Uzmanlardan ’kene’ uyarısı: 10 gün içinde öldürebilir

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Uzmanlardan ’kene’ uyarısı: 10 gün içinde öldürebilir

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Yaz aylarının gelişi ile beraber artan kene vakalarında uzmanlar vatandaşları keneyi kendilerinin çıkarmamaları konusunda uyarıyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, vatandaşları kene vakası ile karşılaştıklarında keneyi kendilerinin çıkarmaya çalışmamaları ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirterek, geç kalınması durumda kenenin 10 gün içinde ölüme yol açabileceği uyarısında bulundu.

TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Özellikle KKKA hastalığına yol açan kene türünün kırsal kesimlerde daha çok görüldüğünü belirten Dikmen, "KKKA hastalığı dünyada en yaygın görülen viral kanamalı ateşlerin başında gelmektedir. 2000’li yılların başlarında beri Türkiye’de çok yaygın görülen, sonuçları ölümcül seyreden bir hastalıktır. Sıklığı düştü ama yine de devam etmektedir." dedi.

Dikmen ısırılma sonrası belirtileri "Şiddetli baş ağrısı, ateş, eklem ağrıları, kas ağrıları olmaktadır ve kanamalı seyretmektedir. Burun kanaması, diğer organlarda kanamalar ve gözlerde kızarma." şeklinde sıraldı.

Tedavide sıvı replasmanı ve antiviral ilaç kullanıldığını aktaran Dikmen, vaka sıklığının düşmesine rağmen tehlikenin devam ettiğini belirtti.

MUTLAKA KONTROL EDİN

Vatandaşları kene ile karşılaştıklarında sağlık kuruluşuna gitmeleri konusunda uyaran Dikmen, "Kırsal alanlara gittiğimizde mutlaka beyaz giysiler ve çorapları da üstüne geçirerek giyinmemiz lazım. Kırsal alanlardan eve geldiğimizde de kontrol yapılması lazım. Kulak ardı, boyun, koltuk altı gibi yerler daha fazla ısırılmaktadır. Keneleri kesinlikle kendileri çıkarmamalı. Bir sağlık kuruluşuna başvurmaları lazım. Bunlar usulüne uygun şekilde çıkarmalı."

BUNLARI SAKIN YAPMAYIN

Bazı kişilerin keneyi çıkarmak için üstüne kolonya döktüğünü ya da sigara söndürdüğünü anlatan Dikmen bunların kesinlikle yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Dikmen,  "Fark ettikleri halde derhal gelmeleri lazım. Bu zaten çok kısa sürede hastalık oluşturuyor. Kene bulaştıysa 3 gün sonrasında hemen hastalık yapabiliyor. Ateşi çıkarabiliyor ve 10 gün içinde öldürebiliyor. Burada en önemli durum erken gelmek ve erken tedaviye başlamaktır" şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...