Uçuk (Herpes) virüsüne karşı yeni buluş: Sakız çiğneyerek 15 dakikada %94 etki!

Uçuk virüsü, ömür boyu sürebilen bir virüs türü olup henüz tam olarak tedavisi bulunamadı. Bulaşıcı olan uçuk yani herpes virüsüne karşı önemli bir buluş çözüm olabilir.
Bilim dünyası, virüslere karşı yepyeni bir korunma yöntemi geliştirdi. Son araştırmalara göre, özel bir proteinle zenginleştirilen sakız, ağızdaki virüs yükünü azaltarak bulaşmayı önemli ölçüde engelleyebiliyor.
Özellikle herpes (uçuk) virüslerine karşı umut vadeden bu yöntem, koruyucu aşıların henüz geliştirilemediği virüs türlerine karşı yeni bir kalkan olabilir.
SAKIZ ÇİĞNEYEREK YÜZDE 95 KORUMA
ABD merkezli bilim insanlarının geliştirdiği çiğneme sakızı, Afrika’ya özgü lablab fasulyesinden elde edilen FRIL adlı doğal bir protein içeriyor. Bu protein, virüslere yapışarak onları adeta bir tuzak gibi yakalıyor ve vücutta yayılmalarını engelliyor.
Çalışmanın ortak yazarı Prof. Henry Daniell, “Bu ürün, virüslerin en yaygın bulaşma alanı olan ağız boşluğunu hedef alarak önemli bir sağlık boşluğunu doldurabilir” diyerek sakızın potansiyelini vurguladı.
15 DAKİKADA ETKİ GÖSTERİYOR
Laboratuvar ortamında test edilen sakız, çiğnendikten 15 dakika içinde etkin maddesinin yarısını ağızda salıyor ve herpes virüslerinin %75 ila %94’ünü yakalayabiliyor.
Ayrıca sakız, oda sıcaklığında iki yıla kadar etkisini koruyabiliyor. İçeriğinde bulunan 2000 mg protein, yüksek virüs yüküne karşı bile yeterli koruma sağlıyor.
AŞIDAN KORKANLAR İÇİN KEYİFLİ UYGULAMA
Uzmanlar, bu sakızın günlük yaşamda virüs bulaşma riskini azaltmak için pratik ve etkili bir yöntem olabileceğini belirtiyor. Özellikle uçuk virüslerinin sadece ağız sağlığını değil, bazı çalışmalara göre nörolojik hastalıkları da tetikleyebileceği göz önünde bulundurulduğunda, bu ürün büyük önem taşıyor.
Araştırmacılar, şimdi sırada insan deneyleri olduğunu ve sakızın klinik testlerle etkisinin daha net ortaya konulacağını ifade ediyor.