Türk bankalarında baskı azaldı: Fitch'ten küresel ekonomiler için yeni değerlendirme

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türk bankalarında baskı azaldı: Fitch'ten küresel ekonomiler için yeni değerlendirme

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarına ilişkin yeni değerlendirmede bulundu. Seçimlerin ardından Türk bankları için refinansman baskılarının azaldığını belirten Fitch, küresel ekonomileri ise parasal sıkılaşma konusunda uyardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye başta olmak üzere küresel ekonomilere ilişkin dikkat çeken rapor yayımladı. Türk bankalarında refinansman baskılarının azaldığını belirten Fitch, küreselde parasal sıkılaşmanın etkisiyle hanehalkı ve şirketlere verilen kredilerdeki artışı yavaşlattığını belirtti.

TÜRK BANKALARI İÇİN OLUMLU SİNYAL

Fitch Ratings, son yayımladığı raporda Türk bankaları üzerinde baskının azaldığını açıkladı. Fitch, Türk bankalarına yönelik yeni değerlendirmesinde, seçimin ardından daha geleneksel ve tutarlı bir politika karmasına doğru kayış ve para politikasının normalleşmesi gibi adımlarla baskıların azaldığını belirtti. Ancak raporda refinansmana dair risklerin hala devam ettiği de vurguladı.

Fitch, yabancı para birimlerinin etkisine açıklık, toptan fonlama ve artmakta olan kısa vadeli yabancı para cinsi borçlanmaları riskin devam etmesinin nedenleri arasında gösterdi.

2023’ün ilk yarısında bankaların toplam dış borcunun hafif artışla 126 milyar dolara yükseldiği ve ilk yarı sonu itibarıyla 90 milyar dolar seviyesindeki kısa dönemli dış borcun yüksek kalmaya devam ettiğini belirten Fitch, yeni politikaların etkileri ve sürekliliği konusundaki belirsizlik nedeniyle uzun vadeli ihraçların kısa dönemli borçların payında hafif bir azalmaya neden olmasını beklediğini belirtti.

PARASAL SIKILAŞMA KREDİ ARTIŞINI YAVAŞLATIYOR

Fitch Ratings, Avrupa, ABD, Avustralya ve Kanada'da kredi koşulları güncellemesine ilişkin de açıklama yaptı. Açıklamada, parasal sıkılaşmanın etkisiyle hanehalkı ve şirketlere verilen kredilerdeki artışın yavaşladığının altı çizilerek, banka kredilerinin yıllık bazda İspanya ve İtalya'da daraldığı, Fransa ve Almanya'da da hızının düştüğü bildirildi.

ABD'de ticari ve endüstriyel işletmelere verilen kredilerin, bir yıl öncesine göre yavaşladığına ve "zar zor" büyüdüğüne işaret edilen açıklamada, daha yüksek faiz oranlarının Kanada ve Avustralya'daki mortgage (konut kredisi) kredilerinde güçlü etki oluşturduğu kaydedildi.

Açıklamada, merkez bankası kıdemli kredi yetkilisi anketlerinin, bankaların kredi standartlarında ılımlı bir sıkılaşmaya rağmen Avrupalı işletmelerin kredi talebinde keskin bir yavaşlamaya işaret ettiği vurgulandı.

Toplam hanehalkı tasarruf oranlarının konut yatırımlarından daha yüksek olmasına karşın Kovid-19 salgınındaki zirve noktalarından bu yana anlamlı bir düşüş gösterdiği belirtilen açıklamada, hanehalkının borç oranlarında da küresel mali krizden bu yana keskin bir düşüş yaşandığı aktarıldı.

Açıklamada, ABD ve Avrupa'da kurumsal tasarruf ve yatırımların son 3 yılda arttığına işaret edilerek, bunun da oldukça istikrarlı net borç verme pozisyonlarına yol açtığı, İtalya'da da artan kurumsal tasarrufların şirketlerin net borç verme pozisyonunun son yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...