Avrupa, Rusya-Ukrayna etkisini atlatamadan Orta Doğu'daki krizle sarsıldı: Doğal gaz fiyatları fırladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Avrupa, Rusya-Ukrayna etkisini atlatamadan Orta Doğu'daki krizle sarsıldı: Doğal gaz fiyatları fırladı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Dünya 7 Ekim sabahına İsrail-Filistin çatışması ile uyanırken hali hazırda Rusya yaptırımları nedeniyle enerji krizi yaşayan Avrupa'da gaz fiyatların ikiye katlandı. Kış mevsimine hazırlanan Avrupa ülkelerinde, arz güvenliğine yönelik endişeler de artınca doğal gaz ücretleri yüzde 39 yükseldi.

6 gündür devam eden İsrail-Filistin çatışması, piyasalar tarafından da endişeyle takip ediliyor. Geçen sene Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji krizi yaşayan Avrupa, şimdi de Orta Doğu'daki gerilimin getirdiği endişelerle doğal gaz fiyatlarındaki artıştan şikayetçi.

Avrupa'daki en büyük doğal gaz ticaret noktası Hollanda'daki TTF'de, kasım vadeli kontratlarda doğal gazın fiyatı 6 Ekim'de megavatsaati 38,2 avrodan kapanmıştı.

Ancak 7 Ekim'de Orta Doğu'da patlak veren kriz ile doğal gaz fiyatları yükselmeye başladı.

TAMAR GAZ SAHASINDA ÜRETİM DURDU

İsrail'in talebi üzerine ABD'li enerji şirketi Chevron'un Doğu Akdeniz'deki Tamar gaz sahasında üretimi durdurması da arz güvenliğine yönelik endişeleri artırarak fiyatların fırlamasına neden oldu.

Bugün kasım vadeli kontratlarda gazın megavatsaat fiyatının 53,1 avrodan kapandığı görüldü.

6 GÜNDE FİYATLAR YÜZDE 39 ARTTI

Böylece, İsrail-Filistin çatışmasının başladığından beri doğal gazda fiyatlar yüzde 39 arttı.

AVRUPA'DA GAZ KRİZİ YENİDEN BAŞLIYOR

Finlandiya ve Estonya arasında doğal gaz akışını sağlayan Balticconnector boru hattında tespit edilen olağan dışı basınç düşüşü sebebiyle vanaların kapatılması ve boru hattının onarımının 5 ay süreceğinin açıklanması da fiyatlarda yukarı yönlü baskıya yol açtı.

Avrupa'da gaz fiyatları, Rus gazı tedarikinin azalmaya devam edeceği ve enerji krizinin henüz sona ermediğine ilişkin uyarıların ardından temmuz ayında yükseliş trendine girmişti. 

Covid-19 salgını sonrası ortaya çıkan arz-talep dengesizliği ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan tedarik kısıtları nedeniyle Avrupa'da gaz fiyatları rekor seviyeye ulaşmıştı.

Gaz fiyatları yaklaşık 1,5 yıl yüksek kalmasının ardından Avrupa'da gaz talebinin düşmesi ve depolardaki doluluk oranlarının artması sonucu 1 Haziran'da megavatsaat başına 23 euroya kadar gerileyerek Eylül 2021'den sonraki en düşük seviyesini görmüştü.

Fiyatlar, Ağustos 2022'de megavatsaat başına 300 euroyu aşarak tarihteki en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...