Gazprom'dan Türkiye açıklaması: Doğal gaz dağıtım merkezi projesinin pratik uygulamasına başladık

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gazprom'dan Türkiye açıklaması: Doğal gaz dağıtım merkezi projesinin pratik uygulamasına başladık

DÜNYA Haberleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Avrupa'daki gaz krizine çözüm için Türkiye'yi işaret etmiş, ardından dogal gaz dağıtım merkezi için görüşmeler başlamıştı. Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz dağıtım merkezi için Gazprom Başkanı Aleksey Miller'den yeni bir açıklama geldi. Miller, iki ülke liderleri düzeyinde karar alındığını ve projenin pratik uygulamasına başladıklarını duyurdu.

Avrupa'daki gaz krizinde çözüm için Türkiye'yi işaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Gaz sevkiyatı için Türkiye'ye büyük bir merkez kurabiliriz" açıklamasının ardından iki ülke harekete geçti.

Enerji piyasalarında topyekûn değişimler yaşandığınıve zorlu bir yıl olduğunu söyleyen  Gazprom Başkanı Miller, Türkiye'de doğal gaz merkezi oluşturma projesiyle ilgili önemli bir açıklamda bulundu.

Miller, küresel doğal gaz piyasasının hızla gelişmeye devam edeceğini ve gaz tüketiminin gelecek 20 yılda yüzde 20 artacağını belirterek,  planlanan doğal gaz merkezinin önemine dikkat çekti.

'PRATİK UYGULAMASINA BAŞLADIK'

Türkiye ile proje üstünde anlaşmaya vardıklarını aktaran Miller, "Türkiye tarafıyla birlikte bu ülkede doğal gaz dağıtım merkezi projesinin pratik uygulamasına başladık. Bu karar, iki ülke liderleri düzeyinde alındı ve biz bu projenin pratik uygulamasına başladık. Dolayısıyla elbette yeni projelerimizi ve enerji güvenliğimizi düşünüyoruz. Deniz boru hatlarındaki TürkAkım ve Mavi Akım projelerinin güvenle çalıştığını belirtmek isterim. Doğal gaz merkezi, gaz piyasasında şeffaf ve adil fiyatlandırma sağlayacaktır" diye konuştu.

Miller, Gazprom'un 2022 faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, şirketin bu yıl 412,6 milyar metreküp doğal gaz üreteceğini kaydetti.

KÜRESEL GAZ TALEBİ 65 MİLYAR METREKÜP GERİLEDİ

Şirketin Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) dışı ülkelere bu yıl 100,9 milyar metreküp doğal gaz ihraç edeceğini belirten Miller, küresel doğal gaz talebinin ise bu yıl itibarıyla 65 milyar metreküp gerilediğini ifade etti.

Söz konusu düşüşün 55 milyar metreküple ağırlıklı olarak 27 Avrupa ülkesinde yaşandığına işaret eden Miller, "2022'nin oldukça zorlu bir yıl olduğunu belirtmek isterim. Enerji piyasalarında tam anlamıyla topyekün değişimler yaşandı." dedi.

ÇİN'E YILDA 100 MİLYAR METREKÜP SEVKİYAT HEDEFİ

Miller, Çin'e yakın zamanda yılda 48 milyar metreküp doğal gaz sevkiyatı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, Moğolistan üzerinden gönderilmesi planlanan hacim de eklendiğinde toplam sevkiyatın 100 milyar metreküpe ulaşmasını planladıklarını kaydetti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...