Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İkramda ısrarcı olmayın

Düzenleyen:
İkramda ısrarcı olmayın

SAĞLIK Haberleri

"Fenülketonürili çocuklar her şeyi yiyemez" diyen PKU Aile Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atakay uyardı: İkramda ısrarcı olmayın.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Fenülketonüri doğuştan gelen bir protein metabolizması bozukluğu hastalığı. Bu hastalıkla dünyaya gelen bebekler fenilalanin adı verilen bir maddeyi vücuttan atamadıkları için kanda ve diğer vücut sıvılarında birikir ve bebeğin gelişmekte olan beynini etkiler. Ülkemizde 10 bine yakın PKU'lu kişi olduğunu ve bu sayıya her yıl 200-300 yeni bebeğin eklendiğini belirten PKU Aile Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Yılmaz Atakay, “Bu çocukların sağlıklı şekilde büyüyebilmesi için hayat boyu düşük proteinli yiyeceklerle beslenmesi gerekir. Toplumdan isteğimiz, özel düşük proteinli diyet hakkında az da olsa bilgi sahibi olmaları, ikramlarda ısrarcı olmamaları, çocuklarımızın diyetleri asla bir tercih olmadığından özel ürün tüketmesi gereken herkese sosyal alanlarda yer açılmasıdır” dedi.

ERKEN TEŞHİS EDİLİRSE UMUT VAR
Fenülketonürili bebeklerin erken teşhis edildiği takdirde yaşıtları gibi sağlıklı şekilde büyüyebileceğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Sivri, “Fenilketonüri hastalığı ile doğan bebeğin, beyni etkilenmeden erken olarak teşhis edilmesi çok önemlidir. 24-48 saat beslendikten sonra özel bir filtre kâğıdına alınan bir damla kan teşhis için yeterli oluyor.  Ancak zamanında teşhis ve tedavi edilmeyen fenilketonürili çocuklarda 5-6 aylardan sonra zekâdaki gerileme belirgin hâle geliyor” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...