Çiftçinin maliyeti artıyor, üretim zorlaşıyor: Tarımsal enflasyon yılın zirvesine ulaştı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Çiftçinin maliyeti artıyor, üretim zorlaşıyor: Tarımsal enflasyon yılın zirvesine ulaştı

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Çiftçinin üretim yapması için maliyet artışına işaret eden Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) istatistikleri TÜİK tarafından açıklandı. Verilere göre tarımsal enflasyon yılın zirvesine ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), çiftçinin tarımsal faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla üretim veya yatırım amaçlı satın aldığı girdilerin maliyetlerindeki değişkenliği gösteren Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Verilere göre çiftçinin üretim maliyeti son bir yılda yüzde 40'ı aştı.

TARIM ENFLASYONU AYLIK VE YILLIK ARTTI

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ne göre Tarım-GFE, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 29,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,33 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,79 arttı.

MAL VE HİZMET ENDEKSİ ARTTI

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 6,58, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 7,01 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 36,51, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 79,22 artış gerçekleşti.

EN ÇOK HAYVAN SAĞLIK HARCAMASI YÜKSELDİ

Yıllık Tarım-GFE'ye göre 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 14,92 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 25,63 ile hayvan yemi oldu. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 105,88 ile veteriner harcamaları ve yüzde 89,07 ile diğer mal ve hizmetler oldu.

Aylık Tarım-GFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 1,28 ile hayvan yemi ve yüzde 1,89 ile tarımsal ilaçlar oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 19,93 ile enerji ve yağlar ve yüzde 18,07 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...