Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Saglik
  3. Kurban etini naylonda bekletmeyin!
Saglik

Kurban etini naylonda bekletmeyin!

Son Güncelleme: 30 Temmuz, 2020 - 03:21
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Kurban etini naylonda bekletmeyin!
Fotoğraf BaşlığıKurban etini naylonda bekletmeyin!

Kurban etinin ziyan olmadan sağlıklı bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesi için saklama kurallarına uyulması gerekiyor. Kurban etinde yapılan en önemli hata, taşımak için kullanılan naylon poşette bekletilmesi…

Kaydet
a- | +A

Ziyneti Kocabıyık - Dinî bir vecibenin yerine getirilmesi olan kurban kesimi öncesinde ve sonrasında uyulması gereken kurallar, kesilen kurbanın etinin hem ihtiyaç sahiplerine hem de hane halkına sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Kurban etleri için yapılan en yaygın hatanın hayvan kesildikten sonra poşete alınan etlerin uzun süre poşetten çıkarılmaması olduğunu söyleyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Sibel Bölek "Bu durum ette yeşillenmeye ve etin çabuk bozulmasına sebep olur. Kurban kesim alanlarında poşete konulan etler, eve getirildiğinde hemen poşetten çıkarılmalı ve güneş görmeyen serin bir ortamda geniş bir tepsiye serilmelidir. Bu süre içerisinde alt üst yapılarak da etin tüm kısımlarının oksijenle teması sağlanmalıdır" dedi. Dr. Bölek kurban etinin saklanması ve pişirilmesi ile ilgili şu uyarılarda bulundu:
¥ Etin kalitesi için kurbanlık hayvanların kesimden önce dinlendirilmesi gerekir. Yer değişikliği ve nakliye gibi aşamalar esnasında baskı altına giren hayvanların hormonal dengesi değiştiği için ve salgılanan hormonlar kurban etinin kalitesini etkiler.
¥ Etin olgunlaşması ve kolay sindirilebilmesi için hayvan kesildikten sonra 1-2 gece buzdolabında bekletilmesi gerekir. Kesimden hemen sonra tüketilen etlerin sindirimi çok zor olduğundan hazımsızlık yapabilir ve ayrıca sert olmasından dolayı uzayan pişirme süresi etlerde besin kaybına yol açabilir.
¥ Kurban etini kıyma hâline getirmek yerine parçalar hâlinde saklamak besin değerinin daha az düşmesine sebep olur.
¥ Kurban etini mangal yerine fırında ya da kendi yağıyla düdüklü tencerede pişirin.
¥ Mangalda pişirecekseniz, mangal dumanındaki kanserojen maddelerin etkisini minimuma indirmek için mutlaka ateşin köz hâline gelmesini bekleyin.
¥ Mangal alevi ile etin arasında en az 15 santimetrelik bir boşluk kalmasını sağlayın. Etten damlayan yağların oluşturduğu dumandaki kanserojen maddelerin etlere yapışmasının önlemek için mangalda pişirilecek etleri mümkün olduğunca yağsız kısımlardan seçin.
¥ Etin mangalda kararan, yanan kısımlarını kesip atın.

Kurban etini naylonda bekletmeyin!
Başlık ResmiKurban etini naylonda bekletmeyin!

SİNDİRİM PROBLEMİ YAŞAMAMAK İÇİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Seda Ümütlü, özellikle Kurban Bayramı’nda et tüketmek için en uygun zamanın öğle saatleri olduğunu belirterek “Normalde etin sindirimi 3-4 saat, yeni kesilmiş etin sindirimi 6-8 saat sürer. O yüzden gün boyu etle beslenmek, özellikle akşam saatlerinde et tüketmek sindirim sistemini oldukça zorlar. Eti tüketmek için en uygun zaman öğle saatleridir” dedi.
Et tüketirken yanına mutlaka bol yeşillikli salata, bol limon tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ümütlü “Çünkü, et demir bakımından zengin bir besindir. C vitamini demirin emilimini kolaylaştırır. Etin yanında kesinlikle yoğurt, ayran gibi besinler tüketilmemelidir. Yoğurt ve süt kalsiyum içerir. Kalsiyum demiri bağladığından, etin demir depolarının dolması yönündeki olumlu etkisini ortadan kaldırır” diye açıkladı.

İDEAL TABAKTA 200 GRAM ET OLMALI
İdeal Kurban Bayramı tabağında 150-200 gram ızgara et bulunması gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Aydemir, “Eğer kalp damar rahatsızlığınız varsa günlük et tüketiminizin 150 gramdan fazla olmaması gerekir. Ayrıca iç organ etleri ve kuyruk yağı da fazla tüketmemelidir. Bunun yanında kırmızı et tüketimi kandaki üre-ürik asit oranını arttıracağı için günde 2 ya da 2,5 litre su içilmelidir” dedi.

Editör: SEVDA ALTUNBAS
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 30 Temmuz, 2020 - 03:21
Haberle İlgili Daha Fazlası
Saglik
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İhtiyaç kredilerinde indirim sinyali! 250 bin TL’nin geri ödemesi ne kadar?
    İhtiyaç kredilerinde indirim sinyali! 250 bin TL’n...
    Kaydet
  • 2
    Güney Marmara Otoyolu geliyor! Bakan müjdeyi verdi; 14 kavşak, 8 tünel, 9 viyadük ve 51 köprü inşa edilecek
    Yeni otoyol geliyor! Bakan müjdeyi verdi
    Kaydet
  • 3
    Asgari ücrette çarpıcı iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan bu rakama çıkaracak
    Asgari ücrette çarpıcı iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğa...
    Kaydet
  • 4
    Erdoğan ve TÜRK-İŞ faktörü! Asgari ücret zammında bambaşka bir rakam ortaya çıktı
    Erdoğan ve TÜRK-İŞ faktörü! Asgari ücret zammında ...
    Kaydet
  • 5
    Suriye’deki terör örgütünün sayılı günleri kaldı: ABD operasyon için yeşil ışık yaktı!
    ABD operasyon için yeşil ışık yaktı!
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan 17-25 Aralık ve yargının darbe teşebbüsü…
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Son Baas…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Yara büyük!..
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Mezar başında kadeh kaldıranlar!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Trump, dış politika stratejisi ve radikal değişim...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Oscar Ödülleri YouTube'dan yayınlanacak!
    Oscar Ödülleri YouTube'dan yayınlanacak!
    Kaydet
  • Kar altında hasat başladı! Talep yağdı
    Kar altında hasat başladı! Talep yağdı
    Kaydet
  • Haftanın sanat ajandası | “Parlayan Yıldızlar”
    Haftanın sanat ajandası | “Parlayan Yıldızlar”
    Kaydet
  • Samsun'da kadın paramedik, hobisini üretime dönüştürdü
    Samsun'da kadın paramedik, hobisini üretime dönüştürdü
    Kaydet
  • Türk diline hizmet ödülleri: ‘Diline değer veren onuruna sahip çıkar’
    Türk diline hizmet ödülleri: ‘Diline değer veren onuruna sahip çıkar’
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Ibrahimovic'in oğlu, Milan ile sözleşme imzaladı
Ibrahimovic'in oğlu, Milan ile sözleşme imzaladı
Kaydet
Mainz - Samsunspor maçı canlı yayın bilgileri: Hangi kanalda, şifresiz mi?
Mainz - Samsunspor maçı canlı yayın bilgileri: Hangi kanalda, şifresiz mi?
Kaydet
Okan Buruk'tan Halil Umut Meler sözleri: Haklıydı...
Okan Buruk'tan Halil Umut Meler sözleri: Haklıydı...
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası