Ötenazi nedir, ne ile yapılıyor? Ötenazi Türkiye'de var mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ötenazi nedir, ne ile yapılıyor? Ötenazi Türkiye'de var mı?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ötenazi uygulaması merak konusu oldu. Hollanda’nın eski Başbakanı Van Agt ve eşine ötanazi yapılmasının ardından vatandaşlar Ötenazi nedir, nasıl yapılır, ne demek, sorularını arama motorlarında sorguladı. Peki, Ötenazi nedir, ne demek? Ötenazi nerede yasal, Türkiye'de var mı?

Ötenazi nedir ve nasıl uygulanır, sorusuna cevap aranmakta. Tıp dünyasını ikiye ayıran konulardan biri olan ötenazi yeniden gündem oldu. Peki, ötenazi nedir, nasıl yapılır? Ötenazi yasal mı? Ötenazi hangi durumlarda yapılır?

ÖTENAZİ NEDİR, NE İLE YAPILIYOR?

Hollanda eski Başbakanı ve eşi hayatlarına ötenazi yöntemiyle son verdiler. Ötenazi, Yunanca "iyi ölüm" anlamına gelir. Ötanazi ya da ötenazi yeniden gündem oldu. Ötenazi kişinin isteyerek tıbbi yolla yaşamına son vermesi demektir. Kişilerin acısız bir şekilde ölümüne izin veren ötenazi  aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılır. Ötenazi yöntemleri neler?

Aktif ötenazide kişi isteyerek tıbbi yolla yaşamına son verilmesini ister. Pasif ötenazi ise tedavisi mümkün olmayan ya da ilerlemiş hastalığa sahip kişilerin tedavisi kesilerek uygulanır. Uygulanma şekli olarak da yüksek dozda ilaç verilmesi, ölümcül enjeksiyon yapılması veya yaşam desteğinin kesilmesi gibi yöntemler kullanılır. 

ÖTENAZİ TÜRKİYE'DE VAR MI?

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre Aktif ötanazi Türkiye'de yasaktır. Hastaya ötenazi uygulayan doktorlar, tasarlayarak adam öldürme suçuna göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet alır. 

ÖTENAZİ İSLAM DİNİNDE HARAM MIDIR?

İslâm hukuku terminolojisinde kullanılan şekliyle ötanazi, Allah hakkını ihlal eden bir fiildir. Çünkü Kur'ân ve Sünnetin haksız yere öldürülmesini yasakladığı bir insanın yaşamına son verilmek suretiyle Allah'ın koyduğu bir yasak çiğnenmektedir. İslam’a göre hayat, insana bahşedilen ve korunması gereken büyük bir emanettir. Bu konuda yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Andolsun, biz in­sanoğlunu şerefli kıldık. Onları (çeşitli sebep ve vasıtalarla) karada ve deniz­de taşıdık. Kendilerini en güzel ve temiz şeylerden rızıklandırdık ve onları ya­ratıklarımızın birçoğundan üstün kıldık." (İsrâ 17/70)

 

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...