Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

Düzenleyen:
Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın 2. gününde Rus bombardımanı sabahın erken saatlerinde başladı. Seferberlik ilan edilen Ukrayna'da, şimdiye kadar 137 asker ve sivilin yaşamını kaybettiği, 300'den fazla kişinin yaralandığını bildirildi. İşte dakika dakika bölgedeki son gelişmeler...

Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasın ardından bölgede işgal 2. gününde devam ediyor... 

07.00 Ukrayna'daki ABD büyükelçiliği, ülkedeki ABD vatandaşlarının en yakın sığınakları bulmaları konusunda uyarıda bulundu.

04.07 ABD ve Arnavutluk’un, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonunu kınayan teklifi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) yapılan oylamada, Rusya'nın ret oyu kullanmasının ardından reddedildi.

02.07 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu duyurdu.

23.45: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çalıyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı 'Rus işgali başladı' dedi. Putin'in açıklamalarından hemen sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev ve doğu liman kenti Mariupol'da patlamalar meydana geldi. İşte dakika dakika bölgedeki son gelişmeler...

22.20: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna yönetimini indirmek için geniş çaplı bir saldırı operasyonunu sürdürdüğünü açıkladı.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

22.05: Kiev'de yoğun bombardıman. Belediye Başkanı yaptığı açıklamada, "Elektrik santrali yakınında 5 patlama oldu" dedi.

21.10: Ukrayna’nın Çernigov şehrindeki Ukrayna istihbarat binası bombalanırken, bina saldırı sonrası alev aldı. Ukrayna’nın Çernigov şehrinde bulunan Ukrayna İstihbarat Servisi’ne ait binaya 2 adet bomba düştü. Saldırı sonra istihbarat binasında yangın çıktı.

21.08:AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yaptırım listesine alındığını ve Avrupa'daki mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı.

21.05: Euroleague, Rusya'da oynanması planlanan tüm karşılaşmaların geçici olarak Rusya dışındaki yerlerde yapılacağını açıkladı.

Vatandaşlar sosyal medyadan Kiev'e düşen bombaları paylaşıyor...

 

20.40: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'da topyekün bir işgal görüyoruz. Rusya'yı saldırıyı derhal durdurmaya, tüm birlikleri Ukrayna'dan çekmeye ve diyalog yoluna geri dönmeye çağırıyoruz. Putin'in saldırganlığı sürdürme kararı, Rusya'nın önümüzdeki yıllarda ağır bedeller ödeyeceği korkunç bir stratejik hatadır. Karada ve havada NATO'nun müdahale unsurlarını konuşlandırıyoruz. 30'dan fazla yerde faaliyet gösteren 100'den fazla jetimiz var. Her müttefiki korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. "Dünya, Rusya ve Belarus'u yaptıklarından sorumlu tutacak" dedi.

20.25: Zirve sonrası yapılan ortak açıklamada 'Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hatadır' ifadeleri yer aldı. Açıklamada, "Güçlü ve muteber bir caydırıcılığı sağlamak üzere gerekli tüm konuşlandırmaları yapacağız." denildi. NATO Zirvesi bildirisinde "Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız." ifadeleri yer aldı.

19.47: Rusya, Facebook'a erişimi 'kısmen kısıtladığını' söyledi.

19.04: Rusya Odessa açıklarında iki gemi vurdu. Açıklama Ukrayna Altyapı Bakanlığı'ndan geldi.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

18:57 Avrupa Konseyi, Rusya'nın üyeliğinin askıya alındığını açıkladı.

18:51 Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'da hava üstünlüğü elde edemediğini ve ilerleyişlerinin tahmin edildiği kadar hızlı olmadığını söyledi.

18:26  Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), Ukrayna'daki acil insani ihtiyaçların karşılanması amacıyla 5 tır yardım malzemesinin bölgeye gönderildiğini açıkladı.

17:55 Rusya Devlet Başkanı Putin’den Ukrayna ordusuna darbe çağrısı: “Bu neo-nazilerle konuşmak yerine sizlerle konuşmak daha iyidir”

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

17:20 NATO Ukrayna gündemi ile toplandı

17:15 Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ukrayna'daki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu: Birkaç füze anaokuluna isabet etti. Ölenler arasında çocuklar var. Savunmaya sivil insanlar da katılacak, onlara silah da dağıtıldı. Direnmeye devam edeceğiz. Rusya'nın panik yayma ve Ukrayna toplumunu bölme çabaları suya düştü. 10 Rus uçağı ve 7 helikopter düşürüldü. Rus tarafında 2 bin zaiyat 2 bin askeri aşabilir. Türkiye’den insanı yardım alma çalışmalarımız devam ediyor.

16:58 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın dün Moskova'ya diplomatik ilişkilerin kesilmesiyle ilgili nota gönderdiğini söyledi.

