‘Pahalı da olsa Doğu’dan alacağız’

Düzenleyen:
‘Pahalı da olsa  Doğu’dan alacağız’

Ekonomi Haberleri

Cazibe Merkezleri ile Doğu’nun üretim üssü hâline geleceğini belirten Maliye Bakanı Ağbal “Kamu alım ihalelerinde yüzde 15 daha pahalı bile olsa bu 23 ildeki firmaların ürünlerine öncelik verilecek” dedi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu alımlarında pahalı da olsa Cazibe Merkezlerinde üretilen ürünlere öncelik vereceklerini bildirdi. 23 ili kapsayan “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında yatırım yapan işletmelere kamu alım garantisi verildiğini hatırlatan Ağbal, şunları söyledi: Bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı düzenlemelerini de yaptık. İleride kamu kurumları bir alım yapmak istediklerinde Cazibe Merkezleri Programı’nda bulunan illere üç önemli avantaj sağladık. Bunlardan biri kamu alım garantisi. Yani bu bölgede yatırım yapacak işletmelere kamu kurumları 15 yıla kadar süreyle belirlenmiş mallar veya hizmetler üzerinden alım garantisi verecek. Dolayısıyla yatırımcımız daha başından itibaren devletin alım garantisi ile güçlü yatırımına ve üretimine başlayacak. İkinci olarak ülke genelinde sadece yerli isteklilerin katılabileceği ihalelerde bu bölgelere üretim yapan işletmeler için yüzde 15 fiyat avantajı imkânı getirdik. Yani farklı farklı illerden istekliler ihaleye katıldığında, teklifler açıldığında kamu idaresi teklifleri değerlendirirken bu bölgede, bu 23 ilde üretilen mallar için verilen teklifler yüzde 15 daha pahalı bile olsa buradaki firmaların ürünlerini öncelikle alacaklar. Buralar kamu alımları açısından önemli bir üretim üssü hâline gelecek.”
Ağbal, ayrıca Devlet Malzeme Ofisi’nin kamu ihtiyaçlarını Cazibe Merkezleri Programı kapsamında üretim yapan firmalardan karşılayacağını, Cazibe Merkezi Katoloğu hazırlandığını, bu katalogda yer alan işletmelerin özel olarak seçildiğini anlattı. Cazibe Merkezlerinde üretim yapan işletmelerin bir çok açıdan avantajlı olacağını dile getiren Ağbal “Bu bölge orta vadede kalkınan, büyüyen, gençlerine iş ve aş sağlayan bir merkez hâline gelecek. Bu ülkemizin kalkınması için büyümesi için son derece önemli bir program” ifadelerini kullandı.
Cazibe Merkezleri Programı’nın daha önce uygulanan bölgesel teşvik programlarının ilerisinde, eşi benzeri bulunmayan bir program olduğunu vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti: Olağanüstü destekler, olağanüstü teşvikler veriyoruz. Arsa imkânlarını sonuna kadar kullanıyoruz. Organize sanayi bölgesi içindeki arsaları yatırımcılarımıza ücretsiz tahsis edeceğiz. Organize sanayi bölgesi içinde yer yoksa, yatırımcının talebi doğrultusunda temin edilecek arsaları yine ücretsiz vereceğiz. Cazibe Merkezileri Programı’nda yatırımcının talebine uygun fabrika binalarını devlet olarak biz yapacağız, kapalı alanı devlet olarak biz inşa edeceğiz. Yapılacak yatırım tutarının yüzde 70’ini devlet olarak biz karşılayacağız. Yatırımcı sadece 100 liralık yatırımın 30 lirasını öz sermaye olarak koyacak, iki katından daha fazla yüzde 70’ini devlet olarak biz koyacağız. İşletme döneminde işletmenin ham madde tedariki için mal ve hizmet alımı için personel gideri için işletme sermayesi desteği vereceğiz. Çok uzun süreli ödemesiz dönemi olan, yatırımcı açısından cazip koşullarla işletme kredisi desteği vereceğiz.
 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...