Kanuni'nin sefer sırrı küflü peynir

Muhteşem Süleyman hasta olmamaları için sefer öncesinde askerlere küflü peynir yedirirmiş. Sultan Abdülhamid, kah-valtıda sıklıkla soğanlı yumurta yermiş
Sultan Abdülhamid Han'ın 4. kuşaktan torunu Nurhan Osmanoğlu, arşivlerde Osmanlı padişahlarını ve Osmanlı'yı araştırdı, çok enteresan bilgilere ulaştı. Nurhan Osmanoğlu, koku eksperi Bihter Türkan Ergül'le birlikte Osmanlı padişahlarının kullandıkları kokuları araştırırken, saraylarda kullanılan ilaçların, sefere çıkılmadan önce yapılan hazırlıkların ve daha birçok farklı hususun bilgisine ulaştı. Osmanoğlu'na araştırmalarında hanedan mensubu aile fertleri dedestek oldu. İşte Osmanoğlu'nun gün yüzüne çıkardığı o bilgiler:
Sultan Abdülhamid uyandığında mutlaka kahve içermiş. Kahvaltıda ise soğanlı yumurta yemeyi tercih edermiş.
Kanuni Sultan Süleyman, kış aylarında sefere çıkarken askerlerin bağışıklık sistemlerinin kuvvetlenmesi için antiseptik özellik taşıyan küflü peynir yedirirmiş.
Haremdeki cariyeler veya huzura çıkacak kız kardeşler, yasemin ve çiçek kokuları kullanırmış. Bu kokular aynı zamanda sinir yatıştırıcı özelliğiyle ilaç olarak da kullanılırmış.
Tüm Osmanlı padişahları, ramazan ayından bir hafta önce Eyüp Sultan Camii'nin kubbelerini safran, gül ve amber sularıyla yıkatırmış. Sabah gün ağarırken, etrafa ferah kokular yayılırmış.
Yavuz Sultan Selim'in başlattığı bir adet olarak, sefere çıkmadan önce Yeniçerilere mevlevihanenin sekizgen havuzunda toplanan yağmur suları içirilirmiş.
Sultan Abdülhamid'in adı 'Ferhan' olan atı sefere çıkarken gül yağıyla tımar edilirmiş. Gül yağı kullanılınca kana karışıp atın daha enerjik olmasını sağlarmış.
Saraya alınan cariyelerin bitlenmemesi için enselerine biberiye yağı sürülürmüş. Yakıcı bir özelliği olan bu yağ da aynı zamanda ilaç olarak da kullanılıyormuş.
1. Ahmed, 4. Murad ve Kösem Sultan sabah çaylarına tarçın katarlarmış. Tarçın üşümeyi önlermiş. Ayrıca bazı padişahlar da sefere çıkarken vücutlarına tarçın yağı sürer, seferde de yine tarçınlı çay içermiş.





