Boşnaklar Osmanlıca öğreniyor

/ Kaynak: AA
Boşnaklar Osmanlıca öğreniyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından başlatılan Osmanlıca kurslarına, kendilerini Osmanlı torunu olarak gören Boşnaklar yoğun ilgi gösteriyor

Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından başlatılan Osmanlıca kurslarına Boşnaklar yoğun ilgi gösteriyor.

Osmanlıca'ya yoğun ilgi gösteren Boşnak kursiyerler, "Osmanlı torunu" olduklarını ve "tarihlerini daha iyi anlayabilmeleri" için kursa geldiklerini ifade etti.

Saraybosna Yunus Emre Kültür Merkezi, Boşnaklar'dan gelen yoğun talep üzerine yaklaşık 2 ay önce Osmanlıca kurs başlattı. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lemi Akın tarafından, Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde verilen Osmanlıca kurslarına Boşnaklar büyük ilgi gösteriyor. nbsp;

Osmanlıca kurslarının ilk etapta sadece başlangıç seviyesinde olduğunu ve üç aylık olarak düşünüldüğünü söyleyen Akın, ihtiyaç olması halinde ikinci dönemde de orta seviye kurslarının ve yeniden başlangıç seviyesi kurslarının açılabileceğini ifade etti.

Akın, yaklaşık 2 aydır devam eden kurslara gösterilen ilgiden son derece memnun olduğunu belirterek, "Neşeli bir ortamda ders yapıyoruz. Öğrencilerin de ilgisi var. İstek olunca daha zevkli oluyor, öğrenciler daha hızlı ilerliyor" diye konuştu.

Yaklaşık iki aydır süren kursta öğrencilere alfabeyi ve birleştirmeyi anlattıklarını belirten Akın, kursiyerlerin şu anda Osmanlıca'yı güzel bir şekilde okur hale geldiğini söyledi.

'TARİHİMİ ANLAMAK İÇİN OSMANLICA ÖĞRENMEK İSTEDİM'

Saraybosna'da özel bir radyoda program ve sunuculuk yapan Amela Yordamoviç, Osmanlıca'yı uzun zamandır öğrenmek istediğini, ancak bugüne kadar fırsatının olmadığını ifade etti.

İki ay önce caddede Osmanlıca kurslarının başlayacağına dair bir afiş gördüğünü anlatan Yordamoviç, afişi gördüğünde çok sevindiğini ve hemen Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'yle irtibata geçip kursa kayıt yaptırdığını belirtti.

Yordamoviç, Bosna Hersek tarihinin büyük bir kısmının Osmanlıca yazıldığını kaydederek, tarihini ve geçmişini okumak ve daha iyi anlamak için Osmanlıca öğrenmek istediğini söyledi.

HABERİN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Osmanlıca'nın, mesleğinde kendisine çok büyük faydası olmayacağını bildiğini ifade eden Yordamoviç, ancak Osmanlıca öğrendikten sonra mezar taşlarındaki yazıları ve arşivlerde bulunan kitapları okuyabileceğini belirtti.

Mesleği doktorluk olan ve Türkçe'yi de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin Türkçe kurslarında öğrenen Nuradin Aşçeriç de kendisini "Osmanlı torunu" olarak gördüğünü ve bu nedenle Osmanlıca'yı öğrenmek istediğini dile getirdi.

Dedelerinin ana dilinin Osmanlıca olduğunu kaydeden Aşçeriç, büyük bir imparatorlukta 600 yıl kullanılan dili, kendilerinin devam ettireceğini ifade etti. Bosna Hersek'te Avusturya Macaristan yönetimiyle birlikte Latin alfabesinin kullanılmaya başlandığını anlatan Aşçeriç, bugün dedelerinin mezar taşında, tarihi çeşmelerde ve camilerde yazanları okuyamıyor olmalarının üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.

'OSMANLICA, ORTAK KÜLTÜREL DEĞER'

Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Akif Yaman da Yunus Emre Entitüsü olarak en temel vazifelerinden birinin, bulundukları ülke halkları ile Türkiye halkarı arasındaki kaynaşmayı sağlamak olduğunu belirterek, bu amaca ulaşmak için en önemli temas hareket noktalarının ise ortak kültürel değerler olduğuna işaret etti.

Osmanlıca'nın da bu ortak değerlerden biri olduğunu kaydeden Yaman, uzun yıllar boyunca, Türkiye'de olduğu gibi Bosna Hersek'te de Osmanlıca konuşulduğunu, Arap alfabesi ile yazılar yazıldığını, hatta Arap alfabesi ile yazılan Boşnakça yazıların dahi bulunduğunu anlattı.

Yaman, Bosna Hersek'te yaşayan insanların bu tür arşivleri ve belgeleri okuyabilmesi amacıyla Osmanlıca kursunu başlattıklarını ifade ederek, 20'den fazla kursiyerin olduğunu, kursiyerlerin büyük çoğunluğunu Boşnakların oluşturduğunu söyledi.

Kurslara farklı yaş ve meslek gruplarından insanların katılmasına dikkati çeken Yaman, Osmanlıca kurslarına, sadece bunu mesleklerinde kullanacak insanların değil, geçmişe dair belgeleri bizzat kendileri değerlendirmek isteyenlerin de ilgi gösterdiğini kaydetti.

Yamam, Osmanlıca'nın yüz yıl öncesine kadar Balkanlar'da kullanılan bir dil olduğunu hatırlatarak, Osmanlıca'ya karşı merak duyulmasının bundan kaynaklandığını sözlerine ekledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...