İsveç için Meclis'in önünde 2 ihtimal var: Üyelik süreci 1 Ekim'e kalabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsveç için Meclis'in önünde 2 ihtimal var: Üyelik süreci 1 Ekim'e kalabilir

Ekonomi Haberleri

Protokol, tatile girmeden Meclis’e gelirse, önce komisyonda, ardından Genel Kurul’da görüşülüp oylanacak. Tatil sonrasına bırakılırsa, İsveç’in 3 ay boyunca atacağı adımlar izlenecek.

HABER MEREZİ ANKARA - İsveç’in NATO’ya katılımı üzerinde taraflar arasında sağlanan mutabakattan sonra Türkiye’deki kabul süreci TBMM’nin onayına bağlı olacak. Bu kapsamda, öncelikle İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin protokol TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş imzasıyla Meclis’e sunulacak. Ardından Dışişleri Komisyonunda görüşülecek. Sonrasında, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin onayına sunulacak.

Protokolün görüşmeleri, Meclis içtüzüğüne göre kanun teklifi görüşmeleri gibi yapılacak. Son aşamada ise protokole ilişkin kanun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanıp Resmî Gazete’de yayınlanacak. Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra İsveç NATO’nun 32’inci üyesi olacak.

Bu arada, TBMM Genel Kurulu’nda memur ve emekli maaşlarında yapılan artışa ilişkin ‘torba teklif’ ile ek bütçe kanunu görüşüldükten sonra, 1 Ekim’e kadar ara verilmesi planlanıyor. İsveç’in NATO’ya üyelik protokolü, önümüzdeki hafta sonuna kadar Meclis’e sunulursa, tatil öncesi yasalaşma ihtimali bulunuyor. Ancak aksi bir karar alınmadığı sürece, TBMM tatile gireceği için İsveç’le ilgili protokol yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’den sonraya kalacak.

 GELİŞMELER İZLENECEK

İsveç’in NATO’ya üyeliği ile ilgili TBMM’deki onay süreci hem İsveç’in hem de AB’nin Türkiye’nin taleplerinin yerine getirilip getirilmemesi ile paralel işleyecek. Ankara, bir süredir Türkiye’nin AB üyeliği ve vize serbestisi sürecinin yeniden gündem olması için çaba sarf ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da son birkaç gündür AB üyeliğinin yeniden canlandırılmasına yönelik net mesajlar veriyordu. Bu mesaj, İsveç’te karşılık buldu ve İsveç hükmeti Türkiye’nin AB üyeliğine aktif destek vereceğini açıkladı.

Türkiye önümüzdeki süreçte, vize serbestisi ve AB üyeliği konusunda yerine getirilmesi gereken kriterlerle ilgili yeni adımlar atacak. Öncelikli olarak ise Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için girişimde bulunacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...