‘Altın’ kadar değerli! Kapasite son 5 yılda 2.5 kat arttı, hububatın yüzde 25’i depoda

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
‘Altın’ kadar değerli! Kapasite son 5 yılda 2.5 kat arttı, hububatın yüzde 25’i depoda

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye’nin hububat rekoltesinin dörtte birinin Türkiye Ürün İhtisas Borsasında (TÜRİB) işlem gördüğünü belirten TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, altın kadar değerli hâle gelen ürünleri lisanslı depolarda saklamanın Türkiye’nin gıda güvenliği açısından elzem olduğunu vurguladı.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Gıda arz güvenliği ve sürdürülebilirlik açısından Türkiye’nin son yıllarda geliştirdiği en önemli projelerden olan lisanslı depoculuk sistemi ve bu sistemin en önemli parçası olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) hakkında Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyelerine bilgi veren TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, kayıtlı yatırımcı sayılarının 216 bini aştığını ifade ederek, yıl sonu hedeflerinin bu sayıyı 300 bine ulaştırmak olduğunu kaydetti.

YATIRIMDA SINIR YOK

Yatırımcılarının piyasanın doğal üyeleri olan çiftçi, tüccar ve sanayiciler olduğuna işaret eden Kırali “Bunların yanı sıra herkes yatırımcı olabilir. Bu konuda herhangi bir sınırlama yok. Acentemiz Ticaret Borsası üzerinden hesap numarası, kimlik bilgileri, cep telefonu dâhil sağlanacak bilgi-belgelerle kaydın yapılması yeterli. Böylece ülkemizin dört bir yanında üretilen hububat, bakliyat, yağlı tohum ve diğer türlerdeki 18 farklı ürüne yatırım amaçlı ulaşabiliyorsunuz. Faaliyete geçtiğimiz Temmuz 2019’dan bu yana TÜRİB’de 185 milyar Türk liralık işlem hacmi kaydedildi ve 41 milyon ton ürün el değiştirdi” dedi.

‘Altın’ kadar değerli! Kapasite son 5 yılda 2.5 kat arttı, hububatın yüzde 25’i depoda

188 LİSANSLI DEPO VAR

Lisanslı depo kapasitesinin kuruldukları 2019’dan bu yana 2,5 kat arttığını anlatan Kırali “Ülkemizin dört bir yanında 188 lisanslı depo işletmesi 45 il, 136 ilçe, 263 farklı lokasyonda 10 milyon tonu aşan saklama kapasitesi ile sektöre hizmet vermekte. Buradaki ürünler TÜRİB’de alınıp satılıyor. Türkiye’nin hububat rekoltesinin 2023 yılı için 41,5 milyon ton civarında olduğunu düşünürsek, bu rekoltenin dörtte biri TÜRİB’de işleme konu edilebilir durumda” diye konuştu. Faaliyet izni verilen lisanslı depo kapasitesinin 10 milyon 102 bin 603 ton olduğunu ifade eden Kırali, kuruluş izni verilen miktarın 14 milyon 796 bin 76 ton olduğunu, kuruluş izni başvurusunda bulunulan miktarın ise 23 milyon 920 bin 76 ton olduğunu kaydetti.

‘Altın’ kadar değerli! Kapasite son 5 yılda 2.5 kat arttı, hububatın yüzde 25’i depoda

YAPAY ZEKA DESTEKLİ İZLEME!

TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, 2025’te vadeli işlem piyasasını devreye almayı hedeflediklerini belirterek, piyasa izleme ve gözetim faaliyetlerinin yapay zekâ destekli bir sisteme geçirilmesi amacıyla AR-GE projesi yürüttüklerini, projeyi bu yıl devreye alacaklarını aktardı.

TÜRİB’in tarımsal ürünlerin dijitalleşmesi ve finansallaşması alanında lider bir rol oynaması, piyasa şeffaflığını artırarak, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik konularında ülkeye öncülük etmesini öngördüklerini ifade eden Kırali, şöyle konuştu:

"Hedefimiz, ülkemizin tarım sektörünü daha da ileriye taşıyarak, hem çiftçilerimizin hem de tüketicilerimizin refahını artırmak, tarımsal ürünlerimizin dünya piyasalarında rekabet gücünü yükseltmek ve Türkiye’yi bu alanda global bir oyuncu yapmaktır."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...