Potansiyel patlayıcı sonuçları olabilir! Bilim insanları keşfetti: Ölü yıldızların içinde birikiyor

Düzenleyen: / Kaynak: Live Science
- Güncelleme:
Potansiyel patlayıcı sonuçları olabilir! Bilim insanları keşfetti: Ölü yıldızların içinde birikiyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Live Science

Nötron yıldızlarının aşırı yoğun iç kısımlarında görünmez karanlık madde birikiyor olabilir. Bilim insanları, bu durumun büyük patlamalara yol açabileceğini söylüyor.

Karanlık maddenin tüm evrende yaşadığı düşünülüyor ancak gözlemler için tamamen görünmez. Artık bilim insanları, ölü yıldızların 'kalp'lerine yani merkezlerine girerek onların davranışlarını değiştiren gizemli maddenin etkisini tespit edebiliyorlar. 

Gökbilimciler, doğrudan tespit edememelerine rağmen, karanlık maddeyi destekleyen muazzam miktarda kanıt topladı. Önemli olan etrafındaki görünür şeyler üzerindeki etkilerini gözlemlemek. Örneğin araştırmacılar, yalnızca görünür maddeye dayanarak yıldızların galaksilerin içinde olması gerekenden daha hızlı döndüğünü görebilir. Galaksiler kümeler içinde olması gerekenden çok daha hızlı hareket eder. 

Evrenin erken dönemlerinden gelen ışık, evreni dolduran normal maddeden üretilmesi imkansız olan benzersiz bir 'parmak izi'ne (benzersiz bir ize) sahiptir. Tüm bu kanıtlar, evrendeki maddenin büyük çoğunluğunun, ışıkla etkileşime girmeyen, bilinmeyen, görünmez bir formda olduğunu göstermektedir. Ancak bunun ötesinde karanlık madde bir gizemdir. Elektronun hayalet versiyonu gibi yeni bir tür parçacık olabilir.

Evren boyunca çalkalanan bir dalgalar topluluğu olabilir. Hatta Büyük Patlama'nın ateşinde oluşan sayısız küçük kara delik bile olabilir. Ancak gerçekte ne olursa olsun, karanlık maddenin yerçekimi vardır ve bu nedenle doğal olarak güçlü yerçekiminin olduğu bölgelerde toplanır.

HER ŞEYİ YUTAN DEVASA BİR GÜÇ

Evrendeki en güçlü yerçekimi bölgeleri kara deliklerdir, ancak hiçbir şeyin tekrar dışarı çıkmasına izin vermedikleri için karanlık maddeyi incelerken kullanışlı değildir. Bir sonraki en güçlü yerçekimsel ortamlar ölü yıldızların, özellikle de nötron yıldızlarının kalıntılarıdır.

Nötron yıldızları Dünya'dan yüz trilyon kat daha yoğundur ve ışığın etraflarında bir daire şeklinde dönmesine neden olabilecek kadar güçlü bir yerçekimine sahiptir.

Physics Reports dergisinde yayımlanması planlanan bir araştırmaya göre, bunlar aynı zamanda karanlık maddeyi incelemek için de mükemmel bölgeler çünkü muhtemelen evrenin herhangi bir yerindeki gizemli maddenin en yüksek konsantrasyonu burada. Öte yandan, çalışma henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi.

BİRİKEN ENERJİ PATLAYABİLİR

Yeni çalışmada araştırmacılar, karanlık maddenin neyden yapıldığına ve normal maddeyle nasıl etkileşime girebileceğine bağlı olarak, karanlık maddenin nötron yıldızlarının derinliklerinde nasıl çeşitli etkilere sahip olabileceğini keşfetti.

Örneğin, karanlık madde parçacıkları ara sıra birbirleriyle etkileşime girerek yok olmalarına ve çok az miktarda enerji açığa çıkarmalarına neden olabilir.

Bu çok nadiren meydana gelebilir ancak nötron yıldızlarının içindeki yüksek karanlık madde konsantrasyonları nedeniyle, bu ölü yıldızların iç dinamiklerini değiştirmeye yetecek kadar ısı açığa çıkarabilir. Sadece karanlık madde birikimi, normal madde parçacıklarına çarptığında nötron yıldızlarını ısıtabilir.

En uç ihtimallerde, bir karanlık enerji parçacığı, bir nötron yıldızının içinde bir 'süper patlamayı' tetiklemek için doğru miktarda enerji biriktirebilir ve tüm yıldızı patlatıp onu yok edecek kontrolden çıkmış bir nükleer zincirleme reaksiyon başlatabilir.

Etkileşimler olmasa bile karanlık madde hasara neden olabilir. Eğer çekirdekte birikirse, nötron yıldızının toplam kütlesini artıracaktır. Kütle çok yükselirse yıldızın çekirdeği bir kara deliğe dönüşebilir ve bu süreçte yıldızın geri kalanını yutabilir.

Araştırmacılar karanlık maddenin nötron yıldızlarını nasıl etkileyebileceğini keşfetmek için çeşitli yollara dikkat çekti. Birincisi, bir nötron yıldızının nadir ama mümkün olan topyekun patlamasına ve ölümüne tanık olmak var. Bunun dışında, karanlık madde parçacıklarının birikmesi ve yok olması, nötron yıldızlarının uzun ömürleri boyunca karşılaştıkları doğal soğumayı değiştirecektir ve eğer nötron yıldızlarının sıcaklığını yeterince hassas bir şekilde ölçersek, karanlık maddenin etkisini tespit edebiliriz.

Son olarak, karanlık madde parçacıkları bir nötron yıldızının iç dinamiklerini ve kütle dağılımını değiştirdiğinden, yeterince karanlık madde bir nötron yıldızının dönüş hızını ve 'aksaklık' yaptıklarında ne olacağını değiştirebilir. Yerçekimi dalgası çalışmaları için kullanılan pulsar zamanlama dizileri gibi dönen nötron yıldızlarının ayrıntılı gözlemleri, bize onların potansiyel olarak karanlık kalplerinde neler olup bittiğine dair değerli bilgiler verecek şekilde tersine çevrilebilir.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Live Science
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...