Araştırmalarla kanıtlandı: Zeytinyağı, kanser riskini azaltıyor

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Araştırmalarla kanıtlandı: Zeytinyağı, kanser riskini azaltıyor

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Zeytinyağının faydaları yıllardır dilden dile dolaşıyor. Yapılan yeni bir araştırma ise zeytinyağının ne kadar faydalı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Çalışmada zeytinyağı tüketenlerin kansere yakalanma riskinin yüzde 31 daha az olduğu ortaya çıktı.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, zeytinyağının kanser üzerine faydalı etkilerini aydınlatmak amacıyla Christos Markellos ve arkadaşlarının ocak ayında 45 çalışmayı bir havuzda toplayarak büyük bir metaanaliz yayınladığını bildirdi.

ARAŞTIRMAYA 1 MİLYONDAN FAZLA İNSAN KATILDI

1 milyonun üzerinde bireyin değerlendirildiği bu analizde yüksek miktarda zeytinyağı kullanan kişilerde kanser riskinin yüzde 31 oranında daha az olarak bulunduğu bilgisini veren Prof. Dr. Coşkun, analizde ayrıca meme kanseri riskinde yüzde 33, bağırsak ve mide kanserini içeren gastrointestinal sistem kanserlerinde yüzde 23, akciğer kanserini içeren üst solunum yolu kanserlerinde yüzde 26 ve böbrek tümörlerinin dahil olduğu üriner sistem kanserlerinde yüzde 54’lük bir azalma olduğunun bildirildiğini söyledi.

FAYDASI İLK DEFA BU KADAR NET ORTAYA ÇIKTI

Zeytinyağının içermiş olduğu oleik asit gibi doymamış yağ asitleri, fenoller gibi bileşikler ve içerdiği birçok antioksidanların etkisi ile kanser gelişimini önleyici etkisi mevcut. Prof. Dr. Coşkun, “Diyabet, kalp ve damar hastalıkları, gastrointestinal sistem rahatsızlıkları gibi birçok rahatsızlıkta faydalı ve koruyucu olan zeytinyağının kanserde de bu derece faydası olduğu ilk defa bu kadar net ortaya konulmuş oldu” dedi.

AKDENİZ TARZI BESLENME DE RİSKİ AZALTIYOR

Coşkun, “Yeşil sebze ve meyve ağırlıklı, tam tahılları, baklagilleri içeren Akdeniz mutfağı beslenme tarzının yanında orta düzeyde yumurta, balık, kümes hayvanları, süt ürünleri tüketimi ve düşük düzeyde kırmızı et ve et ürünleri tüketimi ile birlikte zeytinyağı tüketimini artırdığımızda birçok kansere karşı riskimizin azaltacağını söyleyebiliriz” dedi. Bunun yanında sigara gibi direkt kansere yol açan durumlardan, obeziteden kaçınmasını ve en az günde 30-40 dakika hızlı yürüme şeklinde egzersiz yapılmasını tavsiye etti.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...