Ramazan ayı israf ayı olmasın! Mübarek ayda 8 milyon ekmek çöpe gidiyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ramazan ayı israf ayı olmasın! Mübarek ayda 8 milyon ekmek çöpe gidiyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan ayına sayılı günler kala sektör temsilcileri israf konusunda vatandaşları uyardı. En fazla israfın bu dönemde olduğu belirtilirken “İhtiyacınızdan fazla almayın, oruçluyken alışveriş yapmayın” denildi. İsrafı arttıran bir diğer unsurun da lüks iftar sofraları ve restoranların fiks menüleri olduğuna dikkat çekildi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Ülkemizde en çok israfın yapıldığı dönem ne yazık ki ramazan ayı… En fazla israf edilen ürün ise pide ve ekmek. Normal şartlarda her gün 6 milyon ekmek çöpe giderken, ramazan ayında bu rakam 8 milyona kadar çıkıyor. Oruçluyken yapılan alışverişte nefsimize yeniliyoruz. İhtiyacımız olmayanı da alıyoruz ve normale göre daha fazla alışveriş yapıyoruz. Büyük sofralar kuruyoruz ancak tamamını tüketemiyoruz.

Ramazan ayı israf ayı olmasın, her gün çöpe giden 6 milyon ekmek mübarek ayda 8 milyona çıkıyor - 1. Resim

Ayrıca belediye, özel kurumlar ve şirketlerin verdikleri lüks iftar davetleri de israfı arttıran bir diğer unsur. Öte yandan restoranların iftar menüleri de ciddi israf sebebiyeti. Çünkü neredeyse tamamı “fiks menü” hazırlıyor. Siz istemeseniz de bir insanın doyacağından daha fazla ürün masaya geliyor. Müşteri çekmek için ‘en çok çeşit bizde’ mantığıyla israf yapılıyor. 

NE DİNE NE VİCDANA SIĞAR

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz, şiarıyla yetişen bizler maalesef en fazla israf edenler arasında yer almaya başladık. Dünyada her 9 kişiden 1’i açlıkla savaşırken, her gün açlığa bağlı 20 bin kişi hayatını kaybederken, bizler her gün kilolarca nimeti neden çöpe atıyoruz? Bu vahim durum ne dine ne mantığa ne vicdana ne insanlığa sığar” dedi. 

İFTAR MENÜSÜ KATLADI

İftar menülerine de zam geldiğini söyleyen Bingöl “Geçen sene 300 liradan başlayıp 3.000 liraya çıkanlar vardı. Bu da mekâna göre, verdiği ürüne göre ve algıya göre değişiyor. Bu sene menülere yüzde 100 zam bekleniyor. 800 liraya da var, 5.000 liraya da…” diye konuştu.

Ramazan ayı israf ayı olmasın, her gün çöpe giden 6 milyon ekmek mübarek ayda 8 milyona çıkıyor - 2. Resim

İFTAR DEĞİL İSRAF SOFRASI

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de “Ramazan sofralarımız, maalesef tüm gün açlığın sonunda gözümüzün doymaması nedeniyle iftar değil israf sofralarına dönüyor. İhtiyacınız kadarını alın. Alım gücünün düştüğü, unun, şekerin, yağın fi yatlarının arttığı bu dönemde bir ekmeğin, bir pidenin bile çöpe gitmesi hele de bu mübarek ayda hiç yapılmaması gerekiyor” dedi.

EKMEKLER DOLABA

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise, ramazanda özelikle pidenin sıcak tüketilmek istenilmesinden dolayı iftara yakın bir saatte alınmasının tercih edildiğini hatırlatarak “Fazla alınan ekmek-pidenin muhafazasını doğru şekilde yapılmamasından dolayı da israfın önüne geçilemiyor. Eğer aldığınız ekmeği o gün tüketmeyecekseniz, ambalajlı ekmek tercih etmelisiniz. Ambalajsız almışsanız saklama şartlarına dikkat etmelisiniz. Dondurucuda çok daha uzun süre kalabilen ekmek, kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır” ifadelerini kullandı.

18,1 MİLYON TONLUK GIDA ÇÖPE GİDİYOR

Dünyada her yıl 931 milyon ton, Türkiye’de se her yıl 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının % 42’s evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor. Evlerden çöpe atılan kişi başı gıda 93 kilogramı buluyor. Yalnızca 6 milyon ekmek her gün çöpe atılıyor. Rakam ramazanda daha da yükseliyor.

ALIŞVERİŞ LİSTESİNİ ÖNCEDEN HAZIRLAYIN

Ramazanda gün boyu aç kaldığımız için canımız pek çok şey çekiyor, alışveriş listeleri kabarıyor ve ihtyacımız olduğu kadar olmayan gıdalar da alınabiliyor. Bu durum da gıda israfının önünü açıyor. Basit tedbirler alarak gıda israfının önüne geçmek mümkün.

Alışveriş genellikle oruçluyken yapılır; ama tokken bir alışveriş listesi hazırlamak israfı önlemeye yardımcı olabilir. İftar ve sahurda yenilecek yemekler planlayıp bir haftalık menü oluşturarak fazla yemeklerin buzdolabında unutulmasının ve bozulmasının önüne geçmek mümkün.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...