Arsayı alan evi dikiyor: Bungalov tesislerinin çoğu kaçak çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Arsayı alan evi dikiyor: Bungalov tesislerinin çoğu kaçak çıktı

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Son yıllarda bungalovlara rağbet arttı. Kanundaki açığı bilenler de imarsız arsa alıp kendilerine turistik tesis kurdu. Bu gerçek, Kırklareli’deki sel sonrası deşifre oldu.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Kırklareli İğneada’daki selde sürüklenen bungalov tesislerinin ruhsatsız olduğu ortaya çıkmıştı. Ardından işletme sahibi hakkında gözaltı karar verilmişti. Türkiye genelinde on binlerce bungalov var. Sakarya Sapanca’da tesis işleten Selim Kılıç’a göre çoğu kaçak.

Son dönemde hem deprem korkusu hem de tabiatla iç içe olma isteğinden dolayı insanların bu tarz evlerde yaşamaya başladığını belirten Kılıç “Maalesef bazı kişiler bu durumu fırsata çevirmek için imarsız bungalovlar inşa etmeye başladı. Çünkü, belediye kuralları gereği, imarı olmayan arsaya temel atamıyorsunuz ancak bungalov ya da tiny house (küçük ev) gibi yapılar koyabiliyorsunuz. Belediyeden yalnızca su ve elektrik ihtiyaçlarınız için izin almanız yeterli” dedi.

Selim Kılıç, insanların kanundaki bu açığı kullandığını vurgulayarak “Bu iş önce bungalovları günlük kiralama ile başladı. Talep giderek arttı. Bunu görenler de imarsız arsa alıp bu tarzdaki ev sayısını artırdı. Belediyeden aldıkları belli izinlerle kendilerine turizm tesis kurdular. Oysa bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son olarak da belediyelerden onay alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA TANITIM

“SisliVadi” adı altında sosyal medyada tanıtımı yapılan bungalov evlerin vergi levhasında faaliyet alanı “Karma çiftlik” olarak gösterilmiş. Tesislerin tanıtımlarının yapıldığı resmî internet sitesi ile bazı sosyal medya hesaplarının olayın ardından kapatıldığı görüldü.

ORMANA DEĞİL DERE KENARINA DİKİYORLAR

Selim Kılıç, bungalovların özellikle dere veya göl kenarlarına yapıldığını söyledi. Müşterileri de bunun cezbettiğini dile getiren Kılıç, şunları aktardı:

"Normal şartlarda bu tür yapılar dere, deniz yanına yapılmaz, çok riskli. Zaten bungalov tesisleri ‘orman evi’ statüsünde geçer. Biz kendi işletmemizde büyük yatırımlar yaparak ve gerekli bütün izinleri alarak bu işe başladık. Fakat kaçak yapılar bizim ile rekabet eder duruma geldi.

Karadeniz, Sakarya, İstanbul Şile, Tekirdağ, Kocaeli ve Düzce’de böyle kaçak yüzlerce tesis var. Bakanlık yetkililerinin bütün bungalov tesislerindeki izinleri kontrol etmesini istiyoruz."

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...