Bakan Yumaklı: 140 barajın 23’ünde revizyon yapılacak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Bakan Yumaklı: 140 barajın 23’ünde revizyon yapılacak

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Çöken barajlar sebebiyle binlerce kişinin öldüğü Libya’da yaşanan felaket ülkemizdeki barajların durumunu akıllara getirdi. Bakan Yumaklı “140 barajın içinde 23’ünde irili ufaklı revizyonlar olacak. Risk analizi başlattık” dedi.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, başta pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı olmak üzere son yıllarda yaşanan krizlerin, ülkeleri tarım konusunda yeni arayışlara ittiğini söyleyerek bu konuda iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Bakan Yumaklı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Tarımdan Sorumlu 2’nci Bakanlar Toplantısı ve

Türk Agro İş Forumunda tarımın geleceğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı özetle şunları söyledi: Yeni “normal” olarak nitelendirebileceğimiz bu yeni konjonktürde, küresel sıkıntılara küresel çözümler geliştirmek, ortak problemlere ortak çareler üretmek çok daha önemli hâle geldi. Bu noktada, Türk Devletleri Teşkilatı, ticaret, enerji, ulaşım ve gıda güvencesi gibi pek çok alanda bölgesel iş birliğinin gelişmesi ve istikrarın sağlanması açısından önemli bir platform hâline geldi. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da iştirak etmesi öngörülen, Kazakistan’ın ev sahipliğinde 3 Kasım’da düzenlenecek TDT Zirvesi, birlik ve beraberliğimizin güçlendirilmesinde yeni bir merhale teşkil edecektir.

TDT ülkeleri olarak, 170 milyonu aşan genç ağırlıklı nüfusumuz, 1,5 trilyon doları aşan gelirimiz, 1,2 trilyona yaklaşan toplam ticaret hacmimiz ile önemli bir potansiyele sahibiz. Ülkelerimiz arasında özellikle tarım sektöründe açığa çıkarılmayı bekleyen ciddi bir potansiyel mevcut. Özellikle, ticarette teknik engellerin azaltılmasında etkili ve kapsamlı bir mekanizma olan “Helal Belgelendirme” konusu tarım ticaretimizin artmasına katkı sunabilir. Ortak mevzuatlar oluşturulması gibi konular da her zaman gündemde tutulmalı. Örneğin tohumda ortak tescil sistemi ve ortak tohum katalogları oluşturarak tarımsal üretimin ana girdisi olan tohum ticaretinin önündeki engelleri kaldırıp, güvenli ve kaliteli tohuma coğrafyamızın üreticilerinin kolaylıkla erişmesini sağlayabiliriz. Üreticilerin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması adına ‘tarım sigortaları sistemi’ önemli bir araç. Tarım sigortaları sisteminin Azerbaycan’da olduğu gibi Özbekistan’da kurulması için çalışmalara başladık. Bu iş birliğini, bütün üye ülkeler nezdinde geliştirebilir, ortak tarım sigortaları havuzu oluşturabiliriz.

BARAJLARA RİSK ANALİZİ  

Bakan Yumaklı, Bakü’de katıldığı bir televizyon programında soruları da cevapladı. Barajların depreme dayanıklılığı konusunda Yumaklı “140 barajın içinde 23’ünde irili ufaklı revizyonlar olacak. Risk analizi başlattık” dedi. Türkiye’de kuraklığın etkilediği bölgelerin olduğunu ancak risk oluşturacak bir rekolte kaybının yaşanmadığını da söyleyen Yumaklı, yine de kuraklığın gözardı edilmediğini belirtti. Tarımda planlı üretim yönetmeliğiyle ilgili soruyu cevaplayan Bakan Yumaklı “5 Nisan 2023’te kanunda yapılan değişiklikle ilk adımı attık. Bunun yönetmelikleri çıkmaya başladı. Artık tarımsal üretim süreci başlamıştır. Nasıl işleyecek? Öncelikle illerde su kısıtı, toprak durumu, tarıma dayalı sanayi, üreticilerin deneyimleri dâhil olmak üzere teknik komite o bölgede ne üretilmesi gerekiyorsa çalışmasını yapacak. Bazı illerde bu başladı. Bunlar Tarımsal Planlama Kuruluna gelecek. Burada eksik ya da fazla ya da şartlara uygun olmayan üretim önerisi gelmişse düzeltilecek. Biz üretimimizi arz-talep ilişkisine göre değerlendirerek üretimin planlaması sürecini yürüteceğiz. İlk olarak stratejik ürünlerden başlanacak. Planlama üçer yıllık olacak” dedi. Bakan Yumaklı, tarımsal desteklerle ilgili de “2023’te yaklaşık 40 milyar destekleme yapıldı. Desteklerle alakalı yeni bir metodoloji üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...