Gıdanın yarısından çoğu çöpe gidiyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gıdanın yarısından çoğu çöpe gidiyor

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Gıda israfının önlenmesiyle Türkiye’de 50 milyar dolarlık kayıp yeniden ekonomiye kazandırılabilir.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Gıda Dostu Platformu Başkanı Ali Akgün, Türkiye’de yılda 18,2 milyon ton gıdanın israf edildiğini söyledi. Akgün “Dünyada, üretilen gıdanın 3’te 1’ne denk gelen 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de ise yılda 18,2 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Türkiye’nin çöplerindeki gıdanın oranı ise yüzde 52,09. Gıda israfının ekonomik maliyeti dünyada 1 trilyon dolar, Türkiye’de ise 50 milyar dolar seviyelerinde. Gıda israfının önlenmesiyle Türkiye’de 50 milyar dolarlık kayıp yeniden ekonomiye kazandırılabilir” dedi.

“PANDEMİDEN SONRA TÜKETİM ARTTI”

Pandemi döneminden sonra tüketimin arttığına dikkat çeken Akgün “O dönemde insanlar dışarı çıkamamış ve kafeler, restoranlar kapanmıştı. Tüketim azalınca israf da yüzde 30 düşmüştü. Pandemi sonrasında tüketim ve israf, yüzde 30 arttı. Özetle, pandemi sonrasında israf konusunda başa döndük. Alışkanlıklar değişmedi. Örneğin; ekmekler 1-2 dilim şeklinde satılmıyor. Sebze veya meyve taneyle değil, kiloyla alınıyor. Öte yandan, şu anda dünya bir ekonomik krizden geçerken, Türkiye de bundan etkileniyor. Gıda fiyatları günden güne zam görürken, vatandaş da ‘Almışken 3-5 kilogram daha alayım’ diyor. İnsanlar ‘zam gelmeden alayım’ düşüncesiyle gereğinden fazla alışveriş yapıyor. Diğer bir deyişle, gıda enflasyonu da israfı artırıyor” diye konuştu. Gıda israfının önlenmesi için neler yapılması gerektiğini de anlatan Gıda Dostu Platformu Başkanı Akgün, şunları kaydetti: Turuncu Bayrak gibi gıda dostu uygulamalara daha da önem verilmeli. Gıda ve gıdanın israfı gibi konulara müfredatta geniş yer verilmeli. Topraktan sofraya gelen süreci bilmeliyiz, gıda için harcanan emek ve enerjinin ne olduğunu çok iyi anlatan bir müfredata sahip olmalıyız. Sofrada hiçbir şeyin artmaması gerekiyor. Porsiyonları küçültmek gerekiyor. Ayrıca, meyve-sebzenin yeneceği kadar alınması lazım.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...