16:30 TBMM Başkanı Şentop, Montrö Antlaşması'ndaki hükümlerin açık ve net olduğunu, Türkiye'nin anlaşma hükümlerine harfiyen riayet edeceğini belirtti.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

16:05 Kremlin: Rusya, Ukrayna ile görüşmeler için Minsk'e heyet göndermeye hazır.

16:04 AB: Putin ve Lavrov'un mal varlığı donduruldu

15:37 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

15:00 Putin'den Zelenskiy'nin çağrısına yanıt: Ukrayna ile üst düzey müzakereye hazırız.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

14:36 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Putin’e seslendi: Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım.

14:11 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, çıkarmayı engellemek için sahilleri mayınlıyor.

13:45 Rusya'nın Bişkek Büyükelçiliği önünde Ukrayna'ya destek gösterisi düzenlendi.

13:44 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ukrayna’daki gelişmeler başta olmak üzere ikili ve bölgesel savunma güvenlik konuları ele alınmış ve değerlendirdi.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

13.40 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus güçlerinin sabotaj grubunu Kiev'in Obolon semtinde etkisiz hale getirdiklerini duyurdu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Facebook hesabından yapılan açıklamada, Rus güçlerinin sabotaj grubunun etkisiz hale getirildiğini ve Ukrayna Ordusu üniforması giymiş kişilerin olduğu sabotaj grubunun videosunu paylaştı.

PESKOV'DAN YAPTIRIMLARA KARŞI CEVAP GELDİ

13.36 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın ABD ve AB tarafından uygulanan yaptırımlara karşılıklılık ilkesine göre misilleme önlemleri alarak yanıt vereceğini söyledi.

13.25 Ukrayna'da siviller yaş sınırlandırılması olmaksızın askere çağrıldı. Ukrayna Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Birlik Komutanı Yuri Galushkin, yaşlarına bakılmaksızın tüm sivillerin askere alınması için prosedürlerin kolaylaştırıldığını bildirdi. Açıklamada, "Bugün, Ukrayna'nın her şeye ihtiyacı var. Yalnızca pasaportunuzu ve kimlik numaranızı getirin. Yaş sınırlaması yoktur." ifadelerine yer verildi.

13:24 Rusya'nın Ukrayna'daki saldırısında, eğitim amacıyla bu ülkede bulunan Iraklı bir gencin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

13.19 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamadıklarını söyledi. Ukrayna'daki mevcut hükümetin demokratik olduğunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Lavrov, "Halihazırdaki hükümet dışarıdan getirilmiş. Rusya Ukrayna halkının bağımsız olmasını istiyor" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’daki askeri operasyondan sonra müzakerelere geri döneceklerini söyledi.

13.00 Ukrayna Kara Kuvvetleri: Rus tank sütununun ilerlemesini durdurmak için Henichesk köprüsünü havaya uçurma kararı alındı. Ukrayna askeri Skakun Vitaliy bu görevi yerine getirmek için gönüllü oldu. Köprüyü kazdı ama ayrılamadı ve kendisiyle birlikte havaya uçurdu. Onun kahramanca eylemi, düşmanın ilerlemesini önemli ölçüde yavaşlattı, bu da birimin yerini değiştirmesine ve savunma düzenlemesine izin verdi.

12.51 Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada), Budapeşte Memorandumu kapsamında garantör devletlerden Rus saldırganlığını durdurmak için acilen harekete geçmelerini istedi.

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BODNAR AÇIKLAMA YAPTI

12.42 Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar açıklama yapıyor.

 Bodnar: Ukrayna kendini savunuyor. Tüm büyük şehirler Rusya'nın çeşitli çabalarına rağmen Ukrayna'nın kontrolü altında. Sabotaj gruplarının sızma girişimleri etkisiz hale getiriliyor. Havalimanının güçlü savunması sayesinde Rus askerleri oraya giriş yapamadı. Rus ordusu tarafından işgal edilen bazı yerler işgalden kurtarıldı ve askerler ciddi kayıplar verdi. Yüzlerce işgalci yok edildi, onlarca teçhizat yok edildi. Komşularımızdan yardım almaya başladık. Ukrayna yönetimi Kiev’de ve ülkeyi yönetmeye devam ediyor. Putin’in planları suya düştü. Saldırı girişimi git gide zayıflıyor. Cephe hattında ilerleme yapamadılar. İşgalcinin ana hedefi cumhurbaşkanımızın ta kendisi. İkinci hedefleri ise cumhurbaşkanımızın ailesi. Aklı başında modern hangi insan, cumhurbaşkanının ailesini neden hedef alsın? Biz kendi toprağımızda özgürlüğümüz için savaşıyoruz ve direnişe devam edeceğiz. Biz barış arayışlarına son vermiyoruz. Erdoğan’a bu barış arayışı konusunda girişimleri için teşekkür etmek istiyorum.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

12.26 İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın 450'den fazla personelini kaybettiğini ve Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ilk 24 saatinde ana hedeflerinden hiçbirine ulaşamadığını bildirdi.

