Başbakan'dan senaryolara cevap: AK Partisiz formül olmaz

Başbakan'dan senaryolara cevap: AK Partisiz formül olmaz

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Davutoğlu, "AK Parti'nin içinde olmadığı hükümet Türkiye'yi etnik temelli bir siyasete götürür" dedi.

YÜCEL KAYAOĞLU
Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamuoyuna "Her türlü koalisyon formülüne açığız" mesajı verse de, kurmaylarına CHP'yi işaret etti. Başbakan, ülke açısından en pratik formülün AK Parti-CHP koalisyonu olacağı mesajını verirken AK Parti'nin en yetkili karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyelerinin büyük bölümü de CHP ile koalisyon istedi.
Başbakan Davutoğlu'nun, seçim sonuçları ve yeni hükümet formülleri için yaptığı istişare toplantıları devam ediyor. Hafta başında Bakanlar Kurulu ve MYK üyeleri ile ortak yapılan toplantıda MHP ile koalisyon kurulması görüşü ön plana çıkarken, önceki gün 6 saat süren MKYK'da ise CHP ile uzlaşma aranması görüşünü savundu. nbsp;
Edinilen bilgilere göre toplantıda Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı değerlendirmeler şöyle:
SEÇENEKLER İÇİN ANKET
Geldiğimiz noktada, 'sonuçlar neden böyle oldu' yerine, bundan sonraki yol haritamızı belirlememiz lazım. 'Kimle yürüyelim' diye anket yaptırıyoruz. Yeni hükümetin kuruluşu ile ilgili kimse haberim olmadan konuşmasın. 'Onunla olur, bununla olmaz' diye görüş belirtilmesin. 'Koalisyon kurmayalım' demesin. Genel Merkez önünde açıklama yapılmasını da yasaklıyorum. Gazetecileri uzaklaştıracağız oradan. O nedenle kimse konuşmayacak. Kim aksi hareket ederse disipline sevk edilecek. Biz şu anda en doğru yol haritasına odaklanalım.
ÇALIŞMAYANDAN HESAP SORACAĞIZ
Ortak akılla hareket edeceğiz. Balkona çıktığımızda herkes gülümseyecek. Teşkilatın ve halkın psikolojisini diri tutmak gerekir. Seçimlerde kim çalışmadı, hangi belediye başkanı zafiyet gösterdi. Kim yerini garanti gördüğü için çalışmadı. Hepsini tek tek biliyorum, hesabını sorarız. Kimse için milletvekilliği müktesep hak değildir. Olan vaka ne ise gözümüzü kapamayacağız.
İşadamlarının AK Parti'nin başarısını istediğine eminim, ama oy vermediklerine de eminim. ' AK Parti ölmesin ama olmasın da' dediler. Halktaki heyecan teşkilatlardan daha iyi, teşkilattaki heyecan ise Ankara'dan daha iyiydi. Özgüvenimizi korumalıyız.
AK PARTİ OLMAZSA… nbsp;
AK Partinin olmadığı hükümet Türkiye'yi etnik temelli bir siyasete götürür. Bizim dışımızdaki bir koalisyon için ülke öncelikli olmaz. Karamsarlık sergilemeyeceğiz. Koalisyonda yer alsak da almasak da bir erken seçim yakın gözüküyor. 4 yılı tamamlamak mümkün değil. Öngörülebilirliği zor bir sürece giriyoruz. Teşkilat disiplini sağlanmalı, seçime hazır olmalı. Bu arada AK Parti yenilenmeli, nbsp;yani isimler bazında değil, söylem ve politika bazında yenilenmeli, yeni tavır geliştirmeliyiz. Özeleştiri yapalım ama bu yıpratıcı olmamalı.
Nabız tutmak için sürekli araştırma yaptık. Gelinen noktada gri alandan oy almamız imkansız hale geldi. Geziden sonra bu ortaya çıktı. Biz de bunu görünce oyumuzu korumaya çalıştık. Kitlemizi mobilize etmek için söylem geliştirdik.
CHP İLE DAHA KOLAY OLUR…
Hükümet olma sorumluluğundan kaçmayacağız. Samimiyetle hükümet olmak için gayret göstermeliyiz ve bu samimiyetimizi halk görmeli. MHP ile taban uyumu olabilir, ama Türkiye'nin problemlerini CHP ile daha kolay çözebiliriz. nbsp;
Kurulacak koalisyonda başbakanlık karşılığında, Meclis başkanlığını almak isteyecekler. Buna bakacağız. Ayrıca koalisyon çalışmalarını yürütecek üç ayrı heyet kuruldu. Hukuki süreç için Mehmet Ali Şahin başkanlığında, ekonomik süreç için Ali Babacan başkanlığında ve siyasi süreci yürütecek heyeti ise ben yöneteceğim. nbsp;Koalisyon görüşmeleri yürütülürken, sürekli bu siyasi heyetle değerlendirme yapılacak. Ne getirir ne götürür değerlendireceğiz."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...