Faydaları bir kez daha kanıtlandı: Zeytinyağı, kanserden bile koruyor

Düzenleyen:
Faydaları bir kez daha kanıtlandı: Zeytinyağı, kanserden bile koruyor

SAĞLIK Haberleri

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, zeytinyağının ne kadar faydalı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Çalışmada zeytinyağı tüketmenin kanser, kalp ve solunum yolu hastalıklarının yanı sıra bunama gibi pek çok soruna da çare olduğu açıklandı.

Zeytinyağının faydaları yıllardır dilden dile dolaşıyor. Sağlığımız için en faydalı ürünlerin başında gelen bu besin ile ilgili yeni bir çalışma yayımlandı. Çalışmada, ABD’de 30 yıldır takip edilen 90 binden fazla kişide zeytinyağı yemenin etkileri araştırıldı. Buna göre; margarin, tereyağı veya diğer doymuş yağlar yerine zeytinyağı kullanmanın kanser, kalp ve solunum yolu hastalıklarının yanı sıra bunama nedeniyle hayatını kaybetmeye karşı koruma sağladığı belirtildi.

MARGARİN VE TEREYAĞI YERİNE ZEYTİNYAĞI TÜKETENLER…

Çalışmanın baş yazarı ve kıdemli araştırma bilimcisi Marta Guasch-Ferre, 2 çay kaşığı (10 gram) margarin, tereyağı, mayonez veya süt yağını aynı miktarda zeytinyağı ile değiştiren erkek ve kadınların, çok az zeytinyağı tüketen veya hiç zeytinyağı tüketmeyen kişilere göre genel ölüm riskinin yüzde 34'e kadar daha düşük olduğunu vurguladı.

Harvard Health Publishing'in baş tıbbi editörü Dr. Howard LeWine, ise "Sonuçlarımız, erken ölümün önlenmesi için doymuş yağ ve hayvansal yağın zeytinyağı gibi doymamış bitkisel yağlarla değiştirilmesi önerileri için daha fazla destek sağlıyor" şeklinde konuştu.

Faydaları bir kez daha kanıtlandı: Zeytinyağı, kanserden bile koruyorDaha önce yapılan bir araştırmada ise zeytinyağındaki oleokantal maddesinin kanser hücrelerini kısa sürede yok ettiği kanıtlanmıştı.

KANSERDEN ÖLÜM RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nde epidemiyoloji doçenti olan Susanna Larsson araştırma ile yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

“En yüksek düzeyde zeytinyağı tükettiğini bildiren kişilerin kalp rahatsızlıklarından ölme riski yüzde 19, kanserden ölme riski yüzde 17, nörodejeneratif hastalıktan ölme riski yüzde 29 ve ölüm riski yüzde 18 daha düşüktü.” Larsson ayrıca, doymuş yağlar yerine zeytinyağını hiç tüketmeyen veya nadiren tüketenlerle karşılaştırıldığında ölenlerin solunum yolu hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Zeytinyağı üzerine yapılan araştırma, Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi'nde yayınlandı.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...