12.26 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konashenkov, günlük basın toplantısında Rus ordusunun Ukrayna genelinde 118 askeri tesisi faaliyet dışı bıraktığını belirterek Rus ordusunun kontrolüne geçen Çernobil Nükleer Santrali’nin rutin çalışma düzeninde devam ettiğini belirtti.

12.25 Rus ordusuna ait tank, Kiev Obolon'da içinde sivillerin bulunduğu bir aracı ezdi.

12.20 Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kiev'in merkezindeki hükümet binaları çevresinde silah sesleri duyulduğunu bildiriyor.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

12.15 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Lugansk Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve Donetsk Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı ile bir araya geldi.

11.55 Rus tankları Kiev'e girdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın Twitter mesajında 'düşman' birliklerinin kent merkezindeki parlamento binasına yaklaşık dokuz kilometre mesafedeki Obolon semtinde olduğunu duyurdu.

11.45 Rusya, İngiliz uçaklarının Rus hava sahasına girmesini yasakladı.

11.31 Ukrayna Savunma Bakanlığı halka el yapımı molotofkokteyli hazırlayıp direnmeleri çağrısı yaptı.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

11.30 İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini görüştü.

11.27 Ukraynalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada Rusya'nın kontrolü ele geçirdiği Çernobil bölgesinde radyasyon seviyelerinde artış olduğunu belirtildi. Rusya ise paraşütçülerinin Çernobil santralinin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi ve bir problem olmadığını ifade etti.

11.24 Ukrayna’nın Zaporojye bölgesine Rus Silahlı Kuvvetlerince yapılan saldırıda, 3 sınır muhafızının hayatını kaybettiği bildirildi.

11.13 Rusya, Ukrayna'ya askeri saldırısı çerçevesinde, başkent Kiev'e yönelik operasyonlarını hızlandırdı.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

10:39 Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna’dan ilk vatandaşlar bugün 4 binden fazla geçişle Moldova'ya geliyor. Hükümet, Palanca ve Ocnita yakınlarında geçici yerleştirme merkezleri kurdu. Sınırlarımız, güvenli geçişe veya kalmaya ihtiyacı olan Ukrayna vatandaşlarına açıktır.” dedi.

10:34 Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bu sabah hava saldırısı sirenlerinin çalmasıyla halk sığınaklara indi.

Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus güçlerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait iki askeri aracı ele geçirdiğini ve kent merkezine doğru ilerlediğini duyurdu. Rus askeri kamyon konvoyunun da bu iki aracı takip ettiği belirtildi.

10.28 Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

10:11 Ukrayna Savunma Bakanlığı ortak devriye çağrısı: Dronunuz var mı? Bunu deneyimli pilotlar için kullanalım! Uçağı nasıl kullanacağını biliyor musun? Kiev şehri'nin Toprak Savunma Tugayı'nın 112 birimleriyle ortak devriyeye katılın!

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

10.08 Rus güçleri tarafından Kiev’i hedef alan iki hava saldırısı Ukrayna hava savunma sistemi tarafından durduruldu.

10.07 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri: Trohizbenko bölgesinden giriş yapmaya çalışan 2 Rus tankını ve 1 piyade savaş aracını imha edildi.

09.35  Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: Ülkemizi tek başımıza savunuyoruz. Dünyanın en kudretli güçleri uzaktan izliyor. Dünkü yaptırımlar Rusya'yı ikna etti mi? Yeterli olmadığını gökyüzümüzde ve yerde görüyoruz.

08.40 Ukrayna Acil Durum Ekipleri, Kiev’de gece meydana gelen saldılar sonucunda hasar gören ve yangın çıkan binalara müdahalelerde bulundu.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

08:20 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyuluyor.

07:55 Japonya, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası Rusya'ya yaptırımları genişletti.

07:31 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Kiev'e roket saldırılarını Nazi Almanya'sı dönemine benzetti.

07:22 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, AB'ye, Rusya'ya doğal gaz ve petrol ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

07:11 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'ya askeri harekat düzenleyen Rus askerlerinin Çernobil nükleer santralinde çalışanları rehin tuttuğunu ve bu durumu kınadıklarını açıkladı.

07:00 Çin'in Rusya'nın askeri müdahalede bulunduğu Ukrayna'daki yaklaşık 6 bin vatandaşını tahliye etmek üzere tarifeli uçak seferleri düzenleyeceğini bildirdi.

06:00 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı.

05:00 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da Vladimir Zelenskiy yönetimini devirmeye çalışacağına inandığını söyledi.

Kiev bombardıman altında! Ukrayna saldırısında 2. gün... Dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

04:50 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın Ukrayna'da devam eden askeri operasyonlarını kınayan karar tasarısını bugün oylayacak.

04:20 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu.

04:00 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda uygulanacak yeni yaptırımları belirledi.

01:10 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, genel seferberlik ilan etti. Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...