Deprem bölgesinde 'gitmem' diyene hibe desteği

- Güncelleme:
Deprem bölgesinde 'gitmem' diyene hibe desteği

Ekonomi Haberleri

Deprem bölgesi için hazırlanan ‘yerinde dönüşüm’ün detayları netleşmeye başladı..

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Deprem bölgesinin yeniden inşası için alternatif formülleri devreye sokmaya hazırlanan hükûmet, yıkılan evinin yerinde yeniden ev yaptırmak isteyen depremzedeleri, inşaat maliyetinin yarısına yakınını hibe vererek destekleyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kabinenin son toplantısında gündeme getirdiği ve deprem bölgesinin hızla ayağa kaldırılması için üzerinde çalışılan yeni formüllerin kanuni altyapısı bayram sonrasında hazırlanacak. Edinilen bilgilere göre depremzedelerin kendi evlerini, yıkılan evlerinin yerinde yaptırmalarına imkân veren bu projenin detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak. Bu çerçevede depremin etkilediği şehirlerdeki ‘Yerinde dönüşüm’ projesi ile vatandaşın kendi arsası üzerine yeniden ev yapabilmesi için yeni bazı uygulamalar devreye girecek.

TERCİHİ DEPREMZEDE YAPACAK

Depremin vurduğu 11 şehirde zemin etütlerinden sonra, iş yeri veya konut yapılmasında sakınca olmayan yerlerde vatandaşa iki tercih sunulacak. Depremzedeler isterlerse yıkılan konutlarının veya iş yerlerinin yerine yerel müteahhitlerle anlaşarak yeniden inşaat yapabilecek. İkinci tercih olarak da TOKİ’nin deprem konutlarından hak sahibi olabilecekler. Eğer kendi arsası üzerinde ev veya iş yerini yaptıracaksa bu durumda devlet, maliyetinin yüzde 40-50’sini hibe yoluyla karşılayacak. Depremzedeler verilecek uygun şartlı kredilerle maliyetin yarısını ise kendi ödeyecek. Bu formülün devreye girmeye girmesi için kat maliklerinin veya arsa hissedarlarının üçte iki çoğunluğu sağlaması şart olacak. Yerinde dönüşüm kararı alan depremzedeler, kendi müteahhidini kendi seçecek. Konut veya işyeri yapılacak yerin tüm zemin etütleri, kullanılacak malzeme dâhil inşaatın her aşaması ise devletin denetiminde olacak.

BEŞ KATI GEÇMEYECEK

Yeni yapılacak binalar beş kattan fazla olmayacak. Depremde yıkılan binanın bulunduğu arsadaki hak sahipleri sayısı yeni yapılacak binadaki daire sayısından fazla ise hak kaybı olmaması için arsanın büyüklüğüne göre yatay olarak inşaatın genişlemesine izin verilecek. Bu mümkün olmuyorsa veya hak sahipleri arasında anlaşma sağlanamıyorsa veya zemin yapılaşmaya uygun değilse, devlet bu defa depremzedeye ikinci tercih sunacak ve TOKİ’nin yapacağı konutlarda hak sahibi olması sağlanacak. Yıkılan konutun veya iş yerinin bulunduğu arsada depremzedenin hak sahipliği ise devam edecek.

TALEP VATANDAŞTAN GELDİ

Depremin etkilediği illerde, AK Parti milletvekillerinin vatandaşlar, STK’lar ve muhtarlarla yaptığı toplantılarda da büyük oranda ‘yerinde dönüşüm’ istendiği tespit edildi. AK Parti kaynakları “Sağlam zeminlerde hayatı yeniden canlandırmak için oradaki yapılaşmaya izin verilmesi gerekiyor. TOKİ eliyle şehrin başka yerlerine yeni evler yapılsa da, yöre insanı o şehrin merkezinden vazgeçmiyor. Çarşısı, pazarı, belediyesi, her şeyi merkezde. O nedenle vatandaşların neredeyse tamamı yıkılan veya hasarlı evinin yerine yeniden ev yapılmasını talep ediyor” değerlendirmesini yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...