Balkanlardan bal tadında hikâyeler

Düzenleyen:
Balkanlardan bal tadında hikâyeler

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Balkanlardaki Osmanlı yadigârı Türklerden Hatice Muratova, ülkesinin yüksek dağlarındaki terk edilmiş bir köyde annesiyle birlikte yaşıyor.

Murat Öztekin - Avrupa’da yabani arı yetiştiren son insanlardan olan Muratova, hayatını balla kazanıyor... Ancak onun arılarla hususi bir bağı var. Mesela ortaya çıkan baldaki arıların payını hiç unutmuyor; “Hem size hem bize, yarı sana yarı bana” diyerek onlara bal bırakıyor... Ama aniden köylerine taşınan bir aile para kazanmak için gözünü arılarına dikince işler değişiyor... Yönetmenliğini Makedon sinemacılar Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov’un yaptığı “Bal Ülkesi” adlı dokümanter film, işte henüz kapitalizmle yeni yüzleşen böylesine geleneksel bir hayata dair hikâyeler sunuyor. Film, merkezine aldığı 50 yaşındaki “Hatice” karakteri sayesinde insan-tabiat münasebetleri üzerine düşünmemizi sağlıyor. Arı yetiştiriciliğinin tabiatın dengesi açısından ne kadar kıymetli olduğunu eserde vurgulanıyor. Karakterlerinin Balkan ağzıyla konuştuğu belgesel filmde, Balkanlarda mahzun bir şekilde kalan Türklerin günlük hayatlarına şahitlik ediyoruz. Çekimleri üç yıl süren “Bal Ülkesi”, “Milletlerarası En İyi Film” ve “En İyi Belgesel” kategorilerinde Oscar adayı…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...