İnsanlığın 'baba' yurdu! Burada herkesin miras hakkı var

İnsanlığın 'baba' yurdu! Burada herkesin miras hakkı var

YAŞAM Haberleri

Hazreti Âdem'in dünyaya indirilmesi anlatılırken Serendip, enfes çaylardan bahsedilirken Seylan, terör ve tsunami gündeme geldiğinde Sri Lanka denilen ülke

Osman SAĞIRLI - nbsp;Gitti, gördü yazdı...

Hazreti Âdem'in dünyaya indirilmesi anlatılırken Serendip, enfes çaylardan bahsedilirken Seylan, terör ve tsunami gündeme geldiğinde de Sri Lanka denilen ülke... Dünya haritasını elinize, alın parmağınızı Hint Okyanusu'nun üzerine götürün. Hindistan'ın hemen altında gözyaşı damlası şeklinde bir kara parçası göreceksiniz. Hah tam işte oradan bahsedeceğiz. Yani insanlık tarihinin başladığı topraklardan...
Sri Lanka belki de dünyada en çok görmek istediğim yerlerden biri. İlk olarak 2004 yılında Tsunami nedeniyle gelmiş ancak vize, güvenlik gibi gerekçelerle ülkeye giremediğimden, Endonezya'ya geçmiştim. Bu defa İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Sri Lankalı Müslüman yetimlerle dayanışma günleri için pasaport kontrol noktası önündeyim. nbsp;Ülkeye adım atmak için bekliyorum. Pasaport polisi havadan, sudan muhabbet ediyor. "İstanbul'da havalar nasıl? Seçimleri yine Erdoğan mı aldı?" Tek tek cevap veriyorum. Ve o en sevdiğim an geliyor, pasaport mühürle buluşuyor. Artık Sri Lanka'dayım.
Başkent Kolombo'daki Bandaranayaka Havalimanı bizim Doğubank gibi. Bilmem kaç ayak buzdolapları, koca koca TV'ler, çamaşır makineleri ülkeye adım atanların beğenisine sunulmuş. Burnumu sızlatan körü kokusu eşliğinde dükkandan malzeme satmaya çalışan tezgahtarların el enselerinden kurtulup kendimi dışarı atıyorum.
Serendip İslam Merkezi Genel Sekreteri Muhammad Refik ile kapıda buluşuyor, İHH ekibiyle ile Mawanella'ya doğru yola çıkıyoruz. Ortalık yeşil mi yeşil. Bitki örtüsünden toprak görünmüyor. Karadenizliler kusura bakmasın ama böyle yeşile belgesellerde bile rastlamadım. Tohum yere düşmeden neredeyse havada yeşeriyor.
Kâh tepeye doğru, kâh çay bahçelerine doğru kıvrıla kıvrıla saatler süren yolculuğumuz boyunca Muhammed Refik, Sri Lanka'nın tarihinden kesitler sunuyor. Mevzu dönüp dolaşıyor Tamil-Sinhali kavgasına geliyor. Yaşı müsait olanlar hatırlar, 80'li yıllarda radyo ve TV'lerin demirbaş haberlerinden biriydi... "Sayın dinleyiciler/seyirciler, Sri Lanka'da köy basan Ayrılıkçı Tamil Gerillaları çoluk çocuk ayrımı yapmadan onlarca kişiyi katletti... " Muhammed Refik bu kavganın en çok acı çeken taraflarından birinin Sinhalalar arasındaki Müslümanlar olduğunu söylüyor. Sadece 1992'de aynı anda 1500 Müslümanın namaz sırasında öldürüldüğünü anlatıyor. nbsp;
Öğle saatlerine doğru Mawanella'dayız. Kavurucu sıcağa aldırış etmeyen minik yavrular yolun iki tarafında toplanmış, arkadakiler parmak uçları üzerine yükselerek bizi görme telaşında. Esselamü aleyküm nidalarıyla ortalık inliyor. Onlarca çocuk, bir anda etrafımızı sarıyor. Kimi kolumuza kimi bacağımıza yapışıyor. Boynumuzdan aşağı birer orkide halkası geçiriyorlar.
İHH Yetim Birimi Başkanı Murat Yılmaz, vakfın buradaki faaliyetinin uzun yıllara dayandığını ancak yetimlere ilgili çalışmaların 2010 yılında başladığını anlatıyor: "Burası enteresan bir ülke. Önceleri 400 yetimimiz vardı, bu sene sayı 1100'e ulaştı. Başka ülkelerde ilgilenecek yetim arıyoruz, çoğunu Hıristiyanlar falan alıyor, burada ise tam tersi bize yöneliyorlar. Birkaç yetimhane daha yapmamız gerekecek."
Akşama kadar süren programda 175 yetimin hepsine tek tek hediyeler veriyor, birlikte yemekler yiyoruz. Yetim ailelerinden ikisine dikiş makinesi hediye ediyoruz. Akşama doğru adanın güneyinden Tamillerin saldırısından kaçan ve iki gözlü bir barakada yaşamak zorunda kalan ailenin ev teslimi için orman içinde bir mahalleye geçiyoruz. Baba Madahar ellerini iki yana açıp duaları ardı ardına sıralıyor. Anne Hamide, çocukları Muhammed Hanifa, Fatma, Ulma, Pervin ve Şehida'nın amin nidaları arasında veda ediyor ve nbsp;Oddamavady için yola koyuluyoruz.

