Araç bakımında en ucuz ülkeyiz

Düzenleyen:
Araç bakımında en ucuz ülkeyiz

T-Otomobil Haberleri

Açıklanan rapora göre Türkiye yakıt maliyetlerinde 4. sırada yer alırken, bakım ve onarım maliyetlerinde ise en ucuz ülke.

Ali Çelik / İSTANBUL

Dünyanın en büyük filo kiralama şirketi olarak beş kıtada ve 32 ülkede 1,6 milyon adetlik araç filosunu yöneten LeasePlan, 2016 Otomobil Maliyeti Endeksi’ni açıkladı. Bu rapor, Renault Clio, Opel Corsa, Volkswagen Golf, Ford Focus gibi küçük ve orta sınıf araçların toplam maliyetlerini, satın alma fiyatı, değer kaybı (amortisman), bakım onarım, sigorta, vergiler ve yakıt giderleri gibi konularda karşılaştırıyor. Analizde, yılda 20.000 km ve ilk üç yıllık kullanım göz önüne alınıyor. İçinde Türkiye’nin bulunduğu ülkeler ise şunlar: Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovakya, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere. 

Türkiye, Avrupa’nın en ucuzlarından
Rapora göre en yüksek ‘otomobile sahip olma’ maliyeti, benzinli araçlarda aylık 708 avroluk ortalamayla Norveç’te. Dizelde en pahalı ise aylık 695 avro ile Hollanda. Avrupa’nın en ucuz dizel araç maliyeti 369 avro ile Macaristan’da. LeasePlan raporunda Türkiye, 24 Avrupa ülkesi içinde 19. sırayla en ucuz ülkeler arasında yer alıyor. En pahalı ülkeyle en ucuz ülke arasında ise aylık 344 avro fark bulunuyor. 


Yakıt maliyetinde 4. sıradayız 
Türkiye ‘yakıt maliyeti’ endeksinde 24 ülke içinde İtalya, Yunanistan ve Portekiz’in ardından 4. sırada yer alıyor.  Araştırma kapsamında yıllık 20 bin kilometre temel alındığında, Avrupa’da benzinli araçlarda ortalama yakıt gideri ayda 100 avro olarak ortaya çıkarken, dizel araçlarda ise 67 avroluk bir ortalama görünüyor. Ayda sadece 54 avro ile Rusya, petrol rezervlerinden ötürü en ucuz yakıt maliyetli ülkelerden biri. Dizel yakıt maliyetinde ise en ucuz ülke ayda 49 avro ile Polonya. 


En ucuz Bakım Türkiye’de 
Bakım ve onarım maliyetleri ortalamasında ise Türkiye, ayda 28 avro ile listedeki en ucuz ülke. Aylık 85 avro ile İsveç ise başı çekiyor. İş gücü maliyetleri üzerinden hesaplanan sıralamada, İsveç’te çalışma ücretlerinde Türkiye’yi üçe katlıyor. 
Maliyet kalemleri ayrı ayrı incelendiğinde en yüksek payın yüzde 37 ile ‘değer kaybı’ (amortisman) olduğu görülüyor. Yol vergisi ve KDV ise aylık toplam otomobil maliyetinde yüzde 20’lik bir paya sahip. Yakıt ise aylık maliyetlerin sadece yüzde 16’sını oluşturuyor. Raporda dikkat çeken bir ayrıntı da, 24 Avrupa ülkesinden 6’sı dizel otomobil kullanımında, benzinli araçlara göre daha pahalı. Bazı ülkelerde dizel pompa fiyatı ucuz olsa da, vergi, sigorta ve bakım maliyetleri daha yüksek. 


En pahalı Sigorta İsviçre’de
Aylık 117 avroyu bulan sigorta maliyetleriyle İsviçre, Avrupa’daki en pahalı ülke olarak ön plana çıkıyor. 37 avro ile Çekya benzinli araç sigortasında en ucuz ülke. Genel yaşam şartlarında en pahalı ülkelerden biri olan İsveç ise ayda 39 avro ile dizel araç sigortasında en ucuz Avrupa ülkesi. 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...