Yassıada’nın sessiz şahitleri zayi olmasın

Yassıada’nın sessiz  şahitleri zayi olmasın

GÜNDEM Haberleri

Tarihçiler, acı dolu anları yansıtan hatıraların yer aldığı 15 bin parçalık özel koleksiyonun Yassıada’da kurulacak müzede sergilenmesini istiyor.

Türk demokrasi tarihine utanç vesikaları olarak geçen Yassıada’nın acılarını ve hüzünlerini yansıtan hatıraların yer aldığı 15 bin parçalık özel koleksiyon, Ata Müzayede bünyesinde toplandı. Dönemin mebus, bürokratları ile Yassıada davalarına şahitlik etmiş kişilerin ailelerinden, yakınlarından ve koleksiyonerlerden 50 yılda toplanan koleksiyon, dün online müzayedede satışa sunuldu. Ata Müzayede Sanat Danışmanı Dr. Recep Sadri Sayıoğulları, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra iktidardan uzaklaştırılan ve cunta tarafından özel bir mahkemede yargılanan Demokrat Parti yöneticilerinin aileleri ve sevenlerinin, birtakım şeyleri emanet gibi muhafaza etme ihtiyacı duyduğunu söyledi.
Koleksiyondaki parçaların bir kısmının atamuzayede.com internet sitesi üzerinden satışa sunulduğunu belirten Sayıoğulları, 15 bin parçadan oluşan koleksiyonda, yargılamalar sırasında çekilen fotoğraflar, günlükler, TBMM Başkanı Refik Koraltan’ın yargılamalarda kendini savunması için ve hemen hemen her sayfasını çizdiği Yassıada Müdafaa Kitabı gibi parçalar olduğunu belirtti. Uzmanlar ise tarihe ışık tutacak bu nadide parçaların müzayede sonrası  dağılmamasını, Yassıada’da kurulacak müzede toplu hâlde sergilenmesi gerektiğini ifade etti.

Yassıada’nın sessiz  şahitleri zayi olmasın

ALBAYLA...
Menderes ile Yassıada Garnizon Komutanı Albay Tarık Güryay'ın odasında çekilen fotoğraf karesi de koleksiyonun bir parçası.

Yassıada’nın sessiz  şahitleri zayi olmasın
SANIK SANDALYESİ
Mahkemede Menderes’in oturduğu “sanık sandalyesi” tarihî öneme sahip parçalar arasında.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...