Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Aşırı sıcaklar psikolojiyi bozdu

Düzenleyen:
Aşırı sıcaklar psikolojiyi bozdu

SAĞLIK Haberleri

Sıcak havanın kişileri fiziksel olarak etkilemesinin yanında insan psikolojisini de bozduğuna dikkat çeken uzmanlar, sıcak etkisiyle oluşan sinirlilik, gerginlik, sabırsızlık, öfke ve uykusuzluk gibi şikâyetlerle psikologlara başvuranların sayısının arttığına dikkat çekiyor. Uzmanlar önemli kararlar alırken sıcaklara dikkat edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Aşırı terleme sonucu oluşan su ve tuz kaybının merkezî sinir sistemine depresyon, gerginlik ve sinirlilik olarak yansıdığını ifade eden Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, aşırı sıcak ve neme bağlı olarak panik atak geçirme sıklığının artabileceğine dikkat çekti. Panik atak ve depresyona yatkın kişilerin sıcak havalarda daha temkinli olmaları gerektiğini belirten Dr. Kargı “Sıcak havalarda sık ve ağızdan alınan oksijen, kalp atışını hızlandırma özelliğine sahip olmasıyla panik atak ve kaygı seviyesinin daha da yükselmesine neden olacaktır. Panik bozukluğu olan hastalar havadaki nem artışına hassastır ve bu sebeple huzursuzluk yaşarlar. Çünkü sıcak havada sık ve ağızdan alınan oksijen kalp atışlarını hızlandırır; kaygı seviyesini yükseltir. Buna bağlı olarak aşırı sıcaklarda panik atak geçirme sıklığı artabilir” uyarısında bulundu.

Özellikle yaşlı ve çocukların sıcak havalardan daha fazla korunmaları ve sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kargı, aşırı sıcaklara karşı alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı:
Yatmadan önce duş alın.
Daha iyi uyumak için akşam yemeklerini hafif geçiştirin, uyumadan önce yemek yemeyin.
Yeterli su içmek, vücudun su dengesini koruyarak sıcakların ve nemin oluşturacağı stresi azaltır. 
Psikolojik bir rahatsızlığınız varsa, ilaçlarınızı atlamayın. Günün sıcak saatlerinde dışarıda olmayın. Klimalı ve serin ortamları tercih edin.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...