benim değerli ağabeyim, aile büyüğüm, aile dostum Sayın Koray Aydın'dır. Bu adayların bir diğeri de yine benim sevgili kardeşim, değerli dostum, ailemin bir ferdi olan Sayın Tolga Akalın'dır. Ben de bir adayımızın ağabeyi, diğer adayımızın kardeşi olarak bugün huzurunuzdayım.

'MÜŞTEREKEN KARAR ALDIK, MÜŞTEREKEN UYGULAYAMADIK'

Bu ülkede partimizi bekleyen ne kadar problem varsa, aslında emin olunuz ki, o problemler Türkiye'yi bekleyen problemlerdir. İyi Parti'nin kurulduğu gün hangi problemler varsa, bugün katlanarak büyümek suretiyle önümüze gelmiştir. Bu, İyi Parti'nin varlık gerekçesinin hala devam ettiğinin bir göstergesidir. İşte onun için diyoruz, İyi Parti'nin güneşi asla sönmeyecektir.

Yerel seçimlerden çıktık. Başarısızlık tanımlaması yapılıyor. Müştereken bir karar aldık, fakat bu kararı uygularken, müştereken uygulayamadık.

TOLGA AKALIN KÜRSÜDE

Tolga Akalın'ın konuşmasından öne çıkanlar:

İyi Parti, Türkiye'nin makul merkezinde kurulmuş, kuruluş ilkeleri de fevkalade bir siyasi harekettir. Ben, İyi Parti'nin kendisini milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı olarak tanımlamasını doğru buluyorum. 

İyi Parti'de seçim ikinci tura kaldı: İşte adayların aldıkları oy sayıları - 3. Resim

"SEÇMENE 3 MESAJI VERMELİYİZ"

Seçmene 3 konuda mesaj vermeniz gerekiyor. Güvenlik, özgürlükler ve hukuk, üçüncü olarak da refah alanında mesaj vermeniz gerekiyor. İyi Parti'nin milliyetçiliği siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının güvenlik alanına, İyi Parti'nin demokratlığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının özgürlükler ve hukuk alanına, İyi Parti'nin kalkınmacılığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının refah alanına tekabül ediyor. 

Milliyetçilik ve demokrasi, birbirinin olmazsa olmazıdır. Güvenlik ve demokrasi de birbirinin çelişeni değil, tamamlayanıdır. 

Milliyetçilikle demokrasiyi birbiriyle içselleştirip, demokratik milliyetçiliği inşa etmemiz lazım.

KORAY AYDIN'IN AÇIKLAMALARI

Koray Aydın'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Partimiz sarsılmıştır. Bu sarsıntıyı en az hasarla atlatabilmek için bir durum muhasebesi yapmamız elzemdir, kaçınılmazdır. Ne oldu partimizin oyları yüzde 4'lere geriledi.

'TOPLUMUN SESİNE KULAK TIKAYARAK SİYASET YAPILMAZ'

Elbette yerel seçimlerin dinamikleri farklı, elbette İyi Parti'nin asıl oyu bu değil. Doğru bir değerlendirme yapmaz, acil bir müdahalede bulunmazsak, bu kötü tablo sürekli hale gelecek. Toplumun sesine, parti teşkilatlarımıza ve tabanımızın taleplerine kulak tıkayarak, asla ve asla siyaset yapılmaz. 

'AKŞENER ÖRNEK BİR TAVIR SERGİLEDİ'

Kısaca, millete rağmen siyaset yapılmaz. Seçim sonuçlarından çıkarmamız gereken ilk ders budur. Sayın genel başkanımız, bu olumsuz tablonun farkındadır. Genel başkanımızın olağanüstü kurultay yolunu açmış olması ve kendisinin de aday olmaması, demokratik bir olgunluktur, örnek bir tavırdır. Şimdi sıra bizdedir, sizlerdedir, şimdi sıra iyilerdedir. 

Sizleri sadece İyi Parti'nin genel başkanını belirleyecek delegeler olarak değil, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundaki ruhu temsil eden, cumhuriyetin ikinci yüzyılına yön verecek olan kadrolar olarak görüyorum. 

'KADIN HAREKETİ DENİLEN PARTİDE YOK SAYILDIM'

Günay Kodaz'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Partimizde mutlaka emek, liyakat, bilgi, istişare, çalışkanlık, sözünde durma hakim olmalıdır. Eleştirdiğimize benzememeliyiz.

Maalesef partimizde birçok farklı ses susturulmuştur. Tek kadın adayı olarak kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım.

ADAYLARIN SLOGANLARI

Kurultayda, genel başkanlığa aday olan Grup Başkanı Koray Aydın, salona gelişinde "İyi'ler kol kola Koray Aydın'la", Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu "İyi'lerin birleştirici gücü Müsavat Dervişoğlu", Göç Politikaları Başkanı Tolga Akalın ise "Bozkurt Tolga" sloganıyla karşılandı.

İyi Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Hakan Şeref Olgun'un açılış konuşmasının ardından, Divan Başkanlığına, delegelerin önerisi üzerine Kurumsal İlişkiler Başkanı Şükrü Kuleyin seçildi. Divan Başkanlığının oluşmasının ardından kurultay çalışmalarına başladı.

İyi Parti'de seçim ikinci tura kaldı: İşte adayların aldıkları oy sayıları - 4. Resim

Kurultayda ilk konuşmayı Genel Başkan Meral Akşener yaptı

1007 DELEGE KAYIT YAPTIRDI

Genel başkan ve parti organlarının seçileceği İyi Parti kurultayında 1007 delegenin kayıt yaptırdığı öğrenildi.

Açılışın ardından Genel Başkan Akşener, konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Katılımcılar, Akşener'i ayakta alkışladı.

KURULTAYA GİDEN SÜREÇ

Akşener, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin sonuçları çerçevesinde seçimli olağanüstü kurultay kararı almıştı.

Daha sonra Akşener, "Seçim sonuçları kapsamında ödediğimiz ve ödediğim bedele razıyım." diyerek, kurultayda genel başkanlığa aday olmayacağını açıklamıştı.

Bu süreçte, partide 5 yıl boyunca Teşkilat Başkanlığı görevini yürüten ve şu anda Grup Başkanı olan Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Göç Politikaları Başkanı Tolga Akalın ile Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz, genel başkanlık için adaylığını ilan etmişti.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...