Ankara'dan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin açıklama

Düzenleyen: / Kaynak: Reuters
Ankara'dan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin açıklama

DÜNYA Haberleri  / Reuters

Rusya'nın Ukrayna'yi işgal etmesi ile beraber daha önce NATO üyeliği bulunmayan İsveç ve Finlandiya 30 ülkeden oluşan bu askeri ittifakın içinde yer almak için harekete geçti. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki ülkenin teröre verdiği desteği hatırlatarak Türkiye'nin üyeliklerine sıcak bakmadığını belirtmişti. İsveç ve Finlandiya tarafından şaşkınlıkla karşılandığı öğrenilen bu açıklamanın ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan konuya ilişkin bir açıklama geldi. Kalın, İsveç ve Finlandiya'ya NATO kapısını kapatmadığını, ancak İskandinav ülkeleriyle müzakereler yapmak ve özellikle Stockholm'deki terör eylemlerine son verilmesini istediğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde iki ay geride kalırken, Rusya'nın Ukrayna'ya destek veren batı ve İskandinav ülkelerini tehdit etmesi endişelere yol açtı. İskandinav ülkeleri yaşanan olayların ardından askeri ittifaf arayışına girince NATO'nun kapısını çaldı. Üyelik için başvurada bulunan Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması ise 30 üye ülkenin oylaması ile belli olacak.

TERÖRE VERİLEN DESTEK DÜŞÜNDÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasıyla ilgili "Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi'' demişti. Reuters'ın haberine göre Erdoğan'ın, ittifakın genişletilmesini desteklemesinin mümkün olmadığını söylemesi NATO üyelerini ve üyelik isteyen iki İskandinav ülkesini şaşırttı.

Ankara'dan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin açıklama

 İki ülkenin NATO üyeliği süreciyle ilgili Reuters'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'da, "Kapıyı kapatmıyoruz. Ancak temelde bu konuyu Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesi olarak gündeme getiriyoruz" açıklamasında bulundu. .

TÜRKİYE'NİN KARARI ÖNEMLİ

1952 yılında NATO üyesi olan Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne katılmasıyla ilgili kararı, ittifaka katılmak isteyen herhangi bir ülkenin askeri ittifak üyelerinin oybirliğiyle desteğine ihtiyacı olması nedeniyle önemli. Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri ve diğer üye ülkeler Ankara'nın tutumunu netleştirmeye çalışıyor.

'İŞLERİN NASIL İLERLEYECEĞİNİ GÖRECEĞİZ'

Kalın; Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanan PKK'nın Avrupa'dan kaynak elde ettiğini ve varlığının özellikle İsveç'te "güçlü ve açık bir şekilde kabul edildiğini" söyledi. Kalın, "Bizim beklentimiz NATO müttefiklerimizden ve diğer ülkelerden, Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit teşkil eden PKK, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı açık, net tavır almaları ve bunu eylemle net şekilde ortaya koymalarıdır" dedi.

"NATO üyeliği her zaman bir süreçtir. İşlerin nasıl ilerleyeceğini göreceğiz. Ancak bu, tüm müttefiklerin yanı sıra İsveç makamlarının dikkatine sunmak istediğimiz ilk nokta" diyen Kalın, "İsveçli mevkidaşlarıyla bir tartışma, müzakere yapmak istediğini" belirtti.

'RUSYA'NIN ELEŞTİRİSİNİN BİZİM TUTUMUMUZDA BİR ETKİSİ YOK'

Kalın, Finlandiya ve İsveç kamuoyunun NATO üyeliğinden yana olup olmadığı sorulduğunda, "Nüfusumuzun yüzde yüzü PKK ve FETÖ'nün Avrupa'daki varlığından çok rahatsız. Onların (Finlandiya ve İsveç) kendi ulusal güvenliklerinden endişe duyan bir kamuoyu varsa, bizim de kendi güvenliğimiz hakkında eşit derecede endişe duyan bir kamuoyumuz var. Buna karşılıklı bir bakış açısıyla bakmalıyız" dedi.

Kalın, Rusya'nın Finlandiya ve İsveç'i planlarından dolayı sert şekilde eleştirmesinin Türkiye'nin tutumunda bir etken olmadığını söyledi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...