Ege Denizi'nde kuş uçurtmuyor! 50 saat havada kalabilen milli İHA Aksungur'a yeni silahlar yolda

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Ege Denizi'nde kuş uçurtmuyor! 50 saat havada kalabilen milli İHA Aksungur'a yeni silahlar yolda

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

İlk uçuşunu 2019'da yapan ve 18 ay gibi kısa bir sürede geliştirilen Aksungur, Türk savunma sanayisi bünyesinde üretilen en önemli ürünler arasında yer alıyor. 50 saat havada kalabilen ve toplamda 10 bin uçuş saatine ulaşan Aksungur, son olarak Yunanistan'ın Ege'deki 'Gayri Askeri Statüdeki' Adalar'a zırhlı araç sevk ettiği anları ortaya çıkarmıştı. Yakın zamanda yeni entegrasyonlarla güçlendirilecek olan Aksungur'a yurt dışından olan ilgi de artıyor. Asya ve Afrika ülkeleriyle ihracata yönelik görüşmeler sürüyor.

Türk Savunma Sanayisi son yıllarda yaptığı atılımlarla hem kendisini güçlendiriyor, hem de dünyada adından söz ettiriyor. İhraç edilen birçok ürünle birlikte zaman zaman ABD ve batı medyasının manşetlerini süsleyen Türk İHA ve SİHA'ları, başarılarıyla ve kabiliyetleri ile öne çıkmaya devam ediyor. Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen milli insansız hava aracı (İHA) Aksungur, SAR faydalı yükü ve gelişmiş kamera sistemi ile Ege Denizi'nde kuş uçurmuyor.

AKSUNGUR'DAN GÜVENLİK GÜÇLERİNE SAHADA ÖNEMLİ KATKI

Türk savunma sanayisi ürünü milli İHA'lar, Türk Silahlı Kuvvetlerine sahada önemli operasyonel kabiliyetler kazandırıyor. Silahlı İHA'lar ile belirlenen tehditler milli mühimmatlarla etkin şekilde vurulurken, radar ve görüntüleme sistemleri gibi faydalı yüklerle donatılan araçlar, güvenlik güçlerinin geniş bir alanda hassas tespit ve takip yapabilmesine imkan sağlıyor.

Ege Denizi'nde kuş uçurtmuyor! 50 saat havada kalabilen milli İHA Aksungur'a yeni silahlar yolda
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Aksungur İHA, envantere girdiğinden bu yana güvenlik güçlerine sahada önemli katkılar veriyor.

EGE'DEKİ GELİŞMELERİ İZLEMEYE DEVAM EDİYOR

Keşif-gözetleme görevinde 50 saat havada kalabilen Aksungur, SAR faydalı yükü ve gelişmiş kamera sistemi ile son olarak Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde Ege'deki Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a zırhlı araç sevk ettiği anları ortaya çıkardı.

Toplamda 10 bin uçuş saatine yakın görev yapan Aksungur'dan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 3 adet bulunuyor. Aynı zamanda hizmet alım kapsamında 1 adet Aksungur İHA, Orman Genel Müdürlüğünde görev yapıyor.

18 AY GİBİ KISA SÜREDE GELİŞTİRİLDİ

Anka platformundan yola çıkarak 18 ay gibi kısa sürede geliştirilen, yüksek faydalı yük kapasitesi ile kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri gerçekleştirme kapasitesine sahip Aksungur, sahip olduğu SATCOM faydalı yüküyle görüş hattı ötesi operasyon esnekliği sağlıyor.

Ege Denizi'nde kuş uçurtmuyor! 50 saat havada kalabilen milli İHA Aksungur'a yeni silahlar yolda
Aksungur, Ege Denizindeki gelişmeleri izlemeye devam ediyor.

İLK UÇUŞUNU 2019'DA YAPTI

İlk uçuşunu 2019'da yapan Aksungur'a bugüne kadar 3 farklı EOIR kamera, 2 farklı SATCOM, 500 libre sınıfı Teber 81/82, Kanatlı Güdüm Kiti 82, yerli motor PD170 gibi birçok ekipman entegre edildi. Bu çalışmalara ek olarak 2021'in ikinci çeyreğinde ilk saha görevine başlayan Aksungur, Ekim 2021'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi.

YURT DIŞINDAN İLGİ ARTTI

Aksungur'a, yakın zamanda Kuzgun, lazer güdüm kiti ve minyatür bomba entegre edilecek. Aksungur'a ayrıca 'sonobuoy' adı verilen ve su altındaki denizaltıları tespit etmek/tanımlamak için kullanılan akustik yetenek entegrasyon çalışmaları da devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesinin ardından Aksungur'a yurt dışındaki ilgi de arttı. TUSAŞ, Asya ve Afrika ülkelerinde Aksungur'un ihracatına yönelik görüşmeler yürütüyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...