HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Köylüler dolaman mantarı için arazilere akın etti!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Köylüler dolaman mantarı için arazilere akın etti!
Mantar, Dolaman Mantarı, Haber

YAŞAM Haberleri  / İHA

Karaman’da, büyük ilgi gören ve afrodizyak özelliği olduğu belirtilen dolaman mantarını toplamak isteyen vatandaşlar, arazilere akın etti.

Hemen her yerde yetişebilen ancak oldukça nadir bulunan bir tür olan dolaman, özellikle Karaman ve yöresinde vatandaşlardan ilgi görüyor. İlkbahar ile birlikte genellikle guruplar halinde mantar toplamaya çıkan vatandaşlar, topladıkları mantarı, evde tüketiyor ya da semt pazarlarında kilosu 60 TL'den satıyor. Görünümüyle patatesi andıran dolaman mantarı, tadıyla etten farksız bir lezzet sunuyor. İhracata giden dolaman mantarının kilo fiyatı 120 dolara çıkıyor. Toplanan dolaman mantarları, toptancılar tarafından dünyanın bütün ülkelerine ihraç ediliyor. Karaman'da bulunan Karadağ'ın etekleri dolaman toplayan vatandaşların akınına uğruyor. Karadağ'ın eteklerindeki ovada yediden yetmişe herkes dolaman arıyor. Yaklaşık 80 yıldır bu bölgede toplandığı belirtilen dolaman mantarı, Mart ayının sonları ile Nisan ayının sonuna kadar toplanıyor. 
Öte yandan, bu yıl yağışların az olması dolaman mantarının az çıkmasına neden oldu. 
Köylüler dolaman mantarı için arazilere akın etti!
"ET GİBİ LEZZETLİ” 

Evinde ailesi ile birlikte yemek için hafta sonları dolaman mantarı topladığını söyleyen Nevzat Ermiş, “Dolaman, Mart ile Nisan aylarının sonuna kadar olur. Yağış bol olursa çok olur yağış olmazsa az olur. Ben bunu çocukluğumdan beri topluyorum. Nasıl toplanacağını babamdan öğrendim. Bunun ticaretini yapanlar var ama ben ticaretini yapmıyorum. Bulduklarımı eşimizle dostumuzla yiyorum. Çok olursa Avrupa’daki akrabalarımıza gönderiyorum. Bunu sade olarak kavurabilir, et gibi de kavurabilirsin, sebzeli kavurabilirsin. Aynı zamanda mangalını yapabilirsin. Yani 3-4 çeşit pişme şekli var. Dolaman mantarının fiyatı şuan eti sollamış durumda. Kilosu 55-60 liraya satılıyor" dedi. 
Köylüler dolaman mantarı için arazilere akın etti!
“DOLAMAN MANTARINI HERKES BULAMAZ” 
Hafta sonları araziye dolaman mantarı toplamaya çıktığını anlatan Mustafa Çelebi de, "Dolaman mantarı aynı patatese benzer ve Nisan aylarında çıkar. Tadı çok güzeldir. Kırmızı et kalorisindedir. Bunun suni olarak yetişme şekli yoktur, tohumu yoktur. Bu işte bu mevsimlerde ancak yer altında yetişmektedir. Bulması çok zor. İşte aşağı yukarı bir günde bir kilo, eğer yağış olmazsa o da zordur. Genelde bu Karaman bölgesinde dolaman çıkar. Bunun bir ismi daha var kimi yerde keme diye geçer. Yurt dışına ihraç ediyorlar. Bazen toplanan yerlere alıcı geliyor, orada alıyorlar ve toplu bir şekilde de yurt dışına gönderiyorlar" DİYE KONUŞTU 
Köylüler dolaman mantarı için arazilere akın etti!
“AVRUPALI DOLAMAN MANTARINI ÇOK SEVİYOR” 

Vatandaşların topladıkları dolamanı satın alarak yurt dışına ihraç ettiğini söyleyen Ramazan Andaç da, "Ben, tüccar olarak almaya gelirim köylüden. Geçen yıla göre bu sene dolaman yok denecek kadar az. Bu nedenle fiyatı üçe katladı. Geçen yıl 15 ile 20 arası gidiyordu. Bu sene 65-70 arası. Avrupa’ya ihraç edildiğinde de soğuk havalara konulup oralardan da 120 dolara kadar Avrupa ülkelerine gidiyor. Yalnız biz buralarda ekseriyet halktan alıyoruz. Kendimiz de buluyoruz şimdi halktan toplayınca daha güzel para ediyor. Antalya gibi turistik yerlerde daha çok satılıyor" dedi. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...