Kış aylarında kalp krizi riski daha fazla

/ Kaynak: CHA
Kış aylarında kalp krizi riski daha fazla

SAĞLIK Haberleri  / CHA

Doç. Dr. Cevad Şeküri, 100 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmanın, kalp krizi riskinin kış aylarında artış gösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin 100 binden fazla kişi üzerinde yaptığı araştırmanın, kalp krizi riskinin kış aylarında artış gösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi. Şeküri, "Bu araştırmada olguların kan basıncı, kan kolesterol düzeyi, kan şekeri, vücut kitle indeksi ve bel çevresi değerlerine bakıldı. Bu verilerin mevsimsel farkları araştırıldı. Sonuç, kış ayları kalp krizi açısından daha fazla dikkat gerektiriyor." dedi. nbsp;Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kalp damar hastalıklarının en sık görülen ve en tehlikeli hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Kent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şeküri, 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde önemli uyarılarda bulundu. Yılda yaklaşık her 100 bin kişiden 200'ünün kalp hastalıklarından kaybedildiğine dikkat çekerek, "Bunu milyon nüfuslarla hesapladığımızda, ortaya küçümsenmeyecek bir sayı çıkıyor." şeklinde konuştu. Akademik üyesi olduğu Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin eylül sonunda tamamlanan araştırma sonuçlarını değerlendiren Cevad Şeküri, şunları söyledi: "Derneğin İsviçre merkezli yürütülen ve yedi Avrupa ülkesinde 107 bin olguyu içeren araştırmasında, mevsimler açısından kalp krizi riski araştırıldı. Sonuçta kalp hastalıkları riskinin kışın en fazla, yazın en düşük olduğu saptandı. Katılan bireylerin, ocak ve şubat aylarında kan basıncı, kolesterol ve bel çevresi ortalamalarının, temmuz ve ağustos aylarına göre daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Kış aylarında kan basıncı 3,5 mm/Hg, kolesterol 9,3 mg/dl ve bel çevresi 1 cm. artış gösterdi. Bu veriler, kış aylarında kalp olayları riskinin daha fazla olduğunu göstermektedir. Ayrıca kış aylarında stres faktörünün daha fazla olduğu, soğuk havanın oluşturduğu damar spazmı ve bir de sigara alışkanlığı eklendiğinde bu risk katlanarak artmaktadır. Özellikle bu aylarda bu risklerden korunmak için ekstra çaba sarfetmek gerekiyor. Bunun için kalp koruyucu diyet, günde yarım saat egzersiz (yürüyüş, bisiklet, yüzme, bahçe işleri gibi), kötü alışkanlıklardan uzak durulması, kilo alınmaması, ideal kiloya ulaşılması, kış aylarına girmeden kan basıncı ve kolesterol kontrolü yapılmasını özellikle öneriyoruz."
SAĞLIK
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...