Çağlayan'dan 'yeni teşvik' değerlendirmesi

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Çağlayan'dan 'yeni teşvik' değerlendirmesi

Ekonomi Haberleri  / İHA

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Temmuz-Kasım 2012'de düzenlenen yatırım teşvik belge sayısının 2011'in aynı dönemine göre yüzde 24, sabit yatırım tutarının da yüzde 23 arttığını belirterek, "Bu da gösteriyor ki yeni teşvik sisteminde aşı tuttu; hasat bereketli, gelecek yıllarda daha da bereketli olacak" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, düzenlenen yatırım teşvik belgelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yeni teşvik sisteminin meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Çağlayan, "20 Haziran'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminde Kasım 2012 sonuna kadar bin 925 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi" ifadesini kullandı.
Düzenlenen bin 925 yatırım teşvik belgesinin, 23.6 milyar TL sabit yatırım, 77 bin 889 istihdam öngördüğünü kaydeden Çağlayan, "Öngörülen istihdamın 66 bin 251'i yerli, 11 bin 638'i uluslararası sermayeli şirketlere aittir. Yeni teşvik sistemine göre düzenlenen teşvik belgeleri, yeni teşvik uygulamalarının olumlu sonuçlarını net bir şekilde göstermektedir. 22,8 milyar TL tutarında bin 887 adet belge düzenlenen 2012 yılı Temmuz-Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre belge adedi bazında yüzde 24'lük ve sabit yatırım tutarı bazında yüzde 23'lük bir artış gerçekleşmiştir. Aynı şekilde 2012 yılı Temmuz-Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre bölgesel yatırımlarda belge adedi bazında yüzde 110'luk ve sabit yatırım tutarı bazında yüzde 109'luk bir artış söz konusudur" değerlendirmesinde bulundu.


Yeni teşvik sisteminde verilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen 23.6 milyar TL'lik toplam sabit yatırım tutarının 11.5 milyar TL'sinin imalat, 7 milyar TL'sinin hizmetler, 3.9 milyar TL'sinin enerji ve 1.3 milyar TL'sinin de madencilik sektörlerinde olduğunu dile getiren Çağlayan şunları kaydetti:


"Kasım ayında düzenlenen 434 yatırım teşvik belgesinde, 5.7 milyar sabit yatırım ve 16 bin 405 kişiye istihdam öngörülmektedir. Düzenlenen teşvik belgelerinde adet bazında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31'lik, öngörülen sabit yatırım tutarında da yüzde 75'lik bir artış gerçekleşmiştir. Teşvik belgelerinin 405 adedi yerli, 29 adedi uluslararası sermayeli şirketler için düzenlenmiş olup, sabit yatırımın 1.1 milyar TL'sinin uluslararası sermayeli, 4.6 milyar TL'sinin ise yerli sermayeli şirketler tarafından yapılması öngörülmektedir. Yeni teşvik sistemin zamanla daha iyi tanınması ile yerli ve yabancı yatırımlar daha da artacaktır. Bunun için gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında gerçekleştirdiğimiz tanıtım etkinliklerin sonuçlarını önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz. Teşvik sistemi ekonomimiz için bir şans. Cari açığın ilacı olacak stratejik yatırımlarda yakında önemli artış bekliyoruz. 20 Haziran'dan itibaren düzenlenen teşvik belgeleri yeni teşvik sisteminin ayar tutmaya başladığını göstermektedir. İhracata dayalı üretim ve büyüme stratejimizin en önemli ayağını oluşturan yeni teşvik sisteminin olumlu sonuçlarını önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat artışı sağlayarak, cari açığı daha da azaltarak ve işsizliği düşürerek hep birlikte göreceğiz."

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...