nbsp;İnsanlığın 'baba' yurdu! Burada herkesin miras hakkı var

33 YIL SÜRDÜ
Sri Lanka savaşı bitirdi, ya korkular! nbsp;
Sri Lanka'da nüfusun büyük bölümü Sinhali. Azınlık gruplarından Tamiller nüfusun yüzde 11'ini, Müslümanlarsa yüzde 10'unu oluşturuyor. Sinhaliler'in dini Budizm, Tamiller'inkiyse Hinduizm. Tamiller ve Sinhaliler arasında sıklıkla sorunlar yaşandı. Budizmin resmi din nbsp;ilan edilmesi, Tamilce'nin resmi dillerden biri sayılmaması, halka ayrımcılık yapılması gibi sebeplerle bir araya gelen bazı Tamil grupları 1976'da bağımsız bir devlet kurmak için Tamil Kaplanları (LTTE) örgütünü kurdu. Örgüt bir yandan Tamiller'in yaşadıkları bölgelerde mücadele yürütürken, diğer yandan büyük şehirlerde devlet yetkililerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdi. 1983'ten itibaren şiddetlenen uzun savaş boyunca uluslararası insan hakları örgütleri, Sri Lanka ordusunun sivil Tamilleri de hedef aldığı eleştirilerini sıklıkla dile getirdi. Savaş, 2008-2009 yıllarında Sri Lanka ordusunun çok büyük bir askeri harekat düzenleyerek Tamil Kaplanları Örgütü'nü yenilgiye uğratmasıyla sona erdi. 33 yıllık süreçte 70 binden fazla can kaybı yaşandı. 1 milyondan fazla insan yerinden edildi. Çatışmalar, tıpkı bizdeki gibi dış güçlerin desteği ile oldu. 2009 yılında ölümleri bitirecek akıl da yine dışarıdan geldi. Tamillerin bulunduğu köyler, kasabalar (BM gözlemcilerinin raporlarına göre) Napalm bombaları ile vuruldu. Örgütün liderinin de aralarında olduğu üst düzey elemanların hepsi öldürüldü. 40 bin civarında sivil bu operasyonda can verdi. Evet belki Sri Lanka terörü şimdilik yendi. Ancak ülkede adım başı kontroller sürüyor. Her an istim üstünde olan bir halk var. nbsp;
Bu arada bir hatırlatma daha yapalım: Son yıllarda Türkiye'de PKK meselesi gündeme geldiğinde Sri Lanka'yı rol model olarak gösterenlerin samimi olmadığını söylemekte yarar var!

nbsp;İnsanlığın 'baba' yurdu! Burada herkesin miras hakkı var
BİZE EMANET YETİMLER
İHH İnsani Yardım Vakfı, Sri Lanka'da 1100 Müslüman yetim öğrencinin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Bir iş sahibi oluncaya kadar eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını gideriyor. nbsp;

nbsp;İnsanlığın 'baba' yurdu! Burada herkesin miras hakkı var
ÂDEM TEPESİ
Dünyaya adım attığımız yer
Sri Lanka insanlık tarihi bakımından da önemli bir yere sahip. Zira burası Âdem aleyhisselâmın cennetten sonraki ilk durağı. Âdem aleyhisselâm yeryüzünde yaratılan ilk insan ve ilk peygamber. Bütün insanların babası. Çeşitli memleketlerden getirilen toprakları melekler su ile çamur yapıp, insan şekline koydu. Mekke ile Tâif arasında kırk sene yatıp pişmiş gibi kurudu. Önce Muhammed aleyhisselâmın nûru alnına kondu. Sonra Muharremin onuncu Cuma günü ruh verildi. Herşeyin ismi ve faydası bildirildi. Boyu ve yaşı kesin olarak bildirilmedi. Bir rivâyette boyu ikiyüzelli metre idi. Cennetden çıkınca 30 metre oldu. Allahü teâlânın emri ile bütün melekler, Âdem'e doğru secde etti. Meleklerin hocası olan iblis, kibrinden bu emri dinlemedi. Hatta düşmanlık etmeye başladı. Âdem aleyhisselâmın sol kaburga kemiğinden, hazreti Havva yaratıldı. Allahü teâlâ, bunları nikah etti. Cennette, bin sene kadar yaşadılar. İblis'in kandırması sonucu, yasak edilen ağaçtan unutarak yedikleri için çıkarıldılar. Âdem aleyhisselâm Sri Lanka (Serendip) adasına, Havvâ ise, Cidde'ye indirildi. İkiyüz sene ağlayıp yalvardıkdan sonra, tevbeleri kabul oldu. Arafat ovasında, Havva ile buluştu. Kâ'beyi yaptı. İşte Sri Lanka'da, Hazreti Âdem'in dünyada ilk ayak bastığı yer olarak bilinen dağ Âdem Tepesi olarak adlandırılıyor. Burada kendisine ait olduğu belirtilen bir de ayak izi bulunuyor.

nbsp;İnsanlığın 'baba' yurdu! Burada herkesin miras hakkı var

Yarın
Müslüman olmak ayrıcalık